Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


duminică, 1 noiembrie 2009

Fructele, sursa de vitamine

• Fructele sunt bogate în apă, glucide, celuloză, săruri minerale, vitamine şi diverse arome.
• Fructele zaharate conţin apă (75-85%), sunt lipsite de grăsimi, sărace în proteine şi se remarcă prin cantitatea de glucide (glucoză, fructoză, celuloză). Ele mai conţin vitamine (tiamină, riboflavină, acid ascorbic), sunt bogate în substanţe minerale, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, iod).
• Fructele amilacee se caracterizează prin conţinutul înalt de amidon şi o cantitate mai redusă de zahăr.
• Fructele oleaginoase sunt bogate în grăsimi, sărace în apă şi glucide, au o valoare energetică înaltă. Acestea sunt uşor digerabile.
• Fructe bogate în vitamina A: caisele, lămâile, portocalele, ananasul, mandarinele, merele, perele, migdalele, nucile.
• Fructe bogate în vitamina B1: strugurii, portocalele, mandarinele, merele, perele, migdalele, nucile.
• Fructe bogate în vitamina C: lămâia, portocalele, caisele, merele, perele, afinele, coacazele.
• Fructe bogate în vitamina E: nuci, migdale, măsline.
• Prunele negre uscate se recomandă la tratarea constipatiilor.
• Merele acre se indică la tratarea obezităţii, diabetului zaharat
• Merele dulci sunt utilizate în tratarea bolilor hepatice, renale, cardiovasculare.
• Strugurii conţin glucoză, fructoză, substanţe minerale, celuloză şi se întrebuinţează la tratarea patologiilor cardiovasculare, hepatice, renale, tuberculozei şi se limitează în diabet zaharat, obezitate, boală ulceroasa a stomacului şi duodenului, enterocolite.
• Măceşele sunt bogate în vitaminele C, P, caroten. Decoctul de măceşe se recomandă la tratarea multor maladii, îndeosebi iarna şi primavara.
• Agrişele sunt bogate în vitamina C, acizi organici, pectină, cupru, în timp ce afinele conţin cantităţi mari de tanine.
• Zmeura este bogată în vitaminele C, P, pectină, cupru, fiind recomandata în cazul bolnavilor de gută şi celor care suferă de patologii renale.
• Strugurii negri sunt dulci şi plini de vitamina C şi potasiu. Conţin flavonoide şi anthocianidine care asigură o circulaţie a sângelui mai bună. Pot fi consumaţi proaspeţi sau sub formă de suc.
• Fructele de merişor sunt o sursă bogată de vitamina C, conţin antioxidanţi şi puţine calorii. Sunt recomandate pentru protejarea tractului urinar. Se pot păstra foarte bine congelate.
• Rodiile au un gust dulce, uşor efervescent. Sunt bogate în vitaminele B6, C, conţin şi potasiu, precum şi o cantitate de antioxidanţi de trei ori mai mare decât ceaiul verde sau vinul roşu.
• Perele conţin clorofilă, apă, albumine, grăsimi, hidraţi de carbon, celuloză, vitaminele A, B, C, oligoelemente şi săruri minerale de calciu, fosfor, fier, sodium, potasiu, clor, sulf, mangan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate