Unul dintre cele mai importante ingrediente ale unui aluat este drojdia. Fie ca este proaspata, fie la pliculete, aceasta substanta are puterea de a ajuta la cresterea aluaturilor in care este adaugata. De aceea este important sa o alegi si sa o pastrezi in conditii cat mai bune, astfel incat sa poti obtine rezultatele pe care ti le doresti. Iata cateva sfaturi pentru pastrarea si folosirea drojdiei.
Atunci cand adaugi drojdia in mancare aceasta transforma zaharurile din aluat in bioxid de carbon, care determina cresterea in volum a aluatului. Odata ajuns aluatul in cuptor, efectul drojdiei devine de a transforma aluatul intr-unul de consistenta unui burete, moale si pufos.
Cum pastrezi drojdia
Depoziteaza drojdia uscata intr-un loc racoros si uscat inainte de o desfaci, punand-o dupa desfacere in frigider
Drojdia proaspata poate fi tinuta si in congelator, urmand a fi dezghetata inainte de folosire. Acest lucru ii va prelungi durata pe care ramane activa, pentru ca tinuta in frigider va fi activa pentru doua - patru saptamani, in timp ce congelata va ramane in stare buna pentru o perioada de pana la sase luni.
Un aspect foarte important este pastrarea ei departe de umiditate si lichide, care in contactul cu drojdie o vor activa si o vor face sa isi piarda apoi efectul.
Pliculetele de drojdie granulata, uscata, vor putea fi pastrate in frigider fie in pliculete, fie intr-un vas mai mare, uscat si acoperit.
Nu uita ca drojdia este sensibila la temperatura, apa si aer. Daca vei tine drojdia langa o sursa de caldura, aceasta se va sparge si isi va pierde din efect, iar contactul cu aerul o va face sa nu mai aiba aceeasi putere.
Ar fi indicat ca vasul in care pastrezi drojdia sa aiba peretii si capacul de culoare opaca, astfel incat lumina sa nu afecteze continutul acestuia.
Ce ar trebui sa mai stii despre drojdie
Daca in aluat vei folosi cartofi, apa rezultata din fierberea cartofilor, oua sau zahar, puterea de crestere a drojdiei va creste. In schimb, daca vei adauga in aluat apa fierbinte si grasimi puterea acesteia va scadea.
Poti testa daca drojdia pe care o vei folosi este buna. Intr-o solutie de apa cu zahar, amestec format intr-un pahar, adauga putina drojdie. Daca aceasta va incepe sa faca bule, inseamna ca proprietatile acesteia sunt cele corecte.
Atunci cand te apuci de framantat un aluat ar fi bine sa pui drojdia in apa calduta, impreuna cu putin zahar, care va fi amestecata cu faina, iar aluatul va trebui lasat la crescut, la caldura. Ai grija insa ca perioada de timp trecuta intre debutul cresterii si introducerea in cuptor sa nu fie foarte mare, astfel incat drojdia sa nu-si piarda din proprietati.
Poti inlocui drojdia proaspata cu drojdie uscata, la plic, dar si invers, insa ai grija la cantitatile adaugate: pentru un pachetel de drojdie uscata, adica 2,25 lingurite de astfel de drojdie vei pune aproximativ 7 grame de drojdie proaspata. in cazul cubuletelor de drojdie, substitutia se va face astfel: la un pachetel de drojdie uscata vei pune o lingura de drojdie, respectiv un pachetel de drojdie uscata.
In plus, va trebui sa fii atent/a la indicatiile din reteta referitoare la modul in care vei adauga drojdia in aluat.
Foloseste drojdie proaspata pentru paine, briose sau croissante pentru cafea, iar cand nu ai, foloseste varianta la plic. Inainte de a o adauga in aluat, dizolv-o in apa calduta si las-o pentru aproximativ 10 minute pentru a incepe sa actioneze.
In cazul drojdiei uscate, o poti pune in aluat odata cu faina si restul omgredientelor uscate, inainte de adaugarea lichidelor care ar trebui sa fie calde.
Despre mine
TOT O VIATA !
Impreuna vom reusi
BINE ATI VENIT!
„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
▼
2010
(58)
-
▼
martie
(34)
- Cartofi cu mustar la cuptor
- Retentia apei in organism nu trebuie neglijata!
- Patrunjelul, verdeata cu zeci de beneficii
- Alimentele diuretice, benefice in dieta de slabire
- Peste copt cu legume
- Cum sa alcatuiesti meniul de Florii
- Cum se sarbatoreste Pastele pe glob?
- 8 motive pentru care nu este indicat sa consumi pr...
- Noi descoperiri despre efectele consumului de lactate
- Ceaiul verde te scapa de boala
- Top 10 alimente care lupta cu oboseala
- Boli cauzate de alimentatia nesanatoasa
- Influenta culorilor asupra somnului
- Cum sa vopsesti ouale in culori obtinute natural
- Vinete cu parmezan
- Chec cu verdeata si ciuperci
- Supa de ciuperci cu avocado
- Salata multicolora
- Salata de post cu paste, sos de rosii si usturoi
- Ce ar trebui sa stii despre drojdie
- Cele mai bune 13 alimente pentru sanatatea ta
- Cum sa folosesti zaharul in bucatarie
- Cum sa folosesti sarea in bucatarie
- Legumele si fructele protejeaza stomacul
- Pericolele din sucurile de fructe si legume
- 10 motive sa nu bei bauturi carbogazoase
- 10 idei pentru o masa sanatoasa si copioasa
- VRETI MAI MULT TRAFIC PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA?
- Prajiturele cu banane (de post)
- Prajitura de ciocolata de post
- Cum poti folosi cartofii in bucatarie
- Cum se pastreaza cartofii
- Substantele nutritive si cele toxice ale cartofului
- Cum sa folosesti morcovii in bucatarie
-
▼
martie
(34)
M-AM DARUIT CU TOTUL TIE
RăspundețiȘtergere* Postat de florentina craciun fabyola în Martie 15, 2010 la 11:11am
* Trimitere mesaj Vezi blogul lui florentina craciun fabyola
În zorii dimineţii mele, m-am dăruit cu totul ţie
Fără să-ţi cercetez argintul aşezat la tâmple,
Tu totul ai cerut, nimic să nu-mi rămână mie
Atunci nu am ştiut ce ar putea să se întample!
Au trecut anii peste înlănţuirea gândurilor noastre
Din tot ce ţie eu ţi-am dat, nimic n-am căpătat,
Doar nostalgii şi vise ofilite ca florile din glastre
Dă-mi un răspuns de ai, să fie însă şi adevărat!
Am aşteptat atâtea primăveri să răsădească-o floare
Nu s-antâmplat nimic, astăzi nici vântul nu mai bate,
Poate pentrucă inima mea e goala de mult şi mă doare
Ţi-am dăruit tot ce eu am avut, chiar tot, din toate.
Astăzi nu mai am loc nici de regrete şi, la ce bun
Când tu nu faci diferenţa între bine şi rău niciodată,
De ce am crezut întruna că tu poţi iubi ca un nebun
Zorii de ziuă, surâs de copil, frumosul şi viaţa toată?
Astăzi şi eu îmi număr anii trecuţi fără de vre-un folos
Şi ştiu că te-am pierdut mereu pe drumurile vieţii,
Mă mângâie gândul că atât cât a fost, a fost frumos
Ţi-am dăruit un petec de cer candva, în zorii dimineţii!
Te-am urcat pe un piedestal fără ca nimica să-ţi cer,
Tu ai ştiut că nu meriţi de-aceea ai fost atât de străin
şi mereu, atât de stingher!
autor florentina crăciun fabyola
martie 2010
Simplu si frumos. Felicitari!
RăspundețiȘtergere