Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


miercuri, 3 martie 2010

Substantele nutritive si cele toxice ale cartofului

Cartofii sunt legume pe care le poti gasi oriunde in lume. Tocmai de aceea variantele de cartofi sunt multiple si destul de deosebite: anumite specii din America sunt mai dulci, altele mai fainoase, insa la baza toti cartofii sunt fie albi, fie roz. Aceste legume sunt bogate in amidon, vitamina C, vitamina B6, fibre, fosfor, fier, zinc, proteine (aflate intr-un strat subtire chiar sub pielea tuberculului) si potasiu.

Insa cartoful contine si substante toxice, asa numitii glicoalcaloizi, cum ar fi solanina si ciaconina, care au rolul de a proteja planta si se gasesc in special in frunze, germeni, vlastari si fructe. In plus, atunci cand tuberculii sunt expusi la lumina, in interiorul acestora creste continutul de glicoalcaloizi din interiorul lor, concentratiile cele mai puternice aflandu-se imediat sub piele.

De aceea, daca ai tinut cartofii la soare, la lumina sau i-ai pastrat prea mult in afara mediului lor natural, este indicat sa ii gatesti la temperaturi de peste 170 grade Celsius pentru a distruge partial aceste substante.

In plus, cartofii sunt foarte cunoscuti pentru continutul lor in amidon, care se pastreaza intact si dupa ce cartoful mancat a trecut prin digestia din stomac si intestinul subtire. Aceasta substanta este considerata a fi una benefica pentru ca protejeaza impotriva cancerului de colon, scade nivelul colesterolului si a trigliceridelor si creste satietatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Persoane interesate