Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


joi, 5 noiembrie 2009

NU ESTE INDICAT

Anumite persoane isi formeaza in timp anumite obiceiuri, care desi la prima vedere par total inofensive, pot atenta la sanatatea lor. Deprinderi precum stranutul sau tusitul in palme, masarea ochilor cu mainile nespalate, testarea cosmeticelor din magazine sau schimbul de haine ne pot afecta starea de sanatate.

Iata 12 dintre cele mai des intalnite obiceiuri nesanatoase:

Sa nu te speli pe maini inainte de masa

Fie ca ai stat in casa, fie ca ai iesit afara, in mod sigur ai pus mana pe obiecte murdare, pline de bacterii si germeni. Banii, manerul de la cosul din supermarket, tastatura de la computer, bateria de la chiuveta, manerul de la usa – toate sunt obiecte extrem de murdare care te pot imbolnavi.


Sa nu te speli pe maini dupa utilizarea toaletei

Despre urina se spune ca ar fi sterila, insa nu acesta este motivul pentru care multi dintre oameni nu se spala dupa ce merg la toaleta, ci nepasarea. In mod normal fiecare persoana ar trebui sa se spele chiar si inainte de a merge la toaleta pentru ca detine pe maini destul de multe bacterii care, in contact cu zonele intime, pot duce la diferite infectii.

Sa nu pui capacul la toaleta inainte de a trage apa

Un lucru pe care putini il stiu, este acela ca inainte de a trage apa la toaleta, trebuie coborat capacul pentru a evita ca stropii sa se imprastie. Toaleta, indiferent de cat de des este curatata si dezinfectata, apa din aceasta contine foarte multi microbi care se extind rapid. Acesti microbi, odata ajunsi pe gresie, de exemplu, vor ajunge pe picioare, producand ulterior diverse ciuperci. Stropii pot ajunge chiar si in chiuveta, cada sau pe periutele de dinti, asa ca este necesara multa atentie.

Sa tusesti in palme

Desi este un obicei cu care ne-am obisnuit inca din copilarie, nu este deloc bine sa stranuti/tusesti in palme. Daca nu ai la indemana o batista sau un servetel, cel mai bine este sa tusesti pe brat. Motivul pentru care nu trebuie sa folosesti palma atunci cand stranuti/tusesti este ca aceasta actiune aduce cu sine foarte multi microbi pe care tu ii poti imprastia imediat ce ai strans mana unei alte persoane sau dupa ce atingi diverse obiecte/alimente etc.

Sa iti masezi ochii cu mainile nespalate

Ochii sunt o zona extrem de sensibila care se poate infecta imediat. Daca acestia intra in contact cu diversi microbi, se pot declansa o multime de boli oftalmologice (conjunctivita, urciorul etc). Pentru ca mainile sunt partile corpului cele mai expuse la bacterii, ar trebui ferite cat mai mult posibil de zona ochilor. Daca nu exista posibilitatea de dezinfectare a mainilor, cea mai indicata metoda este sa se utilizeze un servetel curat.

Sa te speli cu un sapun solid la comun

Desi pare greu de crezut, bacteriile se pot depune pe orice sapun solid, chiar si daca acesta este antibacterian. Din aceasta cauza, cea mai indicata varianta este utilizarea unui sapun lichid atunci cand mai multe persoane (fie ei si membrii ai familiei) utilizeaza aceeasi baie.

Sa nu te speli pe maini dupa ce te-ai jucat cu un animal

Animalele, fie ca sunt ele foarte bine ingrijite, spalate si deparazitate, tot sunt purtatoare de microbi. Imediat dupa ca te-ai jucat cu un caine, o pisica, sau orice alt animal, este recomandat sa te speli bine pe maini cu un sapun antibacterian.

Sa testezi produse in piata (struguri, branza)

Multe persoane care fac cumparaturi, au obiceiul de a gusta din fructele expuse (de exemplu strugurii, cirese, capsune etc). Orice aliment pe care il cumperi fie din piata, fie din supermarket, se mananca acasa, doar dupa ce au fost indeplinite toate procedurile de igiena si siguranta.

Sa gusti alimente la promotie in magazine

In mod sigur ai vazut, cel putin o data, promotii cu mezeluri, branzeturi sau alte produse alimentare taiate in bucatele, intinse pe o tava pentru servirea clientilor. In primul rand, in supermarketurile exista de obicei foarte multi microbi pentru ca permanent un flux de mii de oameni intra si ies, stranuta, tusesc, ating alimentele din rafturi si le pun inapoi etc. Astfel, microbii se pot depune cu usurinta pe alimentele expuse pentru degustare. De asemenea, exista riscul ca produsele expuse sa fi fost atinse deja de alti clienti.

Sa bei lichide direct din cutie

Cutiile cu suc si bere pot fi transportate mii de kilometri in spatele unui camion sau pot veni chiar pe un vapor, dupa care stau destul de mult timp in diferite depozite pline de praf sau chiar soareci, dupa care sunt expuse in rafturi. Asadar, sa atingi cu gura recipientul care a trecut printre atatea locuri, poate reprezenta un pericol pentru sanatatea ta. Inainte de a se consuma un astfel de produs, este recomandat sa se spele cutia si apoi sa se bea cu paiul ori sa se toarne in pahar.

Sa imprumuti hainele si incaltamintea

Hainele si incaltamintea nu se imprumuta. Au existat foarte multe cazuri in care s-au transmis diverse boli sau ciuperci ale pielii, printr-un simplu imprumut de haine sau pantofi. De asemenea, nici prosoapele nu trebuie imprumutate sau folosite la comun.

Sa imbraci lucrurile noi fara sa le fi spalat inainte

Chiar daca sunt noi, hainele trebuie spalate din cel putin trei motive: in primul rand ca pot fi imbacsite cu praf din cauza transportului, de cele mai multe ori au un miros neplacut, si plus de asta, exista foarte mari sanse ca haina cumparata de tine, sa fi fost probata inainte de zeci de persoane necunoscute. De asemenea, lenjeria intima, chiar daca nu se probeaza in magazine, trebuie neaparat spalata inainte de a fi purtata, deoarece ca zona genitala este foarte sensibila, iar riscul de infectie este foarte mare.

Sa folosesti testerele de machiaj

Desi este tentant sa testezi un produs cosmetic inainte de a-l cumpara pentru ca vrei sa stii care sunt calitatile acestuia, trebuie sa stii ca nu este tocmai un obicei sanatos. Printr-un simplu rimel sau fard de pleoape se pot transmite conjunctivite sau infectii ale globului ocular, iar prin testarea unui ruj, riscul de a contacta herpes bucal este destul de mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate