Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


sâmbătă, 20 martie 2010

Noi descoperiri despre efectele consumului de lactate

Lactatele constituie alimente de baza in hrana oamenilor de foarte multa vreme. Autoritatile din domeniul sanatatii recomanda consumul zilnic de lactate, datorita proprietatilor benefice pentru organism: sursa importanta de proteine si calciu, ameliorarea unor afectiuni gastrointestinale, intarirea sistemului imunitar. Exista totusi si contraindicatii, printre acestea facand parte persoanele care au intoleranta la lactoza.

Iata cateva dintre cele mai noi descoperiri despre efectele consumului de lactate asupra organismului:

* Iaurtul si margarina scad colesterolul din sange

Iaurtul si margarina contin anumite cantitati de stanioli si steroli vegetali, substante care pot reduce nivelul de colesterol sangvin , se precizeaza intr-un raport publicat vineri de Autoritatea Europeana de Securitate a Alimentelor (EFSA). Numeroase fructe, legume, uleiuri vegetale si cereale contin acesti stanioli si steroli vegetali, insa in cantitate mult mai redusa.

Colesterolul din sange poate fi scazut cu 7-10%, gratie consumului zilnic de steroli si stanoli vegetali (1,5 – 2,5 grame). Cercetatorii au estimat ca alimente ca iaurtul, margarina, sau branzeturile cu un nivel sarac in materii grase pot reduce colesterolul din sange. Sterolii si stanolii vegetali blocheaza absorbtia colesterolului in intestinul gros si scad nivelul de lipoproteine LDL din sange, denumite si colesterolul „rau”.

Efectul benefic este vizibil chiar din primele 2-3 saptamani. Studii realizate pe o perioada de pana la 85 de saptamani au aratat ca efectul benefic al lactatelor se poate mentine chiar pe o perioada lunga de timp.

* Lactatele te ajuta sa traiesti mai mult

Consumul de calciu si produse lactate in perioada copilariei ar putea favoriza longevitatea, potrivit unui studiu realizat de catre cercetatori europeni si australieni. Acest studiu a analizat obiceiurile alimentare ale unor familii pe o perioada de 65 de ani, incepand cu anul 1930.

Copiii care au consumat mai mult calciu in anii 1930 au prezentat un nivel de mortalitate mai scazut si au fost supusi unui risc mai mic de a suferi accidente vasculare cerebrale. In perioada 1939-1973, copiii din peste 1.300 de familii din Anglia au participat la acest studiu. De asemenea, cercetatorii au continuat studiul si au urmarit rezultatele a peste 4.000 de copii pana in anul 2005. La aceasta data, aproximativ 34 % (1.500) erau morti, dintre care aproape 400 din cauza bolilor coronariene si 121 din cauza unui accident vascular cerebral.

Oamenii de stiinta au analizat cauzele mortalitatii si au cercetat legatura dintre acestea si alimentatie. Copiii care au consumat calciu au prezentat un risc mai mic de deces in urma unui accident vascular cerebral.

* Gravidele care consuma mult lapte iau in greutate considerabil

Femeile insarcinate care consuma mai multe calorii, provenite din preparate la gratar si lactate, iau mai mult in greutate pe timpul sarcinii. Cercetatoarea de origine americana Alison Stuebe, de la scoala de medicina Chapel Hill, din cadrul Universitatii de Nord a studiat datele a peste 1.300 de femei si a descoperit ca gravidele care au consumat foarte multe lactate si friptura au luat in greutate mai mult de 16 kilograme in timpul sarcinii.

Alison Stuebe a descoperit ca femeile care consuma 500 de calorii suplimentare pe zi prezinta riscul de a lua in greutate bcu 10% mai mult decat este recomandat.

O femeie insarcinata care ia foarte mult in greutate poate sa sufere complicatii. De asemenea, bebelusul ei prezinta riscul ca mai tarziu sa sufere de obezitate.

Specialistii sunt de parere ca un consum ridicat de grasimi monosaturate, care se gasesc in principal in uleiurile de masline si nuci, este mai sanatos pentru organismul gravidei si nu duce la ingrasare excesiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Persoane interesate