Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


joi, 19 noiembrie 2009

Idei pentru postul Craciunului

Perioada postului nu trebuie sa insemne neaparat o abstinenta de la mancaruri delicioase si hranitoare. Din contra, daca stii sa alegi alimentele potrivite, mesele tale vor fi mereu gustoase si sanatoase. Iata o lista cu cateva dintre cele mai extraordinare produse, modalitati de preparare, dar si beneficiile pe care acestea le aduc organismului tau.

1 Legume

Orez

Sub forma de pilaf, sarmalute sau in combinatie cu soia si foarte multe legume, orezul reprezinta o gustare copioasa, aromata si foarte sanatoasa. Acesta ofera un aport de energie foarte mare datorita continutului ridicat de glucide – 100 de grame de orez alb acopera aproximativ 20% din aportul zilnic de glucide recomandat de catre nutritionisti.

De asemenea, orezul este o sursa bogata de fibre, vitamine (B1, B3 si B5) si minerale (magneziu, fosfor si potasiu) esentiale pentru functionarea corecta a organismului.

Mazare

Boabele de mazare sunt un amestec natural de amidon si proteine. Acestea sunt o sursa excelenta de vitamine (A, B1 si C) si sunt de mare ajutor persoanelor care au ulcer si dureri cauzate de aceasta afectiune. Insa, in acest caz sunt recomandate sub forma de piure.

Cea mai cunoscuta metoda de a prepara mazarea este fierberea acesteia cu legumele clasice (ceapa, morcov si ardei gras) si mult marar - alte produse pline de vitamine benefice sanatatii.

Ciuperci

Bogate in potasiu, ciupercile ajuta la scaderea tensiunii arteriale si reduc riscul de accident vascular cerebral. Mai mult decat atat, o portie de ciuperci acopera pana la 40% din necesarul zilnic de cupru, un mineral care protejeaza inima.

Ciupercile mai contin si foarte mult seleniu, un antioxidant care lupta cu succes impotriva radicalilor liberi, in plus, consumate zilnic, ele reduc riscul de cancer la prostata cu pana la 65%.

Acestea se pot prepara la cuptor, usor condimentate, sau in pilaf-uri sau tocanite.

Retete cu ciuperci

Soia

Specialistii sustin ca produsele care contin proteine de soia pot reduce riscul de boli coronariene. 25 de grame de soia, consumate zilnic, pot reduce riscul bolilor de inima prin reducerea colesterolului din sange. Totodata, o dieta bazata pe soia, poate duce la pierderea greutatii, astfel ca acest produs este perfect pentru persoanele care vor sa slabeasca.

Soia mai contine acizi grasi Omega 3, nutrienti extrem de importanti pentru intarirea sistemului imunitar. Acizii Omega 3 sunt esentiali pentru o inima puternica, dar si pentru un creier sanatos.

Cartof

Vesnicul cartof, cel mai des intalnit in meniurile din post, este un aliment cu multe beneficii. Fiert, copt sau sub forma de piure, cartoful asigura 12% din necesarul zilnic de fibre si 21% din necesarul de potasiu recomandat de catre nutritionisti.

Nu numai ca aceasta leguma este foarte sanatosa, si satiosa, dar ajuta si la infrumusetarea pielii datorita continutului ridicat de potasiu, zinc, magneziu si vitamina C.

De asemenea, consumati corect, cartofii nu ingrasa si, mai mult decat atat, ajuta la digestie.

Conopida

Bogata in vitamina C si acid folic, conopida este un aliment recomandat pentru prevenira anemiei dar si pentru o circulatie sangvina mai buna. Consumata alaturi de ingrediente care contin vitamina E si beta caroten, conopida te ajuta la pastrarea unui sistem imunitar foarte puternic.

2 Peste si fructe de mare

Pestele si fructele de mare se pot consuma in toate duminicile din post, dar si in zilele cu cruce rosie (Dezlegare la peste).

Carne de peste

Fiind recomandata in special gravidelor pentru dezvoltarea inteligentei viitorilor bebelusi, carnea de peste este o "mina de aur" pentru sanatatea oricui. Aceasta este foarte bogata in proteine, zinc, fier, cupru, fluor, seleniu, toate vitaminele din gama B si este recomandata in curele de slabire, fiind o carne slaba.

Retete cu peste

Creveti

Crevetii sunt o sursa bogata in vitamina D, B12, Omega 3, zinc si magneziu. Consumul de creveti ajuta la combaterea radicalilor liberi care pot provoca boli grave precum cancerul. Acestia sunt bogati in vitamina D, ingredient care ajuta la absorbtia calciului si a fosforului (esentiale pentru dinti si oase puternice).

De asemenea, vitamina B12 continuta de fructele de mare este raspunzatoare de functionarea corecta a creierului.



Retete cu creveti

Aflandu-se printre cele mai populare fructe de mare din intreaga lume, crevetii sunt un aliment foarte sanatos, insa controversat in ceea ce priveste hrana din timpul postului. Exista pareri impartite, chiar intre preoti si calugari, unii considerand ca se pot consuma fructe de mare pe perioada postului, altii nefiind insa de acord.

Ramane la latitudinea ta sa alegi daca vei manca fructe de mare in post.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate