Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


miercuri, 3 martie 2010

Cum sa folosesti morcovii in bucatarie

Stiai ca din morcovi poti prepara paine, placinte si shake-uri gustoase si sanatoase? Ai vrea sa mananci o salata de morcovi de origine indiana? Citeste randurile care urmeaza pentru a afla cum poti pastra si ce poti pregati din morcovi in bucataria ta.
Morcovii si sanatatea


Morcovii sunt bogati in vitamina A, B1, B2, B3, B6, B9, vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si antioxidanti. Din acest motiv, morcovii sunt recomandati pentru a fi folositi in bucatarie, atat cruzi, cat si gatiti in mancare.

Exista mai multe tipuri de morcovi, de culori diferite: portocaliu, alb, rosu, galben, textura si aspectul fiind diferit in functie de zona unde aceasta planta creste. Culoarea acestei legume vine mai ales din beta-caroten, care este metabolizata in vitamina A, de catre organismul uman, la nivelul intestinelor.

Consumul lor este indicat pentru a ajuta la pastrarea vederii, insa si pentru a trata problemele digestive si pe cele datorate parazitilor intestinali. De asemenea, sunt indicati pentru cresterea imunitatii, ajuta la cresterea imunitatii, chiar si in cazul infectarii cu HIV, infectiilor si bronsitelor.
Cum sa pastrezi morcovii


Atunci cand le cumperi, radacinile de morcov ar trebui sa fie tari, fine, cat mai drepte si de o culoare vie, ca dovada a prezentei beta-carotenului in interior. Fereste-te de morcovii care sunt crapati sau au segmente bifurcate. Pentru morcovii care nu au frunze, asigura-te ca au capetele intregi, de culoare verde-maroniu si fereste-te de cei cu parti innegrite.

Secretul rezistentei morcovilor este ca acestia sa nu piarda din substantele din interior. De aceea ar trebui sa ii pui intr-o punga de plastic sau intr-un prosop de hartie in frigider, in cutia cu legume, cat mai ferit de zonele de condens.

Ar trebui sa pastrezi morcovii separat de mere, pere, cartofi, banane sau alte legume si fructe care produc gaz etilenic, pentru ca in urma actiunii acestuia, morcovii vor capata un gust amarui.

Ii poti pastra insa si in nisip sau in beci, la loc fara umezeala, ferit de lumina si caldura, cu o temperatura constanta care sa nu coboare sub 4 grade.

Daca in timpul depozitarii s-au deshidratat, ii poti revigora daca ii vei pune intr-un bol cu apa foarte rece pentru minim o jumatate de ora. In cazul celor carora li s-au inmuiat sau uscat capetele, va trebui sa le indepartezi.
Cum sa gatesti morcovii



Pot fi folositi in multe feluri: rasi sau taiati in salate, sub forma de mini-morcovi, taiati feliute in mancaruri fierte, alaturi de alte legume in piureuri de legume sau la cuptor, impreuna cu carne sau simpli. De asemenea, pot fi adaugati in prajituri si budinci, iar atunci cand sunt storsi dau un suc foarte hranitor. In plus, nu uita sa ii adaugi in mancarurile bebelusului tau si chiar atunci cand pregatesti mancarea pentru animalutul casei.

1 Curata-i inainte de a-i manca si nu-i fierbe prea mult


Inainte de a le adauga in salate sau mancaruri, radacinile de morcovi trebuie spalate bine si curatate de coaja si de frunze.

Daca i-ai pus la fiert sau la cuptor, nu-i tine mai mult decat e nevoie. Desi nu isi pierd beta-carotenul, prin fierbere pentru prea mult timp, morcovii isi pierd din proprietatile nutritive.

2 Adauga morcovi in mancare de origine indiana si in salata


Daca vrei sa obtii un desert delicios de inspiratie indiana, fierbe morcovii in lapte pana cand vei obtine o compozitie solida, apoi adauga unt si nuci. Las-o sa se raceasca si consuma desertul numit Gaajar Kaa Halwaa impreuna cu toata familia.

Atunci cand ii adaugi in salata de morcovi, acestia trebuie sa fie taiati feliute subtiri si gratinati, iar alaturi sa pui seminte de mustar si ardei iuti verzi, pusi in ulei de masline.
3 Pregateste faimoasa placinta de morcovi americana


Pentru a gati placinta de morcovi americana ai nevoie de: aluat sau foi pentru placinta, 3 sferturi de cana de zahar, 2 cani de morcovi tocati, 2 oua, 1 lingurita de scortisoara, 1 lingurita de esenta de vanilie, 3 sferturi de cana de lapte.

Incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius, la treapta 4 a cuptorului. Intr-o forma rotunda de placinta intinde uniform aluatul de placinta si da-o la cuptor pentru 3-5 minute.

Intr-o cratita pune morcovii cu apa destula cat sa ii cuprinda. Pune-l la foc iute si lasa-i sa fiarba pana se inmoaie, pentru aproximativ 10 minute. Scurge apa si zdrobeste morcovii pana cand devin un piure.

Intr-un bol potrivit, amesteca piureul de morcovi cu zaharul si ouale, apoi scortisoara si vanilia. Incorporeaza apoi laptele. Compozitia rezultata toarn-o in forma de placinta partial coapta.

Pune-o la cuptor si dupa 10 minute de copt la foc iute, da cuptorul la treapta 3, lasand placinta sa se coaca inca aproximativ 40-45 de minute. Dupa ce s-a copt, scoate-o si las-o sa se raceasca. O poti servi si ca desert, dar si ca fel de mancare.

4 Ce salate poti face din morcovi


Daca dai morcovii prin razatoare si tai marunt cateva frunzulite de la aceeasi planta, poti obtine o salata delicioasa, mai ales daca le combini si cu alte legume.

Amesteca morcov ras cu sfecla si mere, rase si ele, pentru a obtine o salata foarte gustoasa si sanatoasa.

5 Supele crema de morcovi sunt foarte gustoase


Daca vrei sa obtii o supa-crema foarte hranitoare si cu un gust foarte bun, ce poate fi servita atat calda, cat si rece, fierbe morcovi si cartofi si pune-i intr-un blender si proceseaza-i pana devin o crema moale. Adauga apoi condimente (piper, delikat) si plante aromatice, dar si sare si poti sa o mananci.

6 Shake si bete de morcovi, idei pentru micul dejun


Daca vrei sa faci bete din morcovi, taie morcovii sub forma de bete si introdu-le pentru cateva minute in apa fierbinte, condimentata cu seminte de coriandru, sare si ardei rosu iute. Scoate-le apoi, lasa-le sa se raceasca si serveste-le la masa.

Pentru a pregati un shake-cocktail de substante nutritive, amesteca lapte de soia cu banane si suc de morcov si bea-l proaspat.

Pentru a obtine diverse shake-uri naturale, proaspete si foarte sanatoase, pune alaturi de morcovi in blender si portocale, banane sau orice fructe ti-ai dori sa incerci. Poti adauga si apa sau lapte pentru a obtine un amestec mai apos.

7 Fierbe sau prajeste morcovii in functie de timp


Daca ai taiat morcovii in feliute, fierbe-i pentru 2-3 minute, iar daca ii pui la cuptor, impreuna cu alte legume, precum cartofi, telina, ceapa, cu ulei de masline, timpul petrecut de mix in cuptor nu ar trebui sa depaseasca 40-50 de minute.

Iar daca vrei sa folosesti un amestec de morcovi, cartofi, telina si ceapa drept baza pentru o mancare sau o supa, atunci ar fi bine sa le prajesti la foc iute, dupa metoda sote.

8 Paine si pizza cu morcovi


Pentru a pregati pizza cu morcovi poti pune peste un aluat de pizza sau de pita doi morcovi rasi, o cana de branza, praf de usturoi sau ustuoi mujdei, oregano si piper negru. In tava de pizza pune intai pita sau aluatul de pizza, apoi un strat de morcovi, bine imprastiat apoi un strat de branza, de asemenea distribuita bine in tava, deasupra usturoiul, oregano si piper. Da-o la cuptor pentru 15 minute si mananc-o calda.

Daca vrei sa faci o paine cu morcovi ai nevoie de: 1 cana de zahar, o jumatate de cana de margarina sau grasime pentru subtierea aluatului, 1,5 cani de faina 1 lingurita de praf de copt, o jumatate de lingurita de condimente, 1 lingurita de praf de copt, 1 jumatate de lingurita de sare, 1 lingurita de scortisoara, 2 oua, 1 cana de morcovi dati pe razatoarea fina, 1 jumatate de cana de struguri.

Amesteca zaharul cu margarina. Intr-un castron separat amesteca ingredientele uscate: faina, condimentele, praful de copt, sarea si scortisoara. Adauga-le apoi peste margarina cu zahar. Incorporeaza ouale, pe rand si mai apoi morcovii si strugurii. Compozitia finala pune-o intr-o tava de paine tapetata cu faina si da-o la cuptor, la foc potrivit, pentru 55 de minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Persoane interesate