Sa profitam de faptul ca este o planta comuna la noi si poate fi gasit verde atat iarna cat si vara. Continutul de vitamina C (mai bogat decat citricele!), beta caroten, clorofila (Fe), vitamina B 12, Fluor si acizi grasi esentiali fac din patrunjel un aliment intaritor pentru imunitate, detoxifiant si regenerator.
Beta carotenul ajuta ficatul si protejeaza plamanii si colonul. Totodata, catalizeaza reactiile in care sunt valorificate proteinele.
Clorofila patrunjelului, testata in laborator, a demonstrat anumite activitati antifungice si antibacteriene. Rolul sau in cresterea imunitatii are la baza bogatul continut de oxigen care opreste actiunea virusurilor si ajuta plamanii sa elimine reziduurile produse de poluarea mediului.
Vitamina B 12 este produsa de anumiti compusi prezenti in mari cantitati in patrunjel. Utila in formarea hematiilor, in imunitate si prevenirea bolilor degenerative, vitamina B 12 este blocata in actiunea ei de catre antibiotice, anticonceptionale, substante toxice si excesul de bacterii sau paraziti in colon si tractul digestiv. Patrunjelul poate contracara efectul acestor factori.
Fluorul are o structura moleculara total diferita de a oricarei fluoruri obtinute pe cale chimica. Caderea dintilor se produce din cauza lipsei fluorului, nu a fluorurilor. Patrunjelul ne poate furniza o combinatie eficienta de calciu si fluor. De asemenea, fluorul protejeaza organismul impotriva invaziilor infectioase (germeni si virusuri).
Acidul alfa-linolenic este acidul gras esential continut de patrunjel. Acizii grasi stau la baza membranei tuturor celulelor organismului. Daca exista o carenta de acizi grasi esentiali in organism, atunci membrana celulelor va folosi alte tipuri de grasimi, ceea ce va afecta structura ei si capacitatea de a controla comunicarea intercelulara, ceea ce intra si ceea ce iese la nivelul celulelor.
Implicatiile se vor regasi in toate functiile si procesele organismului: procesul inflamator, procesul de vindecare si refacere, circuitele neurale din creier, sistemul imunitar, sistemul circulator, cel de reglare a temperaturii corpului, de dispersare a caloriilor.
Vitamina C (acidul ascorbic) pare sa fie o adevarata regina a vitaminelor.
Stim ca:
- intervine in fenomenele de oxidoreducere, fiind cel mai puternic antioxidant;
- este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica;
- favorizeaza asimilarea de catre organism a fierului;
- mareste rezistenta vaselor sanguine;
- contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si oaselor;
- are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului;
- diminueaza perioadele de convalescenta;
- intarzie aparitia cataractei si-i reduce gravitatea cu cca 50%;
- impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului si asigura functionarea normala a celulei hepatice;
- are actiune antialergica;
- este un laxativ natural;
- scade incidenta aparitiei de cheaguri in vasele sanguine?si inca multe altele!
Iar patrunjelul si-a castigat faima de a fi mai bogat in vitamina C decat citricile.
Virtutile terapeutice ale patrunjelului
Digestia
Patrunjelul ajuta absorbtia intestinala dar si eliminarea toxinelor, datorita continutului sau ridicat de enzime. Radacina de patrunjel intareste splina, putand astfel sa trateze malabsorbtia, respiratia urat mirositoare, scaderea patologica in greutate, anorexia si starea permanenta de obeseala. De asemenea, imbunatateste digestia proteinelor si a grasimilor.
Ficatul
Pierderea vigorii si slaba rezistenta la infectii sunt indicii ale proastei functionari a ficatului. Un ?ficat lenes? poate fi semnalat de oboseala permanenta, un ten palid, unghii fragile, ameteala si anemie. Patrunjelul ajuta la reducerea congestiilor ficatului prin eliminarea accelerata a toxinelor si stimularea regenerarii celulelor hepatice.
Rinichii, aparatul urinar
Patrunjelul este eficient pentru aproape toate problemele de natura renala si urinara. Chiar daca nu trebuie sa ne bazam exclusiv pe el in afectiunile inflamatorii, patrunjelul ajuta la eliminarea reziduurilor din sange si din tesutul renal si impiedica reabsorbtia in organism a sarii. Ajuta la tratarea edemelor si a retentiei de lichid, in general, a oboselii si a urinarii dureroase. Poate, chiar, sa fie de folos in dizolvarea pietrelor la rinichi.
Cum putem consuma patrunjelul
Asa cum stim, orice fruct, orice leguma sau zarzavat este preferabil sa fie consumate in stare cruda. Prin prepararea termica, nu numai culoarea si aroma, dar cea mai mare parte din enzime si vitamine se pierd.
Frunza verde de patrunjel tocata marunt se poate adauga la orice mancare gatita, la sfarsit, dupa ce prepararea termica s-a incheiat. La orice salata se poate contribui si cu binefecatorul patrunjel care nu are cum sa strice nici gustul nici aspectul. Avand in vedere ca, pentru a obtine efecte semnificative, si cantitatile de patrunjel consumate trebuie sa fie semnificative, am putea sa ne luam obiceiul de a pune patrunjel din belsug, oridecateori ?merge?.
Vestea buna este ca patrunjelul este o planta nepretentioasa, care creste vara, in sol obisnuit iar iarna se poate cultiva in spatii inchise, cu temperatura normala. Din acest motiv, il gasim si iarna si vara la piata sau in supermarket.
Dar, daca spatiul ne permite, il putem cultiva acasa, in bucatarie sau intr-un balcon inchis, in care nu risca sa inghete. Pentru productivitate sporita, se folosesc acele vase de pamant cu multe gauri prin care patrunjelul isi gaseste drum si inverzeste, avand astfel si un neasteptat rol decorativ.
Pentru ca radacina de patrunjel este si ea valoroasa din punct de vedere nutritiv, o putem consuma, de asemenea, cruda, data pe razatoare, in amestec cu morcov si telina, alte doua ?comori de gradina?.
Un alt aspect favorabil este ca legumele si zarzavaturile pot fi asociate cu alimente din celelalte grupe de alimente, deci consumarea sustinuta a patrunjelului nu va veni in conflict cu un eventual regim alimentar disociativ.
O singura contraindicatie, totusi, exista: Patrunjelul nu este recomandat mamelor care alapteaza, deoarece poate reduce lactatia. In schimb, lactatia poate fi imbunatatita de... lucerna, dar acesta este un alt subiect interesant.
Despre mine
TOT O VIATA !
Impreuna vom reusi
BINE ATI VENIT!
„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
▼
2009
(108)
-
▼
noiembrie
(52)
- ”Cei care traiesc sa se bucure cu totii.Pentru ca ...
- Idei pentru postul Craciunului
- flori minunate
- FRUMOS
- Ma recunosc in toate: muzica, clip, versete
- Fără titlu
- 5 EUR bonus la inscriere
- Bagajul vietii
- CU TIMPUL...
- BICARBONATUL
- LA BIROU
- REGULI
- PIPERUL
- CARTOFUL
- NU ESTE INDICAT
- IMUNITATEA
- MINUNI IN BUCATARIE
- STRESUL - O MARE PROBLEMA
- PASTREAZA -TE TANAR
- UN SOMN DULCE
- A FI FEMEIE
- BENFICIILE NATURII GREPFRUTUL
- STAFIDELE
- KIWI
- STRUGURII
- ORBUL
- Ce s-ar intampla???
- NOI...
- Cu tine...
- Daca vrei....
- Buna dimineata
- Cele 10 fericiri
- Doar o rugaciune
- Blandul Pastor
- LECTIE
- Telina
- Ciupercile
- Patrunjelul, un pretios complex de vitamine
- A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti ...
- Hraniti-va sanatos si renuntati la alimentele noci...
- Alimente sanatoase pe care nu le consumam
- CUM SA NE HRANIM SANATOS
- Exercitii de gimnastica pentru diferite dureri
- Lista alimentelor care nu ingrasa
- Retete delicioase, sanatoase si rapide
- SANATATE
- Cura de detoxifiere
- Alimente care va ajuta sa scapati de stres
- Fructele, sursa de vitamine
- Tratamentul din camara
- Povestea macului
- Reguli bune de urmat
-
▼
noiembrie
(52)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu