Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


joi, 5 noiembrie 2009

CARTOFUL

Cartoful, unul dintre cele mai consumate alimente de catre romani, este un produs mai bun si mai sanatos decat am crede. Consumat fiert, sub forma de cartofi nature sau piure, cartofii ne asigura 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre si 21% de potasiu al organismului.

In stare naturala, cartoful este o leguma bogata in vitamine si minerale, avand numai 85 kcal la 100 de grame, adica de doua ori mai putin decat alti carbohidrati.

Ce contine cartoful:

Vitamina B - este de o mare importanta, avand rolul de a tranforma glucidele in energie, iar cartoful contine aceasta vitamina din belsug (B1, B2, B3 si B6).


Vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, are un efect tonifiant, antiinfectios, mareste rezistenta vaselor sangvine, ajuta la formarea globulelor rosii si regleaza nivelul glicemiei si al colesterolului.

Fier – prezenta fierului in organism este esentiala deoarece acesta stimuleaza globulele rosii sa transporte oxigenul necesar catre celulele organismului.

Magneziu – acesta are o actiune antidepresiva asupra psihicului, contribuie la mentinerea sistemului cardio-vascular sanatos si reduc riscul de atacuri de inima.

Potasiu – ajuta la construirea masei musculare, previne retentia de lichide in exces, stabilizeaza tensiunea sangelui si ajuta rinichii si inima sa functioneze in parametri normali.

Cum ne ajuta cartoful



* Mentine frumusetea pielii

Datorita continutului de vitamina C, potasiu, magneziu si zinc, cartoful ajuta la mentinerea frumusetii pielii. Mai mult decat atat, cartoful se poate folosi si sub forma de masca: se zdrobeste un cartof fiert, adauga peste el o lingurita de miere si se aplica pe ten pentru 15 minute dupa care se clateste cu apa calduta.

* Nu ingrasa daca este consumat corect

Cartoful este un aliment recomandat tuturor celor cu tendinte de ingrasare. Acesta este sanatos, hranitor, energetic si totusi nu se depune – mai mult decat atat, cartoful este recomandat persoanelor care sufera de obezitate. Desigur, pentru a indeplini aceasta conditie, cartoful trebuie consumat fiert sau copt, nu prajit.

* Trateaza aciditatea gastrica si ulcerul

Sucul de cartofi are puterea de a calma mucoasele digestive, fiind un puternic antispastic, diuretic si emolient. Se curata un cartof crud de coaja, se mixeaza bine in blender se mixeaza cu 50 ml de apa si se bea dimineata pe stomacul gol.

Tot sucul de cartofi poate vindeca artrita, hepatita, constipatia, litiaza biliara sau hemoroizii, iar amidonul din cartof este un antiinflamator excelent pentru bolile gastrointestinale sau in intoxicatii cu substante toxice.

* Sunt satiosi si ajuta la digestie

Datorita continutului de carbohidrati, cartofii sunt destul de usor de digerat, asadar sunt un aliment perfect pentru copiii mici sau pentru bolnavii care intampina dificultati in digerarea mancarii.

2 comentarii:

  1. Cartofi zapacitiPT. 4 PORTII,
    1,5 - 2 KG. CARTOFI,
    500 GR. CABANOS AFUMAT,
    500 GR. PIEPT DE PORC(FARA SORIC),
    2 CEPE,
    1 CATEL DE USTUROI,
    5 OUA,
    100 ML. ULEI,
    150 GR. PESMET,
    MARAR VERDE SAU USCAT,
    SARE, PIPER,VEGETA.

    SE CURATA CARTOFII, SE TAIE CUBULETE SI PUN LA FIERT LA FOC MIC SPRE MEDIU INTR-UN VAS CU APA SI UN STROP DE ULEI SI VEGETA.SE FIERB PANA CAND POT FI PATRUNSI USOR CU FURCULITA.SEPARAT SE PUN IN ULEI LA PRAJIT PIEPTUL DE PORC TAIAT CUBULETE LA FOC MEDIU PANA CAND ACESTEA ISI SCHIMBA CULOAREA.SE ADAUGA SARE SI PIPER, CAND SUNT RUMENITE PE O PARTE SE ADAUGA CABANOSUL TAIAT RONDELE MAI GROASE(1-2 CM) SI SE LASA PANA CAND E GATA PRAJIT SI CABANOSUL PUNANDU-SE DEOPARTE INTR-UN VAS CU CAPAC.CARTOFII ODATA FIERTI SE SCURG DE APA LASAND IN VASUL IN CARE AU FIERT UN PIC DIN APA IN CARE AU FIERT.SE FIERB OUALE TARI, SE CURATA SI SE SCOATE ALBUSUL FRUMOS PENTRU A PUTEA FI TAIAT CUBULETE.GALBENUSUL RAMAS POATE FI FOLOSIT ADITIONAL LA MAIONEZA SAU LA PASTA DE UMPLUT OUA, ASTA PENTRU A NU LE RISIPII.IN TIGAIA IN CARE A FAST PRAJITA CARNEA SE PUN CEPELE TAIATE JULIEN, USTUROIUL TAIAT FELIUTE CU O LINGURA DE VEGETA SI MARAR DUPA GUST.SE LASA LA FOC MEDIU PANA CE SE RUMENESC, DAND LA O PARTE TIGAIA.SE PUNE PE FOC MEDIU VASUL CU CARTOFI FIERTI SI SE ADUGA CARNEA PRAJITA, CEAPA CU USTUROI SI MARAR(CU ULEIUL DIN TIGAIA UNDE S-A PRAJIT CEAPA),SI INCEPEM SA AMESTECAM USOR CU O PALETA ,DE JOS IN SUS ADUGAND DACA MAI ESTE NECESAR APA CALDA SI VAGETA SAU SARE.SE PUNE CAPACUL SE LASA FOCUL LA MIC SI ASTEPTAM 3-4 MINUTE ATENTII FIIND SA NU SE PRINDA.DUPA MINUTELE TRECUTE PT INABUSIRE SE OPRESTE FOCUL SE ADUGA ALBUSUL FIERT TAIAT CUBULETE SI PEZMETUL AMESTECANDU-SE USOR. ACESTA RETETA ESTE FOARTE SATIOASA SI POATE FI SERVITA CU UN PAHAR DE VIN DE BUTUC, CU SALATA DE ROSII SAU MURATURII SI MULTA VOIE BUNA.VA DORESC POFTA BUNA !

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate