Obosesti foarte repede si nu mai dai acelasi randament la serviciu ca de obicei? Odata cu trecerea timpului functiile creierului nu mai lucreaza la nivelul maxim, iar pe langa aceasta mai intervine si procesul natural al uitarii. Capacitatea de concentrare este una dintre primele functii afectate, de aceea este bine sa intervii din timp pentru a preveni eventuale tulburari se sanatate.
* Acorda importanta micului dejun
In timpul noptii, corpul se abtine de la mancare timp de mai multe ore. Glicemia adica nivelul de zahar din sange scade simtitor. De aceea, prima masa din zi este esentiala pentru a restabili nivelul glicemic si de a furniza carburant creierului. Daca sari insa peste aceasta masa principala, capacitatea ta de concentrare va fi puternic redusa si vei face cu greu sarcinilor zilnice.
* Adopta un echilibru intre mese si gustari
Dupa o masa principala, organismul utilizeaza in primul rand energia oferita de zaharurile simple (fructe, legume etc). Zaharurile cu absorbtie lenta, denumite si zaharuri complexe (paine, orez, cereale etc), furnizeaza energie pe o perioada mai mare de timp.
De aceea, o cantitate suficienta de proteine este importanta, pentru a sustine organismul pe o perioada mai mare de timp, pana la urmatoarea masa. Este indicat sa-ti echilibrezi mesele cu gustarile, asociind zaharurile lente cu cele complexe.
Alaturi de aceasta asociere, este ideal sa combini si glucidele simple cu proteinele. De exemplu:
- Un fruct proaspat cu cateva amandine;
- Legume proaspete cu branza;
- Suc de fructe cu seminte de floarea-soarelui;
In timpul unei zile de munca sau curs scolar, este important sa pastrezi un echilibru nutritional, pentru a preveni pierderea energiei care survine adesea la mijlocul zilei sau seara. O asociere nutritionala corecta te va ajuta sa previi scaderea capacitatii de concentrare si instalarea senzatiei de foame care apare indeosebi seara.
* Consuma alimente bogate in fier
In momentul in care aportul de fier este insuficient, in organism numarul globulelor rosii se diminueaza, ceea ce antreneaza o oxigenare precara a organelor. Simptomele unei deficiente in fier se manifesta de obicei sub forma unei palori excesive a fetei, insomnie, greata, dureri de cap si ameteala si implicit probleme de concentrare.
Femeile sunt mult mai susceptibile de a suferi de o cantitate insuficienta de fier din cauza sangerarilor menstruale lunare. In timp ce un barbat are nevoie de 8 mg de fier pe zi, o femeie ar trebui sa consume zilnic aproximativ 18 mg.
De aceea, este obligatoriu pentru o sanatate buna sa incluzi in alimentatia ta surse importante de fier. Exista doua tipuri de fier: fier hemic (este mai usor aborbit de organism si se gaseste in carnea rosie, ficat, peste, fructe de mare etc) si fierul non-hemic (este continut de: legume verzi, cereale integrale, leguminoase etc).
Fierul non-hemic este destul de raspandit in alimente, insa se asimileaza mai greu decat fierul de origine animala. Un truc bun pentru a favoriza asimilarea de fier este consumarea surselor de fier din vegetale cu un aliment bogat in vitamina C (kiwi, zmeura, ardei gras etc).
* Privilegiaza vitamina B1
Vitamina B1 (sau tiamina) este o vitamina importanta pentru buna functionare a creierului deoarece joaca un rol major in transformarea glucozei in energie. Unul dintre semnele deficientei in vitamina B1 este confuzia mentala. Pentru a acoperi necesarul de vitamina B1 introdu in meniul zilnic produse cerealiere integrale, nuci, alune, leguminoase, carne de porc, germeni de grau, cartofi.
* Introdu in alimentatie acidul folic
Acidul folic sau vitamina B9 sporeste capacitatea de concentrare printr-o mai buna excitatie la nivelul creierului. Acidul folic contribuie la formarea celulelor, fiind recomandat cu precadere gravidelor pentru a dezvolta corespunzator creierul copilului.
Acesta se administreaza in doua moduri: forma sintetica (supliment vitaminic) si forma naturala (alimentatie). Printre alimentele care contin acidul folic se numara: sucul de portocale, germenii de grau, spanacul, brocoli, semintele de floarea soarelui si produsele lactate.
* Stimuleaza creierul cu ajutorul cafeinei
Cafeina este recunoscuta si apreciata pentru efectul sau stimulant. Actionand asupra sistemului nervos central, aceasta ajuta in combaterea oboselii, creste vigilenta si amelioreaza capacitatea de concentrare. Daca este consumata in cantitate moderata, aceasta nu este contraindicata (doua cesti de cafea pe zi). Insa, daca apar simptomede genul insomniilor, tulburarile digestive sau palpitatii este recomandat sa se evite cafeina.
Cafeina se gaseste in mai multe produse, printre care bauturile energizante. Atentie la cantitatea de energizant baut, deoarece o cutie poate contine 80 mg de cafeina, echivalentul unei cesti de cafea.
Despre mine
TOT O VIATA !
Impreuna vom reusi
BINE ATI VENIT!
„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
▼
2009
(108)
-
▼
noiembrie
(52)
- ”Cei care traiesc sa se bucure cu totii.Pentru ca ...
- Idei pentru postul Craciunului
- flori minunate
- FRUMOS
- Ma recunosc in toate: muzica, clip, versete
- Fără titlu
- 5 EUR bonus la inscriere
- Bagajul vietii
- CU TIMPUL...
- BICARBONATUL
- LA BIROU
- REGULI
- PIPERUL
- CARTOFUL
- NU ESTE INDICAT
- IMUNITATEA
- MINUNI IN BUCATARIE
- STRESUL - O MARE PROBLEMA
- PASTREAZA -TE TANAR
- UN SOMN DULCE
- A FI FEMEIE
- BENFICIILE NATURII GREPFRUTUL
- STAFIDELE
- KIWI
- STRUGURII
- ORBUL
- Ce s-ar intampla???
- NOI...
- Cu tine...
- Daca vrei....
- Buna dimineata
- Cele 10 fericiri
- Doar o rugaciune
- Blandul Pastor
- LECTIE
- Telina
- Ciupercile
- Patrunjelul, un pretios complex de vitamine
- A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti ...
- Hraniti-va sanatos si renuntati la alimentele noci...
- Alimente sanatoase pe care nu le consumam
- CUM SA NE HRANIM SANATOS
- Exercitii de gimnastica pentru diferite dureri
- Lista alimentelor care nu ingrasa
- Retete delicioase, sanatoase si rapide
- SANATATE
- Cura de detoxifiere
- Alimente care va ajuta sa scapati de stres
- Fructele, sursa de vitamine
- Tratamentul din camara
- Povestea macului
- Reguli bune de urmat
-
▼
noiembrie
(52)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu