Pastele a fost sarbatorit pentru prima data in jurul anului 1400 inainte de Hristos, cand Dumnezeu i-a ajutat pe evrei sa paraseasca Egiptul. In Vechiul Testament stau scrise indrumarile pe care Dumnezeu le-a lasat oamenilor in timpul lui Moise pentru sarbatorirea Pastelui.
Ulterior, o data cu venirea lui Iisus Hristos si jertfa Sa pentru oameni, Pastele a devenit sarbatoarea Invierii Domnului.
Dincolo de ocean, pe continentul nord american, Invierea Domnului se sarbatoreste intr-un mod asemanator cu cel de la noi. Americanii incondeiaza oua, se strang cu totii la masa in Duminica Pastelui, iar copiii primesc cadouri de la iepuras.
In Franta, iepurasul a fost inlocuit cu pesti si clopotei. Astfel, in traditia franceza, la 1 aprilie toate casele francezilor sunt impodobite cu "pestii de aprilie", iar copii incearca sa ii pacaleasca pe adulti lipindu-le pe spate hartii cu pesti desenati.
In privinta clopotelor, francezii cred ca, in Vinerea Mare, ele zboara la Vatican si se intorc in prima zi de Paste umplute cu oua de ciocolata. Respectand aceasta traditie, clopotele nu mai bat din Vinerea Mare si pana in prima zi de Paste.
Suedezii serbeaza si ei, ca si romanii, Duminica Floriilor, cand obisnuiesc sa duca la biserica spre a fi sfintite crengile de salcie. O traditie locala este ca, in ziua dinaintea Pastelui, baietii si fetele sa se imbrace in vrajitoare si sa lase vecinilor vederi de Paste, iar pentru asta sa primeasca bani sau dulciuri.
In Grecia exista obiceiul intalnit si la noi ca oamenii sa plece de la biserica, dupa slujba de Inviere, tinand in mana lumanarea aprinsa. Se spune ca lumina aduce noroc daca nu se stinge pina acasa.
In Ungaria, in saptamana dinaintea Pastelui, oamenii isi pregatesc casele, le curata, coc prajituri traditionale si vopsesc oua. Micul dejun din Duminica Pastelui cuprinde oua, sunca si si kalács, un fel de paine dulce cu ou, nuci si ciocolata fierbinte. A doua zi de Pasti, baietii stropesc fetele cu parfum sau cu apa parfumata si isi ureaza noroc unii altora, iar fetele ii recompenseaza cu oua vopsite.
In Australia, Pastele marcheaza sfarsitul sezonului de vara. Simbolul australienilor nu este iepurasul, ci un cangur pe nume Bilby. Familiile australiene participa in diferite orase la tot felul de festivitati organizate cu prilejul celebrarii Sarbatorilor Pascale.
Despre mine
TOT O VIATA !
Impreuna vom reusi
BINE ATI VENIT!
„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
▼
2010
(58)
-
▼
martie
(34)
- Cartofi cu mustar la cuptor
- Retentia apei in organism nu trebuie neglijata!
- Patrunjelul, verdeata cu zeci de beneficii
- Alimentele diuretice, benefice in dieta de slabire
- Peste copt cu legume
- Cum sa alcatuiesti meniul de Florii
- Cum se sarbatoreste Pastele pe glob?
- 8 motive pentru care nu este indicat sa consumi pr...
- Noi descoperiri despre efectele consumului de lactate
- Ceaiul verde te scapa de boala
- Top 10 alimente care lupta cu oboseala
- Boli cauzate de alimentatia nesanatoasa
- Influenta culorilor asupra somnului
- Cum sa vopsesti ouale in culori obtinute natural
- Vinete cu parmezan
- Chec cu verdeata si ciuperci
- Supa de ciuperci cu avocado
- Salata multicolora
- Salata de post cu paste, sos de rosii si usturoi
- Ce ar trebui sa stii despre drojdie
- Cele mai bune 13 alimente pentru sanatatea ta
- Cum sa folosesti zaharul in bucatarie
- Cum sa folosesti sarea in bucatarie
- Legumele si fructele protejeaza stomacul
- Pericolele din sucurile de fructe si legume
- 10 motive sa nu bei bauturi carbogazoase
- 10 idei pentru o masa sanatoasa si copioasa
- VRETI MAI MULT TRAFIC PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA?
- Prajiturele cu banane (de post)
- Prajitura de ciocolata de post
- Cum poti folosi cartofii in bucatarie
- Cum se pastreaza cartofii
- Substantele nutritive si cele toxice ale cartofului
- Cum sa folosesti morcovii in bucatarie
-
▼
martie
(34)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu