Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


vineri, 20 noiembrie 2009

”Cei care traiesc sa se bucure cu totii.
Pentru ca viata este pentru toti
o bucurie extraordinara, sacra.”
(Ady Endre)

joi, 19 noiembrie 2009

Idei pentru postul Craciunului

Perioada postului nu trebuie sa insemne neaparat o abstinenta de la mancaruri delicioase si hranitoare. Din contra, daca stii sa alegi alimentele potrivite, mesele tale vor fi mereu gustoase si sanatoase. Iata o lista cu cateva dintre cele mai extraordinare produse, modalitati de preparare, dar si beneficiile pe care acestea le aduc organismului tau.

1 Legume

Orez

Sub forma de pilaf, sarmalute sau in combinatie cu soia si foarte multe legume, orezul reprezinta o gustare copioasa, aromata si foarte sanatoasa. Acesta ofera un aport de energie foarte mare datorita continutului ridicat de glucide – 100 de grame de orez alb acopera aproximativ 20% din aportul zilnic de glucide recomandat de catre nutritionisti.

De asemenea, orezul este o sursa bogata de fibre, vitamine (B1, B3 si B5) si minerale (magneziu, fosfor si potasiu) esentiale pentru functionarea corecta a organismului.

Mazare

Boabele de mazare sunt un amestec natural de amidon si proteine. Acestea sunt o sursa excelenta de vitamine (A, B1 si C) si sunt de mare ajutor persoanelor care au ulcer si dureri cauzate de aceasta afectiune. Insa, in acest caz sunt recomandate sub forma de piure.

Cea mai cunoscuta metoda de a prepara mazarea este fierberea acesteia cu legumele clasice (ceapa, morcov si ardei gras) si mult marar - alte produse pline de vitamine benefice sanatatii.

Ciuperci

Bogate in potasiu, ciupercile ajuta la scaderea tensiunii arteriale si reduc riscul de accident vascular cerebral. Mai mult decat atat, o portie de ciuperci acopera pana la 40% din necesarul zilnic de cupru, un mineral care protejeaza inima.

Ciupercile mai contin si foarte mult seleniu, un antioxidant care lupta cu succes impotriva radicalilor liberi, in plus, consumate zilnic, ele reduc riscul de cancer la prostata cu pana la 65%.

Acestea se pot prepara la cuptor, usor condimentate, sau in pilaf-uri sau tocanite.

Retete cu ciuperci

Soia

Specialistii sustin ca produsele care contin proteine de soia pot reduce riscul de boli coronariene. 25 de grame de soia, consumate zilnic, pot reduce riscul bolilor de inima prin reducerea colesterolului din sange. Totodata, o dieta bazata pe soia, poate duce la pierderea greutatii, astfel ca acest produs este perfect pentru persoanele care vor sa slabeasca.

Soia mai contine acizi grasi Omega 3, nutrienti extrem de importanti pentru intarirea sistemului imunitar. Acizii Omega 3 sunt esentiali pentru o inima puternica, dar si pentru un creier sanatos.

Cartof

Vesnicul cartof, cel mai des intalnit in meniurile din post, este un aliment cu multe beneficii. Fiert, copt sau sub forma de piure, cartoful asigura 12% din necesarul zilnic de fibre si 21% din necesarul de potasiu recomandat de catre nutritionisti.

Nu numai ca aceasta leguma este foarte sanatosa, si satiosa, dar ajuta si la infrumusetarea pielii datorita continutului ridicat de potasiu, zinc, magneziu si vitamina C.

De asemenea, consumati corect, cartofii nu ingrasa si, mai mult decat atat, ajuta la digestie.

Conopida

Bogata in vitamina C si acid folic, conopida este un aliment recomandat pentru prevenira anemiei dar si pentru o circulatie sangvina mai buna. Consumata alaturi de ingrediente care contin vitamina E si beta caroten, conopida te ajuta la pastrarea unui sistem imunitar foarte puternic.

2 Peste si fructe de mare

Pestele si fructele de mare se pot consuma in toate duminicile din post, dar si in zilele cu cruce rosie (Dezlegare la peste).

Carne de peste

Fiind recomandata in special gravidelor pentru dezvoltarea inteligentei viitorilor bebelusi, carnea de peste este o "mina de aur" pentru sanatatea oricui. Aceasta este foarte bogata in proteine, zinc, fier, cupru, fluor, seleniu, toate vitaminele din gama B si este recomandata in curele de slabire, fiind o carne slaba.

Retete cu peste

Creveti

Crevetii sunt o sursa bogata in vitamina D, B12, Omega 3, zinc si magneziu. Consumul de creveti ajuta la combaterea radicalilor liberi care pot provoca boli grave precum cancerul. Acestia sunt bogati in vitamina D, ingredient care ajuta la absorbtia calciului si a fosforului (esentiale pentru dinti si oase puternice).

De asemenea, vitamina B12 continuta de fructele de mare este raspunzatoare de functionarea corecta a creierului.



Retete cu creveti

Aflandu-se printre cele mai populare fructe de mare din intreaga lume, crevetii sunt un aliment foarte sanatos, insa controversat in ceea ce priveste hrana din timpul postului. Exista pareri impartite, chiar intre preoti si calugari, unii considerand ca se pot consuma fructe de mare pe perioada postului, altii nefiind insa de acord.

Ramane la latitudinea ta sa alegi daca vei manca fructe de mare in post.

vineri, 13 noiembrie 2009

luni, 9 noiembrie 2009

joi, 5 noiembrie 2009

Bagajul vietii

CU TIMPUL...

BICARBONATUL

Remediu de pe vremea bunicilor, bicarbonatul de sodiu este cunoscut ca fiind benefic in tratarea transpiratiei, a arsurilor la stomac sau pentru albirea dintilor. Bicarbonatul de sodiu este un compus care se gaseste in comert (supermarket, farmacie sau plafaruri) sub forma de pudra fina, inodora. Acesta se extrage din evaporarea apei din lacurile sarate. Este un produs biodegradabil si nu este toxic, este solubil in apa si usor abraziv.

Iata cateva mituri adevarate sau false despre beneficiile bicarbonatului de sodiu:


* Albeste dintii?

Adevarat! Compus din cristale cu proprietati abrazive, bicarbonatul are proprietatea de a albi dintii. Acesta are efcetul de a poliza dintii, de a face smaltul sa straluceasca si de a indeparta petele galbui. Bicarbonatul poate preveni aparitia cariilor eliminand bacteriile, de aceea este un ingredient de baza in pastele de dinti.

Inainte de periajul dentar, pune cateva grame de bicarbonat de sodiu pe periuta de dinti si freaca cu blandete. Insa, nu il utiliza mai des de o data la 10 zile, deoarece fiind un produs abraziv poate deteriora smaltul natural al dintilor.

* Amelioreaza arsurile de la stomac?

Adevarat! Aceasta proprietate se bazeaza pe faptul ca bicarbonatul este un alcalin, deci principiile sale antiacide ajuta la indepartarea arsurilor de stomac. De asemenea, poate elimina senzatia de balonare si flatulenta.

In momentul in care simti ca te arde stomacul, pune o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si bea amestecul rezultat. Insa, chiar daca bicarbonatul de sodiu este un produs natural, nu poate inlocui un tratament medical. Daca simptomele persista cere sfatul unui medic.

* Trateaza aftele?

Adevarat! Dusurile bucale cu bicarbonat de sodiu sunt eficiente impotriva aftelor. Fa gargara cu o solutie de bicarbonat de sodiu si apa si vei preveni ranile bucale si respiratia urat mirositoare. Dilueaza o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa rece si fa gargara in fiecare zi pana simptomele dispar.

* Indeparteaza mirosul urat al transpiratiei?

Poate! Unii specialisti sustin cu tarie aceasta teorie, insa exista si voci care afirma ca este o solutie ineficienta.

Se tamponeaza zona axilelor cu o solutie formata dintr-o lingurita de bicarbonat si un pahar cu apa. Aceasta formula poate inlocui deodorantele obisnuite, fiind un mod ecologic de a scapa de mirosul urat de transpiratie, fara riscuri pentru sanatate.

* Relaxeaza?

Nu! Inca nu s-a demonstrat faptul ca o baie cu bicarbonat de sodiu este mai relaxanta decat o baie in apa simpla. Ceea ce este sigur este ca dizolvat in apa, bicarbonatul de sodiu creste pH-ul acesteia (potential hidrogen). Bicarbonatul este un alcalin care diminueaza aciditatea apei.

* Trateaza micozele?

Nu! Bicarbonatul de sodiu nu este un medicament fungicid (substanta care ucide ciupercile responsabile de aparitia micozelor). Poate fi insa folosit ca adjuvant in tratamentul impotriva ciupercilor.

Atentie insa, bicarbonatul este abraziv si poate irita pielea sensibila. Chiar daca bicarbonatul de sodiu este un produs natural, este indicat sa ceri sfatul medicului inainte de a-l folosi.

* Poate linisti iritatiile pielii dupa epilare?

Poate! Nu este certificata aceasta proprietate insa s-a observat ca, dupa epilare, bicarbonatul de sodiu atenueaza aciditatea transpiratiei care provoaca senzatiile de arsura si piscaturi.

Prepara o solutie dintr-o lingurita de bicarbonat de sodiu si o cana cu apa calduta. Tamponeaza pielea cu aceasta lotiune inainte si dupa epilare. Nu freca! Atentie: pentru ca bicarbonatul este abraziv poate irita pielea, de aceea este indicat sa ceri in prealabil sfatul unui medic.

LA BIROU

La serviciu, nu ai posibilitatea de a degusta in liniste o masa „ca la mama acasa”. In fata calculatorului rontai adesea cativa covrigi, biscuiti, ciocolata sau produse fast-food, fara sa te gandesti ca organismul tau sufera cumplit. Un sandwici poate reprezenta o gustare sanatoasa, daca optezi pentru alimentele potrivite.

Anticipeaza masa de pranz cu un mic dejun sanatos

Adesea pe la ora 11 incepe sa ti se faca puternic foame, pe care nu o poti pacali prea usor. Infometat/a extrem de tare nu vei fi in masura sa iei cele mai bune decizii in alegerea hranei si te vei abate asupra ceea ce vei gasi mai la indemana.


De aceea, este foarte important sa iei un mic-dejun consistent si echilibrat care sa iti permita sa fii in forma toata dimineata si sa iei pauza pentru masa de pranz extrem de senin.

* O ceasca de: cafea, ceai, ciocolata – la alegere;

* O portie de cereale (paine, cereale integrale);

* O portie de glucide (miere, dulceata – tartina);

* Un produs lactat (iaurt, branza, lapte);

* Un fruct.

Tips: este important sa privilegiezi fructele si cerealele integrale in defavoarea zaharurilor lente, deoarece acestea sunt indispensabile functionarii optime a creierului.

Sfaturi utile in alegerea sandwich-ului

Indiferent ca iti prepari sandwich-ul sau il cumperi gata facut, este important sa tii cont de cateva sfaturi importante pentru sanatate:

* Evita sandwich-urile asezonate cu maioneza sau cu alte sosuri grase. Daca este necesar, schimba locul de unde ti le cumperi. Acest aspect este foarte important deoarece maioneza contine un exces de grasimi si implicit un numar mare de calorii: peste 700 cal/100g. De asemenea, contine substante cu potential alergen;

* Limiteaza sandwich-urile cu unt. Acesta produs obtinut prin agitarea smantanei contine foarte multe grasimi. Nutritionistii englezi chiar sustin ca este daunator daca este consumat in cantitati mari, deoarece favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare si chiar a infarctului;

* Opteaza pentru sandwich-uri cu cruditati (castraveti, rosii, ardei gras etc);

* Alege sandwich-uri cu paine integrala, bogata in fibre. Fibrele alimentare influenteaza absorbtia grasimilor si a glucozei la nivel intestinal si asigura un tranzit bun, prevenind constipatia. Pentru ca se umfla in interiorul intestinelor, fibrele potolesc foamea, instaland rapid senzatia de satietate;

* Privilegiaza carnea de pui sau pestele si evita diferitele tipuri de mezeluri;

* Sosul de rosii este foarte sanatos, deci consuma-l cu incredere;

* Opteaza pentru garnitura de legume (muraturi, salata verde) decat pentru sosuri grase, in special in cazul hot-dog-ului sau a shaormei.

Pentru ce desert sa optezi?

Completarea perfecta a unui sandwich este un fruct, un compot, un produs lactat (iaurt, branza alba etc). Evita produsele de patiserie, extrem de bogate in calorii si sucurile foarte dulci. Este de preferat sa bei apa, intr-o cantitate cat mai mare.

REGULI

Somnul reface organismul si ii permite sa se odihneasca si sa-si regaseasca tonusul necesar pentru o noua zi. Din pacate insa, tulburarile legate de somn afecteaza foarte multe persoane in ziua de azi. Potrivit statisticilor medicale, peste un sfert dintre romani sufera de insomnie.

Iata aspectele despre igiena somnului de care este bine sa tii cont daca iti doresti sa ai un somn linistit si sa te trezesti in cea mai buna forma:

Pasul 1. Respecta un orar. Este foarte important sa te trezesti si sa te culci in fiecare zi la aceeasi ora, indiferent ca este weekend sau te afli in concediu. Astfel vei stabili o constanta intre ritmul veghe-somn. Daca te culci si te trezesti dupa un orar bine stabilit vei avea practic un somn sanatos si iti vei imbunatati performantele.


Pasul 2. Opteaza pentru o trezire dinamica. Este indicat ca imediat dupa ce te-ai trezit sa fugi repede in baie, sa faci un dus rapid si chiar cateva exercitii fizice (flexiuni, intinderi), sa iei un mic dejun hranitor (cereale, suc de fructe, miere). Asa cum iti vei incepe dimineata, asa va decurge si ziua respectiva.

Pasul 3. Organizeaza-ti ziua. In masura in care este posibil, organizeaza-ti ziua pentru a evita eventuale tensiuni si stari de dispersie. Daca iti vei organiza lucrurile importante din ziua urmatoare, vei lasa mai putin loc lucrurilor neprevazute si astfel iti vei folosi mult mai productiv timpul. Poti sa-ti tii o agenda in care sa treci toate sarcinile zilnice. Somnul tau nu va fi impanzit de ganduri negre despre ceea ce trebuie sa faci a doua zi.

Pasul 4. Ia o masa echilibrata. Pranzul trebuie sa fie consistent, insa masa de seara trebuie preparata cat mai lejer. Opteaza pentru mancaruri usoara, fara grasimi, care sa nu cada greu la stomac. O digestie greoaie iti va perturba somnul.

Pasul 5. Evita sa bei bauturi cu cafeina si vitamina C. Daca ai probleme cu somnul, evita sa bei bauturi care contin cafeina: cafeaua, ceaiul, cicolata, in special dupa ora 14. Cafeina activeaza ritmul cardiac, tensiunea arteriala, ritmul respirator, activitatea musculara si temperatura corpului. De asemenea, evita sa bei sucuri de fructe care contin vitamina C, pentru ca pot perturba calitatea somnului.

Pasul 6. Nu efectua exercitii fizice inainte de a dormi. Exercitiile fizice sunt contraindicate seara din cauza faptului ca stimuleaza organismul si cresc temperatura corpului. Totusi, un numar moderat de exercitii fizice efectuate dupa amiaza te vor ajuta sa te destinzi si mai tarziu sa ai un somn profund.

Pasul 7. Evita sa fumezi si sa bei alcool seara. Nicotina este un produs care stimuleaza sistemul nervos, astfel fumatul seara poate intarzia adormirea si poate provoca trezirea in timpul noptii. Alcoolul are la prima impresie o actiune sedativa, insa in functie de cantitatea ingerata efectele sale se diminueaza pe parcursul noptii si provoaca treziri repetate, diminuand calitatea somnului. Mai mult decat atat alcoolul poate favoriza aparitia problemelor respiratorii (apnee, sforait). Asocierea alcool si tutun poate antrena o insomnie foarte pronuntata in special spre dimineata.

Pasul 8. Relaxeaza-te. Practicand exercitii de relaxare la inceputul serii, te vei detensiona de stresul din ziua respectiva si vei uita de probleme. Micile momente de relaxare (o baie in cada, un masajul simplu de persoana draga, ascultarea unor melodii lente etc) iti vor induce o stare de calm si destindere, ceea ce va favoriza instalarea somnului.

Pasul 9. Evita activitatile obositoare la sfarsitul zilei. Activitatile intelectuale solicitante, munca sau jocul la calculator te solicita foarte mult si au tendinta de a-ti induce dificultati in a adormi. La inceputul serii, este bine sa eviti sa-ti soliciti creierul foarte mult si mai ales sa eviti lumina puternica in zona ochilor. Aprinde o veioza sau chiar cateva lumanari ca sa creezi o atmosfera romantica si relaxeaza-te in bratele persoanei iubite.

Pasul 10. Adopta un ritual de adormire. Instaureaza-ti un ritual inainte de a adormi pentru ca organismul tau va invata acest lucru. Inainte de a te baga in pat si de a stinge lumina fa o baie calda, spala-te pe dinti, citeste cateva pagini dintr-o carte preferata si imbraca o pijama confortabila.

Pasul 11. Tine cont de semnalele transmise de corp. Organismul incepe sa-ti transmita diverse semnale pentru a intelege ca este pregatit pentru somn: pleoape grele, cascat din ce in ce mai des, lipsa concentrarii si chiar atipit. Este foarte important sa te pregatesti imediat de somn, pentru ca exista riscul sa pierzi acest moment si sa astepti ulterior sa dormi chiar si doua-trei ore.

Pasul 12. Aeriseste bine dormitorul. Temperatura din camera in care dormi nu trebuie sa depaseasca sau sa scada de 18 grade C. Deschide fereastra larg, pentru a lasa aerul proaspat sa intre in casa. Daca este vara, opteaza pentru o plasa de tantari la ferestre pentru a preveni intrarea insectelor. Daca nu ai cum sa scazi temperatura camerei rapid, este de preferat sa dormi cu ferestra intre-deschisa. Somnul este mult mai odihnitor intr-o camera mai racoroasa, decat intr-una foarte calduroasa.

Pasul 13. Trage jaluzelele, draperiile si opreste orice sursa de lumina. Intunericul din camera te va ajuta sa dormi profund. Melatonina, hormonul somnului, este stimulata de obscuritate si impiedicata de lumina.

Pasul 14. Dormi intr-un pat confortabil. Patul are un rol foarte important in ceea ce priveste calitatea somnului. Alege o saltea comoda, care sa nu scartaie la fiecare miscare sau care sa-ti provoace dureri de spate. Evita sa atipesti pe canapeaua din living sau pe fotoliul din birou pentru ca nu faci decat sa-ti perturbi somnul. Cand vine momentul orei de culcare, urca-te in pat si inchide ochii. Mos Ene cu siguranta te va vizita in doar cateva clipe.

Pasul 15. Pozitia in timpul somnului. Daca dormi pe o parte, cu genunchii pliati, coloana se va afla intr-o pozitie destul de relaxata. In pozitia alungit pe spate, este necesar sa ai o perna mai putin voluminoasa in zona cefei si sa tii picioarele usor departate. Daca dormi pe burta, risti sa nu respecti forma normala a coloanei vertebrale. Totusi, daca esti adeptul acestei pozitii este de preferat sa tii un picior pliat pentru a nu forta foarte tare coloana.

PIPERUL

Piperul este considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente, deoarece are efecte pozitive asupra tractului digestiv, alunga tusea iritativa si uscata, lupta impotriva gripei si a balonarii, indeparteaza sensibilitatea la frig, ajuta persoanele cu reumatism si pe cele hipertensive, combate astenia, inlatura pietrele de la rinichi si contribuie la pigmentarea pielii.

Condimentul are efecte antioxiandate, antibacteriene si este o sursa bogata de vitamina A, vitamina K, calciu, cupru, magneziu, potasiu si fier.


Trateaza tusea

Piperul are proprietatea de a vindeca tusea iritativa si pe cea uscata. Astfel ca, daca amesteci doua varfuri de cutit de piper cu doua linguri de miere si cateva picaturi de zeama de lamaie, vei avea un remediu perfect pentru aceasta problema de sanatate.

De asemenea, pentru tusea spastica poti face un amestec de 200 de ml de alcool alimentar, o lingurita si cinci linguri de piper negru pe care sa il pui la macerat timp de 7 zile. Amestecul rezultat se administreaza amestecat cu apa, sub forma de gargara si are o actiune antitusiva foarte puternica.

Explicatia este foarte simpla: substantele volatile ale condimentului au un efect anestezic asupra terminatiilor nervoase de la nivelul gatului.

Pigmenteaza pielea

Cativa oameni de stiinta din Londra au facut o serie de cercetari aupra piperului si au ajuns la concluzia ca piperul este un tratament util in ceea ce priveste imperfectiunile pielii. Acestia au demonstrat faptul ca acest condiment ajuta la pigmentarea pielii, dar ca rezultatele sunt vizibile doar in momentul in care tratamentul este combintat cu lumina ultravioleta. Astfel ca, un tratament cu piper si ultraviolete poate modifica nuanta pielii in numai cateva saptamani.

Regleaza tensiunea arteriala

Medicii chinezi au dovedit faptul ca, daca o persoana tine in gura o boaba de piper timp de 15 minute, isi poate regla tensiunea arteriala. Efectul creat dispare dupa circa 20 de minute, insa atunci tensiunea este deja restabilita, iar efectele secundare nu exista.

Indeparteaza gripa in faza incipienta

Se face o infuzie de 10 minute cu piper (trei varfuri de cutit), cuisoare si scortisoara (cate un varf de cutit) intr-o cana cu apa fierbinte, se indulceste cu miere iar rezultatul final se bea cat mai fierbinte. Aceasta reteta era folosita in medicina medievala franceza si este, inca de atunci, foarte apreciata.

Bun pentru silueta

Persoanele care vor sa slabeasca pot apela la ajutorul piperului: acesta arde grasimile foarte repede si scade apetitul. De asemenea, condimentul este un bun aliment pentru persoanele care au tulburari de digestie.

Lupta impotriva reumatismului si a sensibilitatii la frig

Sensibilitatea la frig poate fi combatuta cu ajutorul piperului, daca timp de o saptamana mananci doar alimente calde, iar dupa fiecare masa consumi cate o lingurita rasa de piper negru.

Persoanele care sufera de reumatism, de asemenea, pot fi ajutate de acest condiment „minune”. Asadar, se maseaza zonele dureroase cu o pasta din piper si rachiu, de doua-trei ori pe zi. Piperul are rolul de a incalzi articulatiile, de a stimula circulatia sangvina si de a calma durerile reumatice.

Contraindicatii

Piperul este contraindicat persoanelor cu probleme precum gastrita hiperacida sau hipertensiune. De asemenea, fiind un condiment excitant si revigorant, trebuie consumat cu precautie de persoanele agitate, care sufera de tulburari ale sistemului nervos si de catre persoanele sensibile. De asemenea, condimentul nu este recomandat in cazul starilor inflamatorii acute. Nici celor care se confrunta cu afectiuni oftalmologice sau cu dureri larongo-faringice nu le este indicat sa consume piper, decat in cantitati foarte mici.

CARTOFUL

Cartoful, unul dintre cele mai consumate alimente de catre romani, este un produs mai bun si mai sanatos decat am crede. Consumat fiert, sub forma de cartofi nature sau piure, cartofii ne asigura 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre si 21% de potasiu al organismului.

In stare naturala, cartoful este o leguma bogata in vitamine si minerale, avand numai 85 kcal la 100 de grame, adica de doua ori mai putin decat alti carbohidrati.

Ce contine cartoful:

Vitamina B - este de o mare importanta, avand rolul de a tranforma glucidele in energie, iar cartoful contine aceasta vitamina din belsug (B1, B2, B3 si B6).


Vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, are un efect tonifiant, antiinfectios, mareste rezistenta vaselor sangvine, ajuta la formarea globulelor rosii si regleaza nivelul glicemiei si al colesterolului.

Fier – prezenta fierului in organism este esentiala deoarece acesta stimuleaza globulele rosii sa transporte oxigenul necesar catre celulele organismului.

Magneziu – acesta are o actiune antidepresiva asupra psihicului, contribuie la mentinerea sistemului cardio-vascular sanatos si reduc riscul de atacuri de inima.

Potasiu – ajuta la construirea masei musculare, previne retentia de lichide in exces, stabilizeaza tensiunea sangelui si ajuta rinichii si inima sa functioneze in parametri normali.

Cum ne ajuta cartoful



* Mentine frumusetea pielii

Datorita continutului de vitamina C, potasiu, magneziu si zinc, cartoful ajuta la mentinerea frumusetii pielii. Mai mult decat atat, cartoful se poate folosi si sub forma de masca: se zdrobeste un cartof fiert, adauga peste el o lingurita de miere si se aplica pe ten pentru 15 minute dupa care se clateste cu apa calduta.

* Nu ingrasa daca este consumat corect

Cartoful este un aliment recomandat tuturor celor cu tendinte de ingrasare. Acesta este sanatos, hranitor, energetic si totusi nu se depune – mai mult decat atat, cartoful este recomandat persoanelor care sufera de obezitate. Desigur, pentru a indeplini aceasta conditie, cartoful trebuie consumat fiert sau copt, nu prajit.

* Trateaza aciditatea gastrica si ulcerul

Sucul de cartofi are puterea de a calma mucoasele digestive, fiind un puternic antispastic, diuretic si emolient. Se curata un cartof crud de coaja, se mixeaza bine in blender se mixeaza cu 50 ml de apa si se bea dimineata pe stomacul gol.

Tot sucul de cartofi poate vindeca artrita, hepatita, constipatia, litiaza biliara sau hemoroizii, iar amidonul din cartof este un antiinflamator excelent pentru bolile gastrointestinale sau in intoxicatii cu substante toxice.

* Sunt satiosi si ajuta la digestie

Datorita continutului de carbohidrati, cartofii sunt destul de usor de digerat, asadar sunt un aliment perfect pentru copiii mici sau pentru bolnavii care intampina dificultati in digerarea mancarii.

NU ESTE INDICAT

Anumite persoane isi formeaza in timp anumite obiceiuri, care desi la prima vedere par total inofensive, pot atenta la sanatatea lor. Deprinderi precum stranutul sau tusitul in palme, masarea ochilor cu mainile nespalate, testarea cosmeticelor din magazine sau schimbul de haine ne pot afecta starea de sanatate.

Iata 12 dintre cele mai des intalnite obiceiuri nesanatoase:

Sa nu te speli pe maini inainte de masa

Fie ca ai stat in casa, fie ca ai iesit afara, in mod sigur ai pus mana pe obiecte murdare, pline de bacterii si germeni. Banii, manerul de la cosul din supermarket, tastatura de la computer, bateria de la chiuveta, manerul de la usa – toate sunt obiecte extrem de murdare care te pot imbolnavi.


Sa nu te speli pe maini dupa utilizarea toaletei

Despre urina se spune ca ar fi sterila, insa nu acesta este motivul pentru care multi dintre oameni nu se spala dupa ce merg la toaleta, ci nepasarea. In mod normal fiecare persoana ar trebui sa se spele chiar si inainte de a merge la toaleta pentru ca detine pe maini destul de multe bacterii care, in contact cu zonele intime, pot duce la diferite infectii.

Sa nu pui capacul la toaleta inainte de a trage apa

Un lucru pe care putini il stiu, este acela ca inainte de a trage apa la toaleta, trebuie coborat capacul pentru a evita ca stropii sa se imprastie. Toaleta, indiferent de cat de des este curatata si dezinfectata, apa din aceasta contine foarte multi microbi care se extind rapid. Acesti microbi, odata ajunsi pe gresie, de exemplu, vor ajunge pe picioare, producand ulterior diverse ciuperci. Stropii pot ajunge chiar si in chiuveta, cada sau pe periutele de dinti, asa ca este necesara multa atentie.

Sa tusesti in palme

Desi este un obicei cu care ne-am obisnuit inca din copilarie, nu este deloc bine sa stranuti/tusesti in palme. Daca nu ai la indemana o batista sau un servetel, cel mai bine este sa tusesti pe brat. Motivul pentru care nu trebuie sa folosesti palma atunci cand stranuti/tusesti este ca aceasta actiune aduce cu sine foarte multi microbi pe care tu ii poti imprastia imediat ce ai strans mana unei alte persoane sau dupa ce atingi diverse obiecte/alimente etc.

Sa iti masezi ochii cu mainile nespalate

Ochii sunt o zona extrem de sensibila care se poate infecta imediat. Daca acestia intra in contact cu diversi microbi, se pot declansa o multime de boli oftalmologice (conjunctivita, urciorul etc). Pentru ca mainile sunt partile corpului cele mai expuse la bacterii, ar trebui ferite cat mai mult posibil de zona ochilor. Daca nu exista posibilitatea de dezinfectare a mainilor, cea mai indicata metoda este sa se utilizeze un servetel curat.

Sa te speli cu un sapun solid la comun

Desi pare greu de crezut, bacteriile se pot depune pe orice sapun solid, chiar si daca acesta este antibacterian. Din aceasta cauza, cea mai indicata varianta este utilizarea unui sapun lichid atunci cand mai multe persoane (fie ei si membrii ai familiei) utilizeaza aceeasi baie.

Sa nu te speli pe maini dupa ce te-ai jucat cu un animal

Animalele, fie ca sunt ele foarte bine ingrijite, spalate si deparazitate, tot sunt purtatoare de microbi. Imediat dupa ca te-ai jucat cu un caine, o pisica, sau orice alt animal, este recomandat sa te speli bine pe maini cu un sapun antibacterian.

Sa testezi produse in piata (struguri, branza)

Multe persoane care fac cumparaturi, au obiceiul de a gusta din fructele expuse (de exemplu strugurii, cirese, capsune etc). Orice aliment pe care il cumperi fie din piata, fie din supermarket, se mananca acasa, doar dupa ce au fost indeplinite toate procedurile de igiena si siguranta.

Sa gusti alimente la promotie in magazine

In mod sigur ai vazut, cel putin o data, promotii cu mezeluri, branzeturi sau alte produse alimentare taiate in bucatele, intinse pe o tava pentru servirea clientilor. In primul rand, in supermarketurile exista de obicei foarte multi microbi pentru ca permanent un flux de mii de oameni intra si ies, stranuta, tusesc, ating alimentele din rafturi si le pun inapoi etc. Astfel, microbii se pot depune cu usurinta pe alimentele expuse pentru degustare. De asemenea, exista riscul ca produsele expuse sa fi fost atinse deja de alti clienti.

Sa bei lichide direct din cutie

Cutiile cu suc si bere pot fi transportate mii de kilometri in spatele unui camion sau pot veni chiar pe un vapor, dupa care stau destul de mult timp in diferite depozite pline de praf sau chiar soareci, dupa care sunt expuse in rafturi. Asadar, sa atingi cu gura recipientul care a trecut printre atatea locuri, poate reprezenta un pericol pentru sanatatea ta. Inainte de a se consuma un astfel de produs, este recomandat sa se spele cutia si apoi sa se bea cu paiul ori sa se toarne in pahar.

Sa imprumuti hainele si incaltamintea

Hainele si incaltamintea nu se imprumuta. Au existat foarte multe cazuri in care s-au transmis diverse boli sau ciuperci ale pielii, printr-un simplu imprumut de haine sau pantofi. De asemenea, nici prosoapele nu trebuie imprumutate sau folosite la comun.

Sa imbraci lucrurile noi fara sa le fi spalat inainte

Chiar daca sunt noi, hainele trebuie spalate din cel putin trei motive: in primul rand ca pot fi imbacsite cu praf din cauza transportului, de cele mai multe ori au un miros neplacut, si plus de asta, exista foarte mari sanse ca haina cumparata de tine, sa fi fost probata inainte de zeci de persoane necunoscute. De asemenea, lenjeria intima, chiar daca nu se probeaza in magazine, trebuie neaparat spalata inainte de a fi purtata, deoarece ca zona genitala este foarte sensibila, iar riscul de infectie este foarte mare.

Sa folosesti testerele de machiaj

Desi este tentant sa testezi un produs cosmetic inainte de a-l cumpara pentru ca vrei sa stii care sunt calitatile acestuia, trebuie sa stii ca nu este tocmai un obicei sanatos. Printr-un simplu rimel sau fard de pleoape se pot transmite conjunctivite sau infectii ale globului ocular, iar prin testarea unui ruj, riscul de a contacta herpes bucal este destul de mare.

IMUNITATEA

Un sistem imunitar puternic te fereste de alergii sau viroze precum gripa porcina si iti ajuta organismul sa functioneze in parametri normali. O alimentatie adecvata iti va intari sistemul imunitar si te va ajuta sa iti mentii starea de sanatate cat mai buna.

Iata cateva alimente care te vor ajuta sa ai un sistem imunitar puternic.

Alimentele bogate in vitamina C

Fructele (in special citricele) si legumele care contin vitamina C se afla in topul listei de “intaritoare” al sistemului imunitar. S-a constatat, in urma unor studii de specialitate, ca vitamina C ajuta la inmultirea globulelor albe si a anticorpilor. In acelasi timp, consumul de vitamina C stimuleaza cresterea nivelului de interferon (substanta a organismului dotata cu proprietati antivirale, anticanceroase si modulatoare ale functiei imunitare).


Cele mai bune surse de vitamina C sunt: lamaile, lamaile verzi, portocalele, grepfruit-ul, rosiile, cartofii, papaya, broccoli, varza de Bruzelles, coacazele, capsunele, conopida, spanacul, kiwi si pepenele gaben.

Alimentele bogate in vitamina E

Vitamina E este un bun antioxidant si un puternic intaritor al sistemului imunitar. Aceasta stimuleaza producerea unor celule care au rolul de a distruge microbii, bacteriile si celulele canceroase.

Mai mult decat atat, s-a dovedit, in urma unui studiu facut la Institutul Harvard, ca persoanele care consuma suficienta vitamina E au cu 50% mai putine sanse de a se confrunta cu atacurile de inima.

Iata cateva dintre alimentele care contin vitamina E: seminte si ulei de floarea soarelui, porumb, soia, fructe oleaginoase, germeni de cereale, legume verzi, spanac, rosii, cereale.

Suplimente nutritive

Uleiul de peste este un supliment nutritiv excelent pentru intarirea sistemului imunitar, datorita continutului sau ridicat de acizi grasi (omega 3). Uleiul de peste se gaseste sub forma de capsule, la orice farmacie sau plafar si se elibereaza fara prescriptie medicala.

Beta caroten

Mananca morcovi! Acestia stimuleaza cresterea numarului de celule care lupta impotriva infectiilor, beta carotenul fiind un puternic antioxidant. Persoanele care consuma un morcov pe zi sunt mai ferite de bolile de inima si de cancer.

Zinc

Stridiile, cerealele, carnea de vita sau de curca, fasolea boabe – toate sunt alimente care contin zinc. Necesarul de zinc este de 11 mg/zi pentru barbati si 8 mg/zi pentru femei. Atentie insa, dozele excesive de zinc pot fi toxice, o doza de zinc sub forma de supliment mai mare de 100 mg/zi ducand la dublarea incidentei cancerului de prostata.

Sport

O persoana care face chiar si o ora de sport pe saptamana este o persoana cu un sistem imunitar mai puternic. Miscarea fizica are rolul de a fortifica organismul, asa ca indiferent ca faci jogging, mergi pe role, sari coarda sau dansezi, organismul ta va fi mult mai puternic si mai rezistent.

Igiena

Desi se spune ca un organism care ia contact cu anumiti virusi si bacterii este mult mai puternic si mai rezistent, in realitate este mai bine sa fi precaut si sa ai o igiena destul de riguroasa: fa-ti dus zilnic, spala-te pe maini de fiecare data cand atingi obiecte murdare, necunoscute sau cand vii de afara si neaparat inainte de a manca.

MINUNI IN BUCATARIE

Exista o multime de ierburi aromatice care aduc un strop de culoare si savoare primavaratica mancarurilor. Acestea au rolul de a asezona si de a da o savoare delicioasa preparatelor culinare. O mare parte dintre acestea poseda, in aceeasi masura cu aspectul gastronomic, proprietati medicinale deosebite.

Iata 5 ierburi aromatice pe care este bine sa le ai in bucatarie pentru a indeparta cele mai des intalnite afectiuni:

Ghimbir

Radacina de ghimbir este un condiment natural cu un gust usor acrisor, foarte parfumat. Se utilizeaza pentru a combate starile de greata sau pentru a ameliora problemele digestive. Ghimbirul poseda proprietati curative in ceea ce priveste regularizarea circulatiei sangvine si ameliorarea artritei. Poti prepara un ceai din ghimbir, pe care sa-l indulcesti cu miere de albire. Pentru a-i ameliora din savoarea puternica, adauga putin suc de lamaie.

Semintele de marar


Remediu miraculos din medicina naturista, semintele de marar au o multime de proprietati curative pentru organism. Cu un gust dulceag, aromatic, semintele de marar reprezinta un remediu excelent pentru problemele de digestie. Mesteca, dupa o masa bogata, cateva seminte de marar crud sau prepara-ti un ceai cald si vei combate aerofagia si tulburarile intestinale.

De asemenea, semintele de marar sunt recunoscute pentru stimularea apetitului si pentru favorizarea lactatiei la femeile care au nascut. Aplicat in comprese oculare, mararul are proprietatea de a ameliora inflamatia pleoapelor, conjunctivita si urciorul.

Usturoiul

Una dintre legumele-condiment cele mai populare, usturoiul este considerat un adevarat antibiotic. Usturoiul contine un compus numit alicina, un antioxidant recunoscut pentru proprietatile antibacteriene, antivirale si antifongice. De aceea se recomanda consumul de usturoi pentru prevenirea gripei si a racelii.

Cercetatorii au demonstrat ca usturoiul ar contribui la reducerea nivelului de colesterol si a presiunii sangvine, reducand riscul unei crize cardiace. De asemenea, se pare ca usturoiul protejeaza organismul impotriva cancerului de stomac, intestin si cancer colorectal.

Oregano

Oregano este o planta aromatica de origine mediteraneana care contine un numar foarte mare de antioxidanti. Acest condiment este un bun tonic pentru organism, imunostimulator, cu proprietati digestive si antiseptice pulmonare.

De asemenea, beneficiile medicinale includ tratarea tusei pulmonare, precum si a bronsitelor si a astmului. Adauga oregano proaspat la salate si condimenteaza-ti friptura, astfel incat sa profiti din plin de efectele pozitive pentru sanatate, cat si de gustul savuros.

Menta

Seducatoare prin aroma speciala, prospetime si racoarea pe care o da mancarurilor, menta este o planta care si-a castigat calitatea de „planta medicinala” datorita beneficiilor pentru organism. Mentolul, principalul component al mentei, detine o serie de calitati curative: ajuta la digestie, calmeaza peretele intern al stomacului, stimuleaza secretia biliara, are o actiune antispasmotica si antiseptica etc.

De asemenea, menta este un bun stimulant al sistemului nervos. Uleiul esential din menta se utilizeaza ca ingredient important in pastele de dinti, solutii bucale, inhalatoare impotriva racelii etc. Folosita pentru uz extern, menta are proprietatea de a alunga insectele, migrenele si nevralgiile dentare.

Patrunjelul

Raceala, gripa, sistem imunitar slabit, tulburari digestive, anorexie, probleme ale pielii si ale parului sunt doar cateva dintre afectiunile care se pot ameliora daca presari patrunjel cat mai des peste mancarea pe care o consumi. Bogat in calciu, magneziu, fosfor, sulf, cupru si o serie de vitamine esentiale pentru organism (complexul B si vitamina C), patrunjelul are ca efect stimularea organelor pentru a functiona corespunzator. Specialistii au descoperit ca in frunzele de patrunjel se gasesc substante antitumorale care te feresc de cancer.

STRESUL - O MARE PROBLEMA

Lucrurile nu merg intotdeauna asa cum iti doresti. Indiferent ca te-ai certat cu un coleg de serviciu, cu partenerul de viata sau cu vecinul deranjat de copilul tau care face galagie, momentele stresante trebuie depasite. Adesea, nu sunt suficiente decat cateva minute pentru a elimina tensiunea nervoasa.

Iata 5 sugestii care te pot ajuta sa scapi in doar cateva clipe de toata nebunia din jurul tau si sa te relaxezi:

1. Joaca-te cu un animal domestic. Daca nu ai tu un animal domestic, fa-i o vizita unui prieten care are un caine sau o pisica. Cateva clipe petrecute in compania micutului animal te vor face sa uiti de ziua stresanta pe care ai avut-o. S-a demonstrat stiintific ca persoanele care au animale domestice au mai multe sanse sa nu sufere probleme de sanatate legate de presiunea sangvina si sa faca fata mai usor stresului. Jocul cu un animal care adora sa fie mangaiat si rasfatat de stapan te va ajuta sa scapi de stres si-ti va oferi o portie sanatoasa de amuzament.


2. Asculta muzica preferata. Cu siguranta ai cateva melodii care iti plac foarte tare. Asadar, in momentele in care nu mai rezisti, esti foarte tensionat/a apeleaza la efectele reconfortante ale meloterapiei. Cu ajutorul influentelor sonore armonioase, muzica actioneaza direct asupra starii psihice, modificand undele cerebrale si frecventa cardiaca. Terapia prin muzica este folosita chiar de catre specialisti in tulburari mentale si chiar in tratarea unor boli psihosomatice (astm, alergii, caderea parului, anxietate, ticuri, crampe musculare, impotenta etc).

3. Citeste 10-15 minute. Ai nevoie de „o gura de aer” pentru a iesi din ritmul stresant al zilei. Fixeaza-ti ca timp de 10 minute sa citesti o lectura care stii ca iti face placere. Nu conteaza daca este vorba de un roman sau de o revista de specialitate, important este ca timp de cateva minute sa iti concentrezi atentia asupra unei activitati care iti va aduce liniste.

4. Inspira aer proaspat. O respiratie adecvata te poate ajuta sa te concentrezi mai bine la un lucru placut sau la o amintire din trecut care te-a amuzat copios. Mergi cateva minute afara la aer proaspat sau iesi pe balcon si inspira aer pe nas, umfland abdomenul, expirand apoi pe gura. Respiratia corecta difuzeaza energie la nivelul intregului organism. Corpul se elibereaza prin expiratie de gazul carbonic si toxinele acumulate si isi face plinul de oxigen.

5. Apeleaza la automasaj. Automasajul se poate practica, fie ca esti la birou, acasa sau in avion. Rezerva-ti cateva clipe si maseaza-ti diverse zone ale coprului unde se stie ca se acumuleaza energie negativa: fruntea (deasupra nasului), talpi, ceafa. Cu o crema hidratanta, frumos parfumata, iti poti masa tot corpul, incepand din cap si finalizand cu picioarele, in functie de cum iti permit miscarile. De asemenea, poti folosi o minge pe care sa-ti rulezi picioarele sau spatarul unui scaun pentru masajul dorsal.

Combina in fiecare zi una, doua sau trei sugestii pentru a controla mai bine nivelul stresului. Petrece cat mai mult timp in familie, cu persoanele dragi, de preferat in mijlocul naturii unde sa ai parte de liniste.

PASTREAZA -TE TANAR

Obosesti foarte repede si nu mai dai acelasi randament la serviciu ca de obicei? Odata cu trecerea timpului functiile creierului nu mai lucreaza la nivelul maxim, iar pe langa aceasta mai intervine si procesul natural al uitarii. Capacitatea de concentrare este una dintre primele functii afectate, de aceea este bine sa intervii din timp pentru a preveni eventuale tulburari se sanatate.

* Acorda importanta micului dejun

In timpul noptii, corpul se abtine de la mancare timp de mai multe ore. Glicemia adica nivelul de zahar din sange scade simtitor. De aceea, prima masa din zi este esentiala pentru a restabili nivelul glicemic si de a furniza carburant creierului. Daca sari insa peste aceasta masa principala, capacitatea ta de concentrare va fi puternic redusa si vei face cu greu sarcinilor zilnice.

* Adopta un echilibru intre mese si gustari

Dupa o masa principala, organismul utilizeaza in primul rand energia oferita de zaharurile simple (fructe, legume etc). Zaharurile cu absorbtie lenta, denumite si zaharuri complexe (paine, orez, cereale etc), furnizeaza energie pe o perioada mai mare de timp.


De aceea, o cantitate suficienta de proteine este importanta, pentru a sustine organismul pe o perioada mai mare de timp, pana la urmatoarea masa. Este indicat sa-ti echilibrezi mesele cu gustarile, asociind zaharurile lente cu cele complexe.

Alaturi de aceasta asociere, este ideal sa combini si glucidele simple cu proteinele. De exemplu:

- Un fruct proaspat cu cateva amandine;

- Legume proaspete cu branza;

- Suc de fructe cu seminte de floarea-soarelui;

In timpul unei zile de munca sau curs scolar, este important sa pastrezi un echilibru nutritional, pentru a preveni pierderea energiei care survine adesea la mijlocul zilei sau seara. O asociere nutritionala corecta te va ajuta sa previi scaderea capacitatii de concentrare si instalarea senzatiei de foame care apare indeosebi seara.

* Consuma alimente bogate in fier

In momentul in care aportul de fier este insuficient, in organism numarul globulelor rosii se diminueaza, ceea ce antreneaza o oxigenare precara a organelor. Simptomele unei deficiente in fier se manifesta de obicei sub forma unei palori excesive a fetei, insomnie, greata, dureri de cap si ameteala si implicit probleme de concentrare.

Femeile sunt mult mai susceptibile de a suferi de o cantitate insuficienta de fier din cauza sangerarilor menstruale lunare. In timp ce un barbat are nevoie de 8 mg de fier pe zi, o femeie ar trebui sa consume zilnic aproximativ 18 mg.

De aceea, este obligatoriu pentru o sanatate buna sa incluzi in alimentatia ta surse importante de fier. Exista doua tipuri de fier: fier hemic (este mai usor aborbit de organism si se gaseste in carnea rosie, ficat, peste, fructe de mare etc) si fierul non-hemic (este continut de: legume verzi, cereale integrale, leguminoase etc).

Fierul non-hemic este destul de raspandit in alimente, insa se asimileaza mai greu decat fierul de origine animala. Un truc bun pentru a favoriza asimilarea de fier este consumarea surselor de fier din vegetale cu un aliment bogat in vitamina C (kiwi, zmeura, ardei gras etc).

* Privilegiaza vitamina B1

Vitamina B1 (sau tiamina) este o vitamina importanta pentru buna functionare a creierului deoarece joaca un rol major in transformarea glucozei in energie. Unul dintre semnele deficientei in vitamina B1 este confuzia mentala. Pentru a acoperi necesarul de vitamina B1 introdu in meniul zilnic produse cerealiere integrale, nuci, alune, leguminoase, carne de porc, germeni de grau, cartofi.

* Introdu in alimentatie acidul folic

Acidul folic sau vitamina B9 sporeste capacitatea de concentrare printr-o mai buna excitatie la nivelul creierului. Acidul folic contribuie la formarea celulelor, fiind recomandat cu precadere gravidelor pentru a dezvolta corespunzator creierul copilului.

Acesta se administreaza in doua moduri: forma sintetica (supliment vitaminic) si forma naturala (alimentatie). Printre alimentele care contin acidul folic se numara: sucul de portocale, germenii de grau, spanacul, brocoli, semintele de floarea soarelui si produsele lactate.

* Stimuleaza creierul cu ajutorul cafeinei

Cafeina este recunoscuta si apreciata pentru efectul sau stimulant. Actionand asupra sistemului nervos central, aceasta ajuta in combaterea oboselii, creste vigilenta si amelioreaza capacitatea de concentrare. Daca este consumata in cantitate moderata, aceasta nu este contraindicata (doua cesti de cafea pe zi). Insa, daca apar simptomede genul insomniilor, tulburarile digestive sau palpitatii este recomandat sa se evite cafeina.

Cafeina se gaseste in mai multe produse, printre care bauturile energizante. Atentie la cantitatea de energizant baut, deoarece o cutie poate contine 80 mg de cafeina, echivalentul unei cesti de cafea.

UN SOMN DULCE

Un somn adanc este pentru multi dintre noi un lucru greu de atins mai ales cand aveam foarte multe probleme, griji sau cand suntem foarte stresati. Somniferele nu sunt tocmai cea mai potrivita solutie, mai ales pentru ca pot provoca dependenta, dar si pentru ca somnul oferit de acestea nu este chiar odihnitor.

Iata cateva resurse naturale care te pot ajuta sa dormi foarte bine:

Valeriana

Despre valeriana se spune ca este un sedativ care rareori da gres. Utilizata sub forma de tinctura, se toarna cateva picaturi intr-un recipient cu apa si se amplaseaza in camera in care se doarme. Acest tratament se poate repeta seara de seara, timp de maximum doua saptamani. Valeriana are puterea de a indeparta frica si stresul, de a calma gandurile si emotiile si de induce o stare de calm, propice unui somn linistit si odihnitor.


Conuri de hamei

Acestea contin ulei volatil si sunt utilizate pe post de antispastic. Conurile de hamei au rolul de a stimula secretia gastrica, insa cel mai mult ajuta la indepartarea insomniei si a anxietatii. Mai mult decat atat, in antichitate se credea ca aceasta planta este pazita de spiridusi intrucat avea puterea de a hipnotiza si adormi toti muritorii. Se consuma sub forma de infuzie, cu 30 de minute inainte de culcare.

Obligeana

Sub forma de tinctura sau ceai, obligeana este o planta care contine ulei volatil si alte substante cu proprietati terapeutice exceptionale. Pe langa faptul ca are rol de reglare, tonifiere si detoxifiere a organismului, obligeana este un remediu perfect pentru insomnie si cosmaruri. Sub forma de tinctura se iau aproximativ 30 de picaturi diluate in jumatate de pahar cu apa calda cu miere, cu jumatate de ora inainte de culcare. Tinctura de obligeana nu este recomandata persoanelor care sufera de gastrita hiperacida.

Sunatoare

Cercetatorii din Canada, Germania si Marea Britanie au ajuns la concluzia ca sunatoarea nu este numai un ingredient care ajuta la instalarea somnului, ci mareste profunzimea somnului fara vise, adica cea mai odihnitoare parte a somnului si mareste productia de melatonina (hormonul somnului odihnitor). In plus, sunatoarea face ca trezirea de dimineata sa fie mai usoara. Se administreaza sub forma de tinctura, diluata in apa, de doua ori inainte de culcare (o data la ora 19 si a doua oara la ora 22)

Sfaturi:

Inainte de culcare nu fuma si nu bea cafea sau alcool;

Bea o cana de lapte indulcit cu miere de albine;

Nu manca mult sau alimente care sa cada greu la stomac.

A FI FEMEIE

BENFICIILE NATURII GREPFRUTUL

Beneficii asupra sanatatii
Intareste sistemul imunitar

Datorita continutului ridicat de vitamina C, grepfrutul reduce simptomele racelii si severitatea acestora. Peste 20 de studii stiintifice au declarat vitamina C ca fiind inamicul de temut al racelilor.


Previne afectiunile inflamatorii

Vitamina C apara organismul si de actiunea nociva a radicalilor liberi, reducand severitatea unor afectiuni inflamatorii precum osteoartrita, astmul si artrita reumatoida.


Lupta impotriva cancerului

Culoarea roz sau rosie a grepfrutului este data de licopen, un carotenoid cu actiune antitumorala. Dintre carotenoizi, licopenul are cea mai mare capacitate de a lupta impotriva distrugerilor celulare cauzate de actiunea radicalilor liberi.

Benefic pentru barbati: o dieta bogata in alimente care contin licopen (precum grepfrutul roz, pepene, papaya, guava, rosii, caise) si un consum regulat de ceai verde reduce considerabil riscul de a face cancer de prostata, arata rezultatele unui studiu publicat in Journal of Clinical Nutrition. In urma monitorizarii a peste 130 de barbati cu cancer de prostata si un control efectuat in 274 de spitale, expertii au constatat ca barbatii care au baut ceai verde prezinta un risc cu 86% mai redus de a face cancer de prostata in comparatie cu cei care nu consuma ceai verde (sau consuma foarte putin).
Asadar, sfatul expertilor este ca barbatii sa introduca in alimentatia lor grepfrutul si ceaiul verde pentru a beneficia de protectia oferita de aceasta combinatie.

Liminoidele din grepfrut au capacitatea de a inhiba dezvoltarea tumorilor, stimuland productia unei enzime detoxifiante care declanseaza o reactie in ficat si face componentele toxice mai solubile si mai usor de eliminat din organism. Pulpa citricelor contine "glucarate", un compus care previne cancerul mamar.

In studiile efectuate pe animale si in laborator (pe celule umane), liminoidele au rolul de a lupta impotriva anumitor tipuri de cancere, precum cel bucal, de piele, pulmonar, mamar, stomacal si de colon.


Dintre citrice, sucul de grepfrut este cel mai bogat in antioxidanti

Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, despre care specialistii spun ca sunt cei care cauzeaza boli arteriale (ateroscleroza), cancer si altele.

In urma unui studiu efectuat asupra calitatii sucurilor de fructe stoarse, locul intai a fost castigat de sucul de struguri care contine cei mai multi polifenoli si antioxidanti. Urmatoarele locuri au fost obtinute de sucul de mere, afine si grepfrut.


Scade nivelul colesterolului "rau"

Atat galben, cat si cel roz reduc nivelul colesterolului "rau" (LDL), iar cel rosu mai scade si din numarul trigliceridelor, ne arata un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry. Cercetatorii de la Universitatea Hebrew din Ierusalim au descoperit ca grepfrutul rosu este mai bogat in compusi bioactivi si polifenoli decat cel galben, insa identice daca luam in considerare continutul de fibre, acid fenolic si ascorbic. Dupa ce au efectuat testele - adaugand in dieta voluntarilor fie grepfrut rosu, fie galben, fie deloc - au constatat ca ambele tipuri de grepfrut scad nivelul colesterolului "rau" dupa un consum zilnic de doar 30 de zile: colesterolul total (cu 15,5% la cei care au consumat grepfrut rosu si cu 7,6% in cazul celor care au consumat grepfrut galben); colesterolul "rau" (cu 20,3% si respectiv, 10,7%) si trigliceridele (cu 17,2% si respectiv, 5,6%). Nicio schimbare nu a fost sesizata in cadrul grupului care nu a consumat grepfrut deloc.

Prin urmare, grepfrutul rosu si galben influenteaza in sens pozitiv colesterolul, insa cel rosu este de doua ori mai eficient, in special in scaderea numarului de trigliceride. Recomandarea specialistilor este sa incepem sa adaugam grepfrutul in alimentatia noastra zilnica.


Previne formarea pietrelor la rinichi

Un studiu publicat in Jurnalul britanic de Nutritie a scos in evidenta faptul ca daca femeile consuma zilnic de la 1/2 la 1 litru de suc de grepfrut, mere sau portocale au un risc redus de formare a pietrelor la rinichi.


Ofera protectie impotriva cancerului de colon

Grepfrutul nu este numai foarte bogat in vitamina C, ci noile studii ofera mai multe motive bine argumentate pentru care sa consumam acest fruct: ne protejeaza de cancerul pulmonar si de colon.

170 ml de suc de grepfrut pe zi reduce actiunea unei enzime care activeaza substantele cancerigene din fumul de tutun.


Adjuvant in curele de slabire

Cercetatorii au confirmat rolul pe care grepfrutul il are in curele de slabire si faptul ca previne ingrasarea, prin scaderea insulinei.

STAFIDELE

Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta oferita de fenoli

Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid.


Boronul - vital pentru oase sanatoase

Boronul este important pentru oase, in special pentru femei, luptand impotriva osteoporozei. Boronul este un mineral necesar pentru preschimbarea estrogenului si a vitaminei D in formele cele mai active. Nivelul de estrogen scade dupa menopauza, iar densitatea osoasa scade. Studiile au aratat ca boronul ofera protectie impotriva osteoporozei.


Dinti si gingii sanatoase

Desi sunt dulci si lipicioase nu provoaca carii si boli gingivale, ci chiar sunt benefice. Fitonutrientii din stafide (in special acidul oleanolic) sunt eficienti in distrugerea bacteriilor care cauzeaza cariile si bolile gingivale.


Protectie impotriva degenerescentei maculare

Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.

In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli.

KIWI

Beneficii asupra sanatatii
Protejeaza ADN-ul

Capacitatea lui de a apara organismul de actiunea radicalilor liberi i-a uimit pana si pe cercetatori, insa nu se stie cu siguranta care dintre componentele fructului execrcita actiunea antioxidanta. Principalul antioxidant solubil in apa este tocmai vitamina C, care abunda in fructul de kiwi: rolul ei fiind acela de a reduce severitatea unor afectiuni ca osteoartrita, artrita reumatoida, astmul si de a preveni aparitia cancerului de colon, a aterosclerozei, a problemelor de inimia si diabet.

De asemenea, vitamina C impiedica recidiva infectiilor la nivelul urechii. Prin urmare nu degeaba toti expertii ne recomanda un consum ridicat de legume si fructe bogate in vitamina C care a fost asociata cu un risc scazut de boli cardiovasculare si cancer.


Imbunatatesc sanatatea inimii si a colonului

Deoarece sunt foarte bogate in fibre, acestea reduc nivelul colesterolului "rau" si implicit riscul de boli cardiovasculare, elimina toxinele din colon si previn aparitia cancerului de colon. De regula, alimentele bogate in fibre sunt recomandate persoanelor diabetice, deoarece mentin in limite normale nivelul glicemiei.


Amelioreaza problemele resspiratorii

Efectele protectoare au fost descoperite in urma unui studiu realizat pe un esantion de copii cu varsta de 6-7 ani care au consumat kiwi sau citrice, diminuand riscul problemelor respiratorii. Acestia si-au redus numarul episoadelor de wheezing (suieratura respiratorie acuta) cu 44%, in comparatie cu ceilalti copii. Beneficiile au fost foarte evidente in cazul copiilorstmatici, insa efectele protectoare s-au observat si la cei care au consumat chiar un fruct pe saptamana.


Protejeaza ochii impotriva degenerescentei maculare

Cu siguranta mai tii minte cand mama ta iti spunea sa mananci morcovi pentru sanatatea ochilor. Si avea dreptate, insa pe langa morcovi si fructele au o importanta esentiala de a mentine ochii sanatosi. Potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie, 3 portii de fructe consumate in fiecare zi reduc cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. Daca 3 portii de fructe ti se par multe, incearca sa le folosesti pentru ornarea diverselor mancaruri. Pune kiwi peste cerealele pe care le mananci dimineata, in iaurtul pe post de gustare, in salatele cu verdeata si in combinatie cu pestele.


Reduc riscul de formare a cheagurilor de sange

Asadar, consuma kiwi in fiecare zi daca vrei sa reduci nivelul trigliceridelor din sange, riscul de formare a cheagurilor de sange si sa ai grija de inima ta. Spre deosebire de aspirina, care impiedica aparitia cheagurilor de sange, insa nu fara unele efecte adverse precum inflamatiile si sangerarile la nivelul tractului intestinal, consumul regula de kiwi aduce numai beneficii. Fiind bogat in vitamina C, polifenoli, vitamina E, magneziu, potasiu si cupru, kiwi protejeaza vasele de sange si inima.

STRUGURII

Beneficii asupra sanatatii
Protejeaza inima
Datorita continutului de flavonoizi (chercetina si resveratrol), strugurii au capacitatea de a ne proteja inima. Intr-un studiu care a constat in luarea unor probe de sange de la 20 de participanti inainte si dupa ce au consumat struguri (sau suc proaspat de struguri), cercetatorii au descoperit cateva efecte pozitive asupra sanatatii:

* cresterea nivelului de oxid nitric, un compus produs de organism si care reduc riscul de aparitie a cheagurilor de sange;
* previn agregarea trombocitelor;
* determina cresterea nivelui alfa-tocoferolului care protejeaza tesuturile si grasimile de actiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt incriminati in aparitia bolilor cardiovasculare si a cancerului;
* sucul de struguri protejeaza colesterolul LDL "rau" de procesul de oxidare (colesterolul LDL devine daunator pentru organism doar dupa ce este oxidat);
* fenolii din struguri suprima productia unei proteine care determina constrictia vaselor de sange, reducand astfel circulatia oxigenului catre inima. Aceasta proteina - endotelina - este considerata factorul de risc numarul 1 in dezvoltarea bolilor cardiovasculare.


Daca vinul rosu consumat in cantitati moderate face bine la inima, studiile efectuate in strainatate au aratat ca si strugurii si sucul din struguri aduc beneficii cardiovasculare extrem de importante. Un pahar cu suc de struguri consumat in fiecare zi pe o perioada de 4 saptamani are efecte cardioprotectoare, informeaza un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie.

Amelioreaza circulatia sanguina
Resveratrolul, un antioxidant care se gaseste in struguri, vinul rosu si alune are rolul de a ameliora cu 30% circulatia sanguina la nivelul creierului, reducand astfel riscul unui atac de inima.

Lupta impotriva cancerului
Un alt antioxidant care se gaseste in struguri este prostilbenul. In urma unui studiu, o echipa de cercetatori americani a identificat ca pterostilbenul este un antioxidant natural care lupta impotriva radicalilor liberi care pot stimula dezvoltarea cancerului si ajuta la diminuarea colesterolului "rau". De asemenea, potrivit unui studiu publicat in Cancer Research, coaja si samburii strugurilor impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase la nivelul sanilor. Daca iti place vinul, alege-l pe cel rosu, iar data viitoare cand cumperi struguri este recomandat sa optezi pentru cei rosii.

De ce este important sa incluzi in dieta ta cat mai multe fructe pentru a preveni dezvoltarea cancerului? Zmeura, murele si strugurii rosii inhiba productia unei enzime numite metaloproteinaza. Aceasta enzima, desi are o importanta majora in dezvoltarea si remodelarea tesuturilor, daca este produsa in cantitati mari poate sa stimuleze dezvoltarea tumorilor cancerigene, favorizand raspandirea acestora.

Vinul face bine la hipertensiune
Daca ai probleme cu tensiunea arteriala, un pahar cu vin consumat dupa cina este o idee foarte buna, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica. In cazul persoanelor cu fluctuatii ale tensiunii arteriale riscul de deces in urma unor probleme cardiovasculare este mult mai ridicat. Asftel, cercetatorii francezi au constatat ca vinul consumat cu regularitate si in cantitati moderate este foarte benefic pentru sanatatea generala a intregului organism.

Asigura sanatatea plamanilor
Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de specialisti spanioli, vinul rosu ofera protectie impotriva cancerului pulmonar. Spre deosebire de vinul alb care creste riscul de cancer pulmonar cu 20%, vinul rosu s-a dovedit ca diminueaza acest risc cu 13%.

Diminueaza riscul de aparitie a maladiei Alzheimer
Rezultatele unui studiu publicat in Jurnalul de Chimie Biologica arata ca un consum moderat de vin rosu ofera o protectie impotriva maladiei Alzheimer. Resveratrolul impiedica depozitarea placilor de amiloid care sunt un indicator al bolii Alzheimer.

Au activitate antimcrobiana
Expertii de la Universitatea Erciyes, Turcia au descoperit ca un agent compus dintr-un extract care ramane dupa stoarcerea strugurilor are un puternic efect antimicrobian, impiedicand raspandirea a peste 14 tipuri de bacterii.

Reduc riscul de cancer colorectal
Expertii au constatat ca barbatii care consumam cel putin 3 pahare de vin rosu pe saptamana isi reduc cu 70% riscul de a face cancer colorectal. Daca este diagnosticat timpuriu, este unul dintre cancerele cu cea mai mare sansa de vindecare.

luni, 2 noiembrie 2009

duminică, 1 noiembrie 2009

Telina

Din aceeasi familie cu morcovul si patrunjelul, telina a fost cunoscuta la inceputuri mai ales datorita proprietatilor sale medicinale, tonice.

O recunosti foarte repede mai ales datorita aromei puternice, data de uleiul volatil continut de seminte, frunze si tulpina.

Poate fi comercializata pe toata perioada anului, dar in special in perioada noiembrie -mai.

Nutritie
- Telina are un continut destul de mare de apa – 83%;
- Frunzele si tulpina sunt bogate in vitamina A, potasiu, sodiu si sulf;

- tulpinele pot fi folosite la aromatizarea salatelor;
-Telina este saraca in grasimi, nu are calorii si iti ofera si o portie bogata de vitamina C. In plus, mai contine fier, magneziu, iod, fosfor si calciu.

Ce alegi:
- Telina are de obicei dimensiuni constante in lungime si greutate, adica medii, ele insa se pot dezvolta si mai mult in conditiile in care nu sunt scoase din pamant la timp;
- Nu te bucura prea tare de alegerea unei teline foarte mari – acestea au de cele mai multe ori miezul tare, lemnos;

- Poti recunoaste o telina sanatoasa in primul rand dupa tulpini si frunze, care trebuie sa fie verzi si riguroase;
- Mai trebuie sa stii ca o telina „noduroasa“ nu mai este la fel de bogata in vitamine si elemente minerale.

Cum o pastrezi:
- Telina este o leguma care nu rezista foarte mult timp, prin urmare este indicat sa o tii in frigider sau intr-un loc uscat si racoros;

Trebuie sa stii ca:
- Bogate in calciu, semintele de telina ajuta la scaderea tensiunii arteriale, calmarea tensiunilor nervoase si favorizeaza eliminarea prin urina a mineralelor responsabile cu formarea pietrelor la rinichi si vezica;
- Continutul mare de sodiu ajuta tonusul organismului, musculatura (fracturile sau crampele musculare indica o carenta de sodiu in organism);

- Sodiul intretine de asemenea si tesuturile, echilibreaza aciditatea, ajuta la eliminarea acidului uric din corp si previne aparitia artritei;
- Datorita uleiului volatil continut de seminte, telina ajuta si la problemele aparatului digestiv – ajuta digestia, protejeaza peretii stomacului si cei ai intestinelor;

- Este si un excelent tonic pentru ficat eliminand toxinele;
- Sub forma de infuzie telina vindeca durerile de cap si calmeaza tusea.

Sucul de telina este un calmant excelent - consumat inainte de culcare asigura un somn linistit. In combinatie cu alte legume si fructe – mere, morcovi – rezulta o delicioasa bautura tonica.

Ciupercile

Alegere si pastrare
Ciupercile sunt fragile, asa ca evita pe cat posibil sa le strivesti sau sa le manevrezi prea mult. Palaria lor trebuie sa fie neteda si tare, ca si codita si sa aiba un miros placut de pamant.
Pastreaza-le in frigider, in cutia pentru legume, timp de maxim 3 zile, daca este posibil invelite in pungi din hartie bruna sau acoperite cu hartie absorbanta.

Preparare
Pentru a le curata de pamant, sterge-le cu hartie absorbanta, apoi trece-le sub jet de apa rece si lasa-le sa se scurga. Daca le indepartezi codita, atunci incearca sa o dizloci cu miscari delicate pentru a se desprinde complet. Cele mai multe ciuperci cumparate din magazine sunt curate si nu necesita sa le cureti de pielita.

Sotate sau prajite
Aceasta este una dintre cele mai bune metode de gatit atunci cand servesti ciupercile ca atare. Intr-un vas neaderent incinge 25 g unt si 1 lingura ulei. Adauga 1 catel de usturoi tocat marunt si soteaza 250 g ciuperci taiate felii. Poti adauga verdeata proaspata, tocata, dupa gust, cum ar fi patrunjel sau marar sau chiar ceapa verde si cimbru.

La gratar
Pentru gratar sunt potrivite palariile largi. Amesteca unt cu usturoi tocat, sare si patrunjel proaspat, tocat si umple palariile cu acest amestec. Pune ciupercile pe gratarul incins si tine-le pana cand se patrund. Sau umple-le cu un amestec de costita taiata cuburi mici, usturoi tocat marunt, verdeata tocata si cascaval razuit.

Cu sos
Ciupercile dau consistenta si aroma mancarurilor cu sos, dar pot fi gatite in sos si servite ca atare.
Cine nu adora ciulamaua de ciuperci servita cu mamaliguta fierbinte!? Incearca si altfel: rumeneste ciupercile tale preferate in unt si apoi adauga costita taiata cuburi. Tine pe foc pana cand se rumenesc uniform si stinge cu suc de rosii, vin rosu sec si adauga verdeata proaspata tocata. Fierbe inabusit timp de 15 minute pana cand se patrund.

Patrunjelul, un pretios complex de vitamine

Sa profitam de faptul ca este o planta comuna la noi si poate fi gasit verde atat iarna cat si vara. Continutul de vitamina C (mai bogat decat citricele!), beta caroten, clorofila (Fe), vitamina B 12, Fluor si acizi grasi esentiali fac din patrunjel un aliment intaritor pentru imunitate, detoxifiant si regenerator.

Beta carotenul ajuta ficatul si protejeaza plamanii si colonul. Totodata, catalizeaza reactiile in care sunt valorificate proteinele.

Clorofila patrunjelului, testata in laborator, a demonstrat anumite activitati antifungice si antibacteriene. Rolul sau in cresterea imunitatii are la baza bogatul continut de oxigen care opreste actiunea virusurilor si ajuta plamanii sa elimine reziduurile produse de poluarea mediului.

Vitamina B 12 este produsa de anumiti compusi prezenti in mari cantitati in patrunjel. Utila in formarea hematiilor, in imunitate si prevenirea bolilor degenerative, vitamina B 12 este blocata in actiunea ei de catre antibiotice, anticonceptionale, substante toxice si excesul de bacterii sau paraziti in colon si tractul digestiv. Patrunjelul poate contracara efectul acestor factori.

Fluorul are o structura moleculara total diferita de a oricarei fluoruri obtinute pe cale chimica. Caderea dintilor se produce din cauza lipsei fluorului, nu a fluorurilor. Patrunjelul ne poate furniza o combinatie eficienta de calciu si fluor. De asemenea, fluorul protejeaza organismul impotriva invaziilor infectioase (germeni si virusuri).

Acidul alfa-linolenic este acidul gras esential continut de patrunjel. Acizii grasi stau la baza membranei tuturor celulelor organismului. Daca exista o carenta de acizi grasi esentiali in organism, atunci membrana celulelor va folosi alte tipuri de grasimi, ceea ce va afecta structura ei si capacitatea de a controla comunicarea intercelulara, ceea ce intra si ceea ce iese la nivelul celulelor.

Implicatiile se vor regasi in toate functiile si procesele organismului: procesul inflamator, procesul de vindecare si refacere, circuitele neurale din creier, sistemul imunitar, sistemul circulator, cel de reglare a temperaturii corpului, de dispersare a caloriilor.

Vitamina C (acidul ascorbic) pare sa fie o adevarata regina a vitaminelor.

Stim ca:
- intervine in fenomenele de oxidoreducere, fiind cel mai puternic antioxidant;
- este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica;
- favorizeaza asimilarea de catre organism a fierului;
- mareste rezistenta vaselor sanguine;
- contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si oaselor;
- are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului;
- diminueaza perioadele de convalescenta;
- intarzie aparitia cataractei si-i reduce gravitatea cu cca 50%;
- impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului si asigura functionarea normala a celulei hepatice;
- are actiune antialergica;
- este un laxativ natural;
- scade incidenta aparitiei de cheaguri in vasele sanguine?si inca multe altele!
Iar patrunjelul si-a castigat faima de a fi mai bogat in vitamina C decat citricile.

Virtutile terapeutice ale patrunjelului
Digestia
Patrunjelul ajuta absorbtia intestinala dar si eliminarea toxinelor, datorita continutului sau ridicat de enzime. Radacina de patrunjel intareste splina, putand astfel sa trateze malabsorbtia, respiratia urat mirositoare, scaderea patologica in greutate, anorexia si starea permanenta de obeseala. De asemenea, imbunatateste digestia proteinelor si a grasimilor.

Ficatul
Pierderea vigorii si slaba rezistenta la infectii sunt indicii ale proastei functionari a ficatului. Un ?ficat lenes? poate fi semnalat de oboseala permanenta, un ten palid, unghii fragile, ameteala si anemie. Patrunjelul ajuta la reducerea congestiilor ficatului prin eliminarea accelerata a toxinelor si stimularea regenerarii celulelor hepatice.

Rinichii, aparatul urinar
Patrunjelul este eficient pentru aproape toate problemele de natura renala si urinara. Chiar daca nu trebuie sa ne bazam exclusiv pe el in afectiunile inflamatorii, patrunjelul ajuta la eliminarea reziduurilor din sange si din tesutul renal si impiedica reabsorbtia in organism a sarii. Ajuta la tratarea edemelor si a retentiei de lichid, in general, a oboselii si a urinarii dureroase. Poate, chiar, sa fie de folos in dizolvarea pietrelor la rinichi.

Cum putem consuma patrunjelul
Asa cum stim, orice fruct, orice leguma sau zarzavat este preferabil sa fie consumate in stare cruda. Prin prepararea termica, nu numai culoarea si aroma, dar cea mai mare parte din enzime si vitamine se pierd.

Frunza verde de patrunjel tocata marunt se poate adauga la orice mancare gatita, la sfarsit, dupa ce prepararea termica s-a incheiat. La orice salata se poate contribui si cu binefecatorul patrunjel care nu are cum sa strice nici gustul nici aspectul. Avand in vedere ca, pentru a obtine efecte semnificative, si cantitatile de patrunjel consumate trebuie sa fie semnificative, am putea sa ne luam obiceiul de a pune patrunjel din belsug, oridecateori ?merge?.

Vestea buna este ca patrunjelul este o planta nepretentioasa, care creste vara, in sol obisnuit iar iarna se poate cultiva in spatii inchise, cu temperatura normala. Din acest motiv, il gasim si iarna si vara la piata sau in supermarket.

Dar, daca spatiul ne permite, il putem cultiva acasa, in bucatarie sau intr-un balcon inchis, in care nu risca sa inghete. Pentru productivitate sporita, se folosesc acele vase de pamant cu multe gauri prin care patrunjelul isi gaseste drum si inverzeste, avand astfel si un neasteptat rol decorativ.

Pentru ca radacina de patrunjel este si ea valoroasa din punct de vedere nutritiv, o putem consuma, de asemenea, cruda, data pe razatoare, in amestec cu morcov si telina, alte doua ?comori de gradina?.

Un alt aspect favorabil este ca legumele si zarzavaturile pot fi asociate cu alimente din celelalte grupe de alimente, deci consumarea sustinuta a patrunjelului nu va veni in conflict cu un eventual regim alimentar disociativ.

O singura contraindicatie, totusi, exista: Patrunjelul nu este recomandat mamelor care alapteaza, deoarece poate reduce lactatia. In schimb, lactatia poate fi imbunatatita de... lucerna, dar acesta este un alt subiect interesant.

A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la felurile preferate de mancare sau sa le inlocuiesti cu altele, despre care nici nu ai auzit

Hraniti-va sanatos si renuntati la alimentele nocive si toxice

Alimentatia sanatoasa este cheia unui organism puternic. Pentru a sti cum sa va hraniti sanatos, trebuie sa stiti si care sunt substantele chimice sau alimentele nocive daunatoare organismului. O mare parte din aceste alimente toxice se inscrie in alimentatia de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Margarina vegetala, bauturile racoritoare, guma de mestecat sunt doar cateva din alimentele ce dauneaza grav sanatatii organismului. Informatii asupra substantelor chimice ce intra in compozitia alimentelor nocive sau toxice!

Totul despre alimentele toxice ce trebuie evitate

Pentru cei care vor sa se hraneasca sanatos si sa elimine din dieta zilnica produsele alimentare toxice, am realizat o lista care contine toate produsele alimentare ce trebuie inlaturate, treptat sau radical, din alimentatia de zi cu zi.

Prima pe lista alimentelor imbogatite cu substante chimice si artificiale se afla margarina vegetala, un adevarat pericol pentru sanatate. Aceasta contine grasimi vegetale hidrogenate care pot determina boli cardiovasculare si neurodegenerative. De cele mai multe ori, grasimile vegetale hidrogenate actioneaza asupra sistemului imunitar, determinand o sensibilitate mai mare la intoxicatii, infectii si chiar la cancer.

Guma de mestecat, consumata in exces si pe stomacul gol, duce la aparitia gastritelor si a ulcerului gastric. Aceasta contine indulcitori artificiali care pot fi extrem de periculosi in cazul copiilor, deoarece incetinesc dezvoltarea acestora si provoaca tulburari ale sistemului nervos.

Mezelurile, atat de utile cand nu aveti chef sa gatiti, sunt extrem de nocive. Acestea se inscriu in gama alimentelor toxice, deoarece contin grasimi animale, conservanti, agenti de afumare si numerosi aditivi periculosi. Toate aceste substante chimice duc la aparitia bolilor de inima sau a diferitelor tipuri de cancer. Cei care sunt in cautarea unei alimentatii sanatoase, trebuie sa renunte la consumul de mezeluri.

Bauturile racoritoare sunt cele mai nocive, dar si cele mai des consumate. Pentru o alimentatie sanatoasa, puteti inlocui bauturile racoritoare carbogazoase cu sucurile naturale preparate in casa. Bauturile racoritoare cresc riscul aparitiei bolilor de stomac si pun in pericol sanatatea dintilor. De asemenea, racoritoarele fara zahar sunt un adevarat pericol pentru diabetici.

Chips-urile, ca si margarina, contin grasimi vegetale hidrogenate, arome, dar si numerosi coloranti artificiali. Aceastea ar trebui sa fie interzise, in special copiilor, deoarece determina o crestere foarte mare a colesterolului.

Cartofii prajiti sunt alimente nocive, chiar daca putini sunt cei care s-ar gandi la acest lucru. Toxicitatea lor este data de faptul ca zaharul pe care il contin cartofii se transforma in glucoza odata cu prajirea acestora. Glucoza mareste nivelul de insulina ducand la probleme de sanatate grave.

Ganditi-va de doua ori inainte de a consuma anumite alimente! Informati-va cu privire la gradul de toxicitate al produselor alimentare existente si alegeti sa va hraniti sanatos!

Alimente sanatoase pe care nu le consumam

Nutritionistul Jonny Bowden a intocmit o lista cu alimente foarte sanatoase pe care ar trebui sa le consumam zilnic, insa nu o facem. Intr-adevar, cateva dintre aceste alimente nu se gasesc in orice magazin.

De aceea, in cartea sa, The 150 Healthiest Foods on Earth, Dr. Bowden enumera 9 alimente care se gasesc foarte usor in magazine si pe care ar trebui sa le consumam, ele fiind o sursa importanta de fibre si vitamine pentru organismul nostru.



Sfecla
Considera sfecla un fel de spanac rosu. Contine fier si pigmenti rosii care ajuta la prevenirea aparitiei cancerului. Se poate consuma proaspata, in salata, sau gatita, fiind considerata si un bun antioxidant.



Varza
Contine nurienti care ajuta la prevenirea aparitiei cancerului, ajutand in acelasi timp digestia. Se poate consuma proaspata in salata, in sandwich sau gatita (fiarta sau la cuptor).



Scortisoara
Ajuta la mentinerea cantitatii normale de zahar in sange si la controlul colesterolului. Se poate presara in cafea sau in prajituri.



Rodia
Contine foarte multi antioxidanti si este recunoscuta pentru ca ajuta la scaderea presiunii arteriale. Se poate consuma sub forma de suc (proaspat stors) sau propriu-zis, ca fruct.



Prunele uscate
Prunele uscate contin mai multi antioxidanti decat cele proaspete. Se pot consuma ca atare sau in prajituri.



Semintele de dovleac
Bogate in magneziu si minerale, semintele de dovleac sunt foarte hranitoare si sanatoase pentru organism. Se pot consuma prajite ca si gustare sau se pot presara in salata.



Sardinele
Contin asa-numitele grasimi sanatoase (acizi omega-3) si calciu. Intr-o conserva cu sardine se mai gasesc si fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si vitamina B. Alege sa consumi sardine in ulei de masline.



Sofranul
Are proprietati antiinflamatorii si protejeaza organismul de aparitia cancerului. Se consuma ca orice condiment, in salate sau presarat pe diverse alimente.



Dovleacul copt
Un aliment ce contine foarte putine calorii, dar care este bogat in fibre si vitamine ce ajuta la cresterea imunitatii organismului. Se poate consuma amestecat cu putina scortisoara si unt.

CUM SA NE HRANIM SANATOS

Omul este o fiinta sociala complexa ale carui decizii sunt influentate de societatea în care traieste, stie foarte putin despre necesitatile sale organice si este determinat în alegerea alimentelor de factori multipli, cum ar fi stimularea senzoriala, satisfactia si placerea oferita, etc. Motivatiile psiho-senzoriale au un rol esential, astfel încât alegem un aliment nu pe baza unui regim stiintific rational, cât influentati de dorinta sau pofta indusa de imaginea, aroma si gustul produsului. Totusi, nu trebuie sa mâncam condusi doar de instinct si pofte, pe termen lung aceasta putând duce la dezechilibre grave, tulburari de metabolism si îmbolnaviri. Pentru a ne pastra sanatatea si pentru a ne bucura toata viata de placerile oferite de o masa buna, este bine sa avem întodeauna putina grija: cât, cum, când si mai ales ce mâncam.

în aceea ce priveste repartizarea meselor:

-încercati sa evitati obiceiul de a mânca exagerat de mult la o masa, dupa care sa nu mâncati nimic timp de mai multe ore;

-este bine sa mâncam de cel putin trei ori pe zi. Dupa cum sustin specialistii, cel mai bine ar fi sa împartim necesarul zilnic de alimente în cinci, respectiv trei mese principale si doua gustari. Acestea vor fi repartizate dupa cum urmeaza: micul dejun, o gustare frugala la ora zece, prânzul, înca o gustare la ora cinci si în final cina. O astfel de repartizare a meselor ar ajuta la o mai buna acoperire a nevoilor energetice ale organismului, tinându-se cont ca în formula cu trei mese se înregistreaza curbe ascendente de consum energetic corespunzatoare perioadelor de efort maxim dintre pauzele de masa;

-în formula clasica cu trei mese / zi, micul dejun trebuie sa fie cel mai consistent, cu continut mare de carbohidrati care sa asigure energia necesara începerii în forta a activitatilor cotidiene. Asadar, de la micul dejun nu trebuie sa lipseasca alimentele energetice cum ar fi: gemul, dulceata sau mierea, ouale, untul si laptele, precum si cereale, fructe, sucuri de fructe, etc;

-masa de prânz este deasemenea importanta si trebuie sa contina în mod echilibrat toate elementele nutritive de baza. O supa sau o ciorba este foarte indicata pentru începerea mesei, întrucât acestea au proprietatea de a stimula apetitul si productia de sucuri gastrice, pregatind si încalzind stomacul. Salatele, în special cele proaspete, sunt importante datorita aportului de vitamine si substante minerale si pe cât posibil ar trebui sa nu lipseasca niciodata din meniul de prânz. Felul de baza trebuie sa contina proteine, lipide si glucide sub forma de carne, sosuri, legume, produse cu continut mare de amidon, cum sunt cartofii, orezul, pastele fainoase, etc;

-cina este bine sa fie usoara, fara multe grasimi, carne si produse amidonoase, pentru ca în timpul noptii nevoile energetice sunt mici, iar riscul depunerii grasimilor este mare. Uneori este suficienta doar o salata sau câteva sandwich-uri;

-este bine sa încheiem masa înainte de a ne satura, sau mai bine-zis, înainte de a avea stomacul plin. Tineti cont ca senzatia de satietate apare abia dupa câteva minute de la încheierea mesei.

Alegerea tipului alimentelor si optiunea în ceea ce priveste cantitatea lor, tine de constitutia si metabolismul fiecaruia. Nici un aliment nu contine absolut toate substantele nutritive de care avem nevoie si pentru a acoperi integral necesitatile organismului trebuie sa mâncam cât mai diversificat. Nici macar laptele, care este considerat cel mai complet aliment, nu poate asigura dezvoltarea armonioasa a copilului decât pâna la o anumita vârsta. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea de alimente diverse, care sa se completeze reciproc, asigurând toate elementele necesare unei bune functionari a organismului.

Din acest punct de vedere, meniul zilnic trebuie sa aiba urmatoarea structura:

5% = Grasimi si dulciuri

Lapte si lactate = 8%

12% = Carne, oua, peste

Fructe si salate = 15%

25% = Legume, leguminoase uscate si cartofi

Cereale, pâine, paste ilinoase = 35%

Iata în continuare înca câteva sfaturi:

- mâncati cât mai divers, dar niciodata prea mult cantitativ. Mai bine mai putin, dar mai des;

- mestecati bine pentru a digera mai bine si nu beti în timp ce mâncati pentru a nu dilua sucurile gastrice;

- consumati mai putine grasimi, mai ales grasimi solide de origine animala/întrucât contin predominant acizi grasi saturati si colesterol. Atentie, exista nenumarate produse alimentare cu continut mare de grasimi "ascunse", cum sunt spre exemplu unele mezeluri, brânzeturi (mai ales brânzeturi topite), prajituri, ciocolata, etc;

- evitati consumul excesiv de cafea, dulciuri si alcool. în lipsa unui consum energetic pe masura, o cantitate prea mare de glucide ingerate poate fi transformata, prin anumite mecanisme metabolice, în grasimi. Alcoolul este considerat ca fiind furnizor de calorii "goale"., întrucât din compozitia acestuia lipsesc orice elemente nutritive;

- eliminati din dieta dumneavoastra acele alimente care va creaza o stare de disconfort sau care

agraveaza o boala deja existenta;

- încercati sa consumati mai multe produse din cereale integrale, cum sunt: cerealele pentru micul dejun, pâinea integrala sau intermediara, etc. si cât mai multe legume si fructe, care, în afara continutului foarte bogat în vitamine si minerale, contin fibre deosebit de importante pentru buna functionare a tubului digestiv;

- consumul exagerat de carne si produse de origine animala este daunator, întrucât excesul de proteine animale acidifica sângele si distruge mineralele. Pentru a neutraliza acidul uric, rezultat în urma metabolismului proteinelor, organismul sacrifica mineralele, iar daca aportul lor din alimentatie nu este suficient, apar hipocalcemia, osteoporoza, cariile dentare, etc;

- este bine ca o zi pe saptamâna sa mâncati fara carne, iar daca este posibil chiar sa mâncati ceva mai putin cantitativ decât de obicei. Acest gen de post saptamânal ofera un scurt ragaz organismului, timp în care se poate "ocupa" de eliminarea toxinelor acumulate. Slujitorii bisericii, care înca din vechime au fost unii dintre cei mai eruditi reprezentanti ai comunitatilor umane, stiau foarte bine acest lucru si de aceea au impus prin porunci, anumite perioade de post. Dezvoltarea economica a societatii moderne a determinat unele schimbari majore ale obiceiurilor alimentare.

Mâncam mai mult si consumam preponderent produse cu continut caloric foarte ridicat, pe când consumul energetic s-a redus foarte mult datorita lipsei unor activitati fizice regulate.

Pentru cei ce urmeaza un regim alimentar si îsi calculeaza ratia conform valorilor energetice ale alimentelor, iata câteva informatii utile:

4,184 Kjoule = 1 Kcal Proteine lg =4,1 Kcal Glucide lg = 4,1 Kcal Lipide lg = 9,3 Kcal Alcool lg = 7,1 Kcal

în medie un adult are nevoie de aproximativ 2200 Kcal / zi. Aceasta valoare este însa pur orientativa, întrucât ea se modifica în functie de efortul fizic depus, de vârsta, sex si temperatura mediului înconjurator. Nevoile energetice ale organismului ar trebuie acoperite în proportie de 55-60% de glucide, aproximativ 25-30% de grasimi si 15% de proteine.

Exercitii de gimnastica pentru diferite dureri

Gimnastica pentru dureri de spate

Exercitiul 1:

Stand in picioare, cu spatele drept, cu mainile prinse de degete la spate trageti umerii inapoi si inspirati. Va aplecati in fata ridicand bratele, tot cu degetele inlantuite si expirati. Continuati sa expirati cat mai profund si cu fruntea inainte va aplecati, dar in acelasi timp ridicati cat puteti bratele de trei ori.

Exercitiul 2:

Stand cu sezutul pe calcaie, respirati incet. Desfaceti calcaiele si lasati fesele pe sol. Apucati cu mana stanga, pe la spate, degetele de la bratul drept. Stati in aceasta pozitie si respirati, de mai multe ori. Schimbati bratele si, incet, va relaxati.

Exercitiul 3:

Culcate pe spate, cu mainile pe sol bine intinse, inspirati. Expirati ridicand picioarele, perfect intinse, in unghi drept. Tinandu-va corpul de mijloc cu mainile, ridicati picioarele vertical. Stand astfel, respirati incet apoi coborati mainile pe sol sprijinite pe fese. Ridicati capul si umerii si lasati incet sa coboare picioarele sprijinte apoi si capul pe sol.

Gimnastica pentru fese:

Stati jos (pe sezut) incrucisand cele 2 degete mari de la picioare si coborati incet capul privind intr-un punc oarecare pe sol. Ridicati picioarele in aceeasi pozitie, tinandu-va echilibrul. Desfaceti picioarele. Respirati regulat, pastrandu-va echilibrul. Coborati picioarele incet si repetati de cateva ori acest exercitiu.

Automasaj:

Faceti intai o miscare de aplicare inainte si, cu pumnul semiinchis, frictionati de o parte si de alta coloana vertebrala in jos, pe fese si, de acolo din nou spre spate. Coborati palmele pe pulpele picioarelor, pe dreapta si pe stanga, frecand cu degetul mare, apoi masati bine genunchiul cu podul palmei. Din pliul genunchiului coborati pe gambe apasand cu degetul mare pana la calcai.

Gimnastica pentru laba piciorului:

Apasati bine pe glezna cu degetele apoi pe partea exterioara a talpii; presiunile mari se vor face cu degetul mare. Pentru talpa presati cu pumnul strans si apasati din cand in cand si cu degetul mare interiorul acesteia.

Contra migrenei:

Faceti cateva apasari si ciupituri pe frunte, cu degetul cel mare si cel aratator, iar cu cealalta mana apasati osul occipital.

Apasati scurt cu degetul mare pe arcada ochiului si sub sprancene, insistand in golul adanciturii nasului, intre ochi.

Faceti presiuni apasand circular pe ambele tample, cu degetul mare si apoi masati cu pumnul semistrans tamplele.

Presati calota craniana apasand cu degetele, incepand deasupra cefei si pana in crestet, apoi coborati pana aproape de urechi.

Persoane interesate