Cartofii pot fi preparati in multe feluri: in coaja sau fara coaja, intregi sau taiati bucati, cu sau fara condimente.
1 Ce mancaruri poti face din cartofi
Din tuberculi de pot face aproape orice fel de mancaruri: supe, ciorbe, salate, pot fi copti, fierti sau prajiti si consumati fie simpli, fie pe post de garnitura, fie in combinatie cu alte legume. De asemenea, ii poti adauga in placinte, budinci sau musacale. Poti pregati si cartofi umpluti: cartofii pe care i-ai semi-fiert sau semi-copt, astfel incat sa se inmoaie putin, ii poti umple cu diferite umpluturi – branzeturi, un amestec de branza si sunculita etc., urmand a-i pune ulterior la cuptor pana cand cartofii s-au inmuiat si pot fi mancati (ii poti incerca cu o furculita).
Din cartofi poti face si chiftele de post, din cartofi copti sau fierti si pisati, amestecati cu alte legume si putina faina, facute bulete si prajite, dupa ce au fost trecute prin pesmet.
Cele mai des intalnite mancaruri de cartofi sunt piureurile: cartofii sunt fierti in coaja, apoi curatati de coaja si mai apoi zdrobiti si amestecati cu lapte sau iaurt si unt. Insa pot fi parte si din piureul de legume care contine si alte legume fierte. De asemenea, ii poti gati, fie sub forma de cuburi, taiat felii, fie copti, fie adaugati in clatite cu cartofi.
In plus, din cartofi poti pregati aperitive si gustari delicioase, precum snacks-urile cunoscute si iubite nu doar de adulti, ci si de copii.
2 Cartofii copti fie la cuptorul aragazului, fie la microunde
Tuberculii isi pastreaza proprietatile nutritive foarte bine si daca sunt gatiti la microunde. Daca vei inveli cartofii intr-un plastic special, care sa fie aerisit, cartoful isi va pastra din apa.
In schimb, daca vei pune cartofii la cuptor ori in coaja, ori curatati si crestati, iar in crestatura vei pune unt sau margarina, condimente si ierburi aromatice, vei obtine niste cartofi copti foarte gustosi.
Facuti la cuptor, cartofii pot fi consumati atat simpli, cat si insotind fripturi din carne (de peste, pui, vita, porc) care pot fi pregatite la cuptor, fierte sau prajite. Deasupra cartofilor copti pot fi puse diverse tipuri de branza, smantana sau sosuri.
3 Mancaruri de cartofi cu arome internationale
Daca vrei sa obtii o mancare cu influenta englezeasca, poti coace cartofi noi cu menta, pe care sa ii servesti alaturi de un sos de unt topit. Pentru o mancare irlandeza traditionala, amesteca cartofi pisati combinati cu varza data pe razatoare si ceapa iar pentru clatite cu cartofi irlandeze, pune cartofi facuti la gratar, storsi de zeama si amidon si trecute prin faina, unt si praf de copt, apoi prajeste-i si pune-i in clatite.
In plus, in nordul Italiei cartofii sunt folositi la pregatirea pastelor gnocchi iar in anumite parti ale Spaniei sunt utilizati pentru a pregati tortilla sau Patatas bravas. De asemenea, mai poti fi adaugati in supa de cartofi si varza albaniana si in supele bavareze.
In India, cartofii sunt amestecati cu condimente picante si sunt introduse intr-un aluat care este dupa aceea dat la cuptor.
4 Cartofi noi versus cartofi vechi
Tuberculii scosi din pamant in timpul verii, atunci cand planta se apropie de maturitate, insa inainte de a-si indeplini perioada de crestere sunt numiti cartofi noi. Ei au coaja mai subtire ca o foita, care poate fi indepartata mult mai usor decat coaja tuberculului ajuns la maturitate. Aceasta coaja poate fi data deoparte prin radere, evitand astfel taierea vreunui strat din cartof.
Cartofii noi sunt si ei foarte folositi in bucatarie pentru ca au un gust putin deosebit de al celor vechi, de anul trecut, anumite mancaruri fiind indicat sa fie pregatite doar cu acest tip de cartofi. Amestecarea celor doua tipuri de cartofi, vechi si noi, nu este indicata, pentru ca timpii de gatire sunt diferiti.
5 Alte lucruri despre cartofi
Tuberculii mai pot fi folositi si in prepararea unor bauturi precum vodca.
Curata cartofii astfel incat sa iei un strat cat mai subtire de sub coaja si sa le pastrezi substantele nutritive. Iar dupa ce i-ai curatat pastreaza-i in apa rece in care ai adaugat un strop de otet sau suc de lamaie, pentru a impiedica reactia amidonului cu oxigenul din aer catre va conduce la innegrirea cartofilor.
Pentru a obtine un gust deosebit pentru cartofii pregatiti la cuptor, inainte de a-i pune la copt unge-i cu putin ulei de masline, astfel incat miezul sa isi ia din gustul si aroma uleiului.
Daca vrei sa-si pastreze cat mai bine aroma, atunci cand ii fierbi pune-i in apa incat sa treaca cu putin peste nivelul lor, sa fie bine cuprinsi de lichid, insa acesta din urma sa nu fie prea mult. Nu acelasi lucru se poate spune si despre prajitul cartofilor - acestia trebuie sa se prajeasca in mai mult ulei pentru a se praji bine pe toate partile, vor deveni astfel mai gustosi. In plus, atunci cand ii prajesti, spre final, poti adauga un catel de usturoi taiat felii, care sa isi lase aroma alaturi de cartofii din tigaie.
Poti obtine o musaca delicioasa de cartofi daca vei inlocui vinetele din reteta originala de musaca cu cartofi.
Despre mine
TOT O VIATA !
Impreuna vom reusi
BINE ATI VENIT!
„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
▼
2010
(58)
-
▼
martie
(34)
- Cartofi cu mustar la cuptor
- Retentia apei in organism nu trebuie neglijata!
- Patrunjelul, verdeata cu zeci de beneficii
- Alimentele diuretice, benefice in dieta de slabire
- Peste copt cu legume
- Cum sa alcatuiesti meniul de Florii
- Cum se sarbatoreste Pastele pe glob?
- 8 motive pentru care nu este indicat sa consumi pr...
- Noi descoperiri despre efectele consumului de lactate
- Ceaiul verde te scapa de boala
- Top 10 alimente care lupta cu oboseala
- Boli cauzate de alimentatia nesanatoasa
- Influenta culorilor asupra somnului
- Cum sa vopsesti ouale in culori obtinute natural
- Vinete cu parmezan
- Chec cu verdeata si ciuperci
- Supa de ciuperci cu avocado
- Salata multicolora
- Salata de post cu paste, sos de rosii si usturoi
- Ce ar trebui sa stii despre drojdie
- Cele mai bune 13 alimente pentru sanatatea ta
- Cum sa folosesti zaharul in bucatarie
- Cum sa folosesti sarea in bucatarie
- Legumele si fructele protejeaza stomacul
- Pericolele din sucurile de fructe si legume
- 10 motive sa nu bei bauturi carbogazoase
- 10 idei pentru o masa sanatoasa si copioasa
- VRETI MAI MULT TRAFIC PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA?
- Prajiturele cu banane (de post)
- Prajitura de ciocolata de post
- Cum poti folosi cartofii in bucatarie
- Cum se pastreaza cartofii
- Substantele nutritive si cele toxice ale cartofului
- Cum sa folosesti morcovii in bucatarie
-
▼
martie
(34)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu