Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


joi, 25 februarie 2010

Cum sa scapi de durerile de cap, fara medicamente

Simti ca iti plesneste capul de durere in fiecare zi? Indiferent de locul in care te afli, starea de buna dispozitie este rapid alterata de migrenele neplacute care apar subit. In general, motivele aparitiei sunt diverse, insa rezultatul mereu acelasi: dureri de cap puternice.

Impotriva migrenelor exista o serie de medicamente care se dovedesc a fi eficiente, insa in timp analgezicele obosesc ficatul si au efecte nocive asupra rinichilor. Daca suferi de o afectiune cronica, cele mai indicate sunt metodele naturale.

Iata cateva remedii simple prin care poti inlatura o durere de cap, cu ajutorul produselor naturiste:

* Baie la picioare in apa rece. Este suficient sa iti introduci picioarele timp de 20 de minute intr-un lighean cu apa rece (cat poti sa suporti), inainte de a te culca. Odata ce ai scos picioarele din apa, circulatia sangvina va fi activata la nivelul intregului corp, iar vasele de sange se vor decongestiona;

* Baie in apa calda. Efectul apei calde asupra intregului organism este acela de relaxare. Muschii si nervii se vor destinde, iar durerea de cap va disparea treptat;

* Odihna. In masura in care este posibil, cateva minute de odihna se dovedesc a fi eficiente in ameliorarea durerilor de cap. Retragerea de la lumina puternica a soarelui si cateva minute de somn (sau cateva momente in care sa tii ochii inchisi) pot face minuni;

* O cana cu ceai. Daca traiesti permanent intr-un ritm alert, incearca sa iti faci timp pentru un moment scurt in care sa te binedispui. O varianta buna este o cana cu ceai de musetel alaturi de o prietena sau de o persoana cu care iti place sa vorbesti, deoarece aceasta planta medicinala este cunoscuta pentru proprietatile sale calmante, de relaxare a muschilor si de revitalizare a intregului organism;

* Aeriseste camera in care lucrezi. Daca observi ca durerile de cap apar dupa cateva ore de munca, deschide fereastra si lasa aerul proaspat sa intre in camera. Creierul tau are nevoie de oxigen pentru a fi in cea mai buna forma;

* Fa o baie aromatica. Uleiurile esentiale sunt un mijloc foarte bun de a diminua din intensitatea durerilor de cap. Baile se fac cu o jumatate de ora inainte de culcare iar pentru a avea efecte pozitive, baia aromatica trebuie sa dureze intre 15-45 minute. Se vor turna cateva picaturi de ulei volatil in apa din cada. Lavanda are proprietatea de a calma, insa daca iti doresti o alta esenta poti intreba o persoana avizata dintr-un magazin cu produse naturiste, care iti va oferi o lista cu uleiurile esentiale si proprietatile lor.

* Comprese cu gheata. Aplica pe frunte o compresa cu gheata si stai cateva minute cu ochii inchisi. Specialistii au descoperit ca efectul ghetei este similar cu cel al unei anestezii usoare. Datorita racoririi zonei afectate de durere, vasele sangvine se contracta, reducand circulatia sangelui in tesutul dureros. In momentul in care gheata este indepartata, vasele de sange se dilata din nou, iar sangele reincepe sa irige zona dureroasa, cu mai multa forta.

* Masaj la tample. Pune pe deget cateva picaturi de ulei volatil de menta, rozmarin sau lavanda sau daca nu ai la indemana foloseste cateva picaturi din crema hidratanta preferata. Lasa capul usor pe spate si maseaza zona tamplelor prin miscari circulare si prin usoare tapotari cu degetele. Daca iti permite timpul si locatia, masajul se poate extinde la nivelul intregii fete, al gatului si al spatelui. Dupa 10 minute de masaj durerea de cap se va reduce considerabil. Efectul este mai puternic si mai rapid daca masajul este efectuat de o alta persoana.

Precautii

* Baile cu apa rece nu sunt recomandate persoanelor care sufera de urmatoarele afectiuni: boli cardiovasculare grave, boli ale aparatului urinar, infectii respiratorii, boli reumatice, nevralgii.

* Ceaiul de musetel administrat intern are un efect usor laxativ mai ales daca este indulcit, asa ca nu este indicat sa bei o cantitate prea mare sau asociat cu alimente care favorizeaza aparitia diareei;

* Masajul cu ulei volatil la nivelul fetei nu este indicat persoanelor cu ten acneic pentru ca stimuleaza productia de sebum.

10 lucruri mai putin cunoscute despre cafea

Pentru foarte multe persoane, o cafea aromata face parte dintre placerile zilnice careia ii este imposibil de rezistat. Potrivit statisticilor, cafeaua este bautura preferata de germani, care consuma in jur de 170 l de cafea pe an, adica 1.400 de cesti de 120 ml, respectiv 3-4 cesti de cafea pe zi. Iubitorii de cafea stiu cu siguranta ca exista o relatie stransa intre aceasta si starea de sanatate, lucru confirmat la ora actuala de numeroase descoperiri stiintifice.

Exista anumite lucruri foarte interesante pe care trebuie sa le stii despre aceasta bautura energizanta:

1 Prin decofeinizarea cafelei se folosesc substante chimice

Oamenii de stiinta au studiat o varietate de moduri de extragere a cafeinei din boabele de cafea. Metoda cea mai comuna este extragerea prin solventi. Boabele de cafea crude se supun unui tratament cu aburi dupa care se introduc in solvent pentru a se extrage cafeina.

Ulterior acestei proceduri, cafeaua se spala si se usuca, pentru a fi pregatita de coacere. De-a lungul timpului, au fost folosite mai multe tipuri de solvent, precum alcool, acetona, clorura de metilen etc. In prezent, cel mai des folosit solvent in decofeinizarea cafelei este acetatul de etil.

2 Substanta amara din cafea nu este data de cafeina

Foarte multe persoane cred ca o cafea amara este si o cafea tare, gandindu-se la faptul ca vinovata de gustul amarui este cafeina. In realitate insa, gustul oarecum amar este dat de diversi antioxidanti.

3 Cafeaua poate ucide

Consumul permanent si ridicat de cafea poate duce la intoxicare cronica a organismului manifestata clinic prin palpitatii, insomnie si lipsa poftei de mancare. O cantitate foarte mare de cafea (cativa litri) poate provoca mari probleme organismului si poate duce chiar la deces.

4 Cafeaua este benefica in caz de migrena

O doza moderata de cafeina exercita o actiune vasoconstrictoare (reducerea diametrului vaselor de sange) ale creierului, ceea ce poate ajuta la ameliorarea anumitor dureri. De aceea, foarte multe medicamente pentru indepartarea durerilor musculare si a migrenelor contin cafeina. Studiile s-au facut insa pe subiecti care nu obisnuiesc sa bea regulat cafea.

5 O cafea buna depinde de modul de prajire si amestecare

Cand vine vorba de o cafea buna, totul se reduce la modul de prajire si amestecare. In timpul prajirii, uleiurile din boabele de cafea se emana la aproximativ 400 de grade. Cu cat ies mai multe uleiuri, cat atat cafeaua este mai aromata. Insa, nivelul de cafeina creste pe masura ce apa ramane mai mult timp in contact cu boabele de cafea. Pe de alta parte, cu cat este prajita mai bine cu atat contine mai putina cafeina.

6 Cafeaua te protejeaza de diabetul de tip 2

Consumata pe termen lung, cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2 (cunoscut si sub numele de diabet non-insulino-dependent). Potrivit unei cercetari conduse in cadrul Institutului american impotriva cancerului, cafeaua contine antioxidanti, care pot influenta benefic nivelul de insulina din sange, cat si al glucozei.

Potrivit acestui studiu, persoanele predispuse la diabet de tip 2 ar trebui sa bea aproximativ patru cesti de cafea pe zi. Insa, acest consum de cafea trebuie avizat de medic, deoarece poate agrava alte probleme de sanatate, cum sunt de exemplu bolile cardiovasculare.

7 Cafeaua previne pietrele la rinichi

Este adevarat faptul ca o ceasca de cafea indulcita este un bun diuretic, deoarece stimuleaza digestia. Mai mult decat atat, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca substantele din cafea au un rol protector asupra rinichilor, prevenind formarea pietrelor la rinichi.

Efectul diuretic al cafelei se pare ca este dat de o substanta denumita metilxantina despre care se crede ca poate favoriza eliminarea toxinelor. In urma acestui studiu, cercetatorii au concluzionat ca femeile care consuma trei cesti de cafea pe zi prezinta un risc mai mic cu aproximativ 45% de a suferi de calculi renali fata de cele care nu beau deloc cafea.

Atentie insa, cafeaua cu lapte poate fi indigesta pentru stomac, deoarece proteinele din lapte se coaguleaza in stomac sub actiunea aciditatatii taninelor continute de cafea.

8 Cafeaua nu creste performantele sportive

O ceasca de cafea bauta inainte de o sedinta de sport, in speranta ca poate stimula muschii asa cum se intampla in cazul functiilor cerebrale, nu este o idee buna deoarece se produce practic tocmai efectul invers: cafeina diminueaza afluxul sanguin la nivelul inimii, ceea ce face ca organismul sa fie mai putin oxigenat. In schimb, in timpul efortului muschii au nevoie de o cantitate de oxigen mai mare.

9 Cafeaua poate produce avort spontan sau nastere prematura

In perioada sarcinii, alimentatia gravidei se schimba, pentru ca fatul sa primeasca nutrienti necesari unei dezvoltari normale. Si in ceea ce priveste cafeaua, gravida trebuie sa tina cont de anumite limite. Pentru ca ficatul bebelusului nu poate metaboliza cafeina, ceea ce il face sa ramana treaz pe o perioada mai mare de timp, viitoarea mama trebuie sa scada semnificativ cantitatea de cafea consumata. In urma cercertarilor, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca gravidele care consuma peste 200 mg de cafeina pe zi prezinta un risc dublu de pierdere a sarcinii sau de a naste prematur fata de cele care nu beau cafea deloc.

10 Cafeaua a fost descoperita de catre un cioban

Cu multa vreme in urma, in muntii din Africa, un cioban a observat un comportament ciudat al caprelor care mancasera boabe de cafea dintr-un tufis. Legenda spune ca a incercat si el aceste boabe si ca a simtit efectul de energizare imediat.

marți, 23 februarie 2010

Cum sa folosesti mustarul in bucatarie

Despre mustar spun unii ca este doar un condiment in bucatarie, pe care trebuie sa il folosesti cu grija, datorita iutimii sale. Insa nu multi stiu ca acesta era condimentul preferat al nobililor francezi, care il consumau in cantitati foarte mari, iar la Curtea nobililor englezi exista un om care avea o functie legata de mustar si prepararea lui. Daca vrei sa stii mai multe lucruri despre mustar si despre cum il poti folosi in bucatarie, iata cateva sfaturi.

Mustarul este cunoscut mai ales prin crema de mustar si semintele de mustar care sunt folosite foarte des in bucatarie. Insa mustarul nu este numai atat, ci si o importanta sursa de sanatate, datorita continutului sau in vitaminele A, C, K, E, B1, B2 si B3, mangan, calciu, potasiu, magneziu, fier, potasiu. Datorita acestor componente, mustarul este indicat pentru consum mai ales pentru cei cu probleme respiratorii, cu afectiuni ale plamanilor, dar si pentru intretinerea inimii.

Crema de mustar


Aceasta crema a fost facuta prima data de catre cei din Imperiul Roman, dintr-un amestec de seminte de mustar si must, adica vinul obtinut din struguri, inainte de a fermenta. Insa in timp crema de mustar a devenit si reteta imbogatita, care are la baza urmatoarele ingrediente: seminte de mustar zdrobite si amestecate cu must sau cu apa si otet, la care s-au adaugat in timp piper, chimen, leustean, seminte de coriandru prajite, marar, telina, busuioc, oregano, ceapa, miere, ulei si zeama de carne. Cei careau dezvoltat aceasta reteta au fost francezii, care prin bucatarii de la Dijon au dezvoltat reteta pana la cea actuala. Tocmai de aceea, Dijon a devenit capitala internationala a mustarului.

Exista mai multe variante de mustar: mustarul de baza, mustarul Dijon (care contine in afara de reteta de baza si vin alb si vin de Burgundia), mustarul cu fructe, mustarul cu miere, mustarul cu radacinoase (de exemplu cu hrean), mustarul cu boabe de mustar, mustarul dulce, mustarul iute, mustarul cu ierburi (cu busuioc, cu marar si lamaie, cu ardei gras, cu usturoi, cu rozmarin), mustarul galben etc.. De asemenea, exista tipuri de mustar specifice unor tari:mustar frntuzesc, mustar polonez, mustar rusesc si altele, care au fost adaptate la specificul tarii producatoare.
Cum se face crema de mustar


Daca iti place mustarul si iti doresti sa incerci sa ti-l prepari acasa, iata cum poti face acest lucru:

1 Vei avea nevoie de seminte de mustar si praf de mustar, otet de vin, un recipient in care sa poti zdrobi mustarul (sau o rasnita, daca ai in casa), un bol din sticla, doua linguri si doua cani, borcane in care sa pui crema de mustar rezultata.

2 Zdrobeste semintele de mustar si amesteca-le in bol cu restul de ingrediente. Masoara cantitatile in asa fel incat la partea de otet sa fie jumatate din partea de seminte de mustar ( de exemplu la doua cani de seminte de mustar pui o cana de otet). Daca vrei, mai poti folosi si alte ingrediente precum ulei de masline (poti adauga o lingura), radacinoase rase, ierburi etc.. Rezultatul ar trebui sa fie ca un sos mai subtire.

3 Poti servi crema imediat, insa cel mai indicat ar fi sa o lasi sa stea la temperatura camerei timp de una – doua zile, astfel incat sa-si poata lua savoare din toate ingredientele.

4 Nu te teme sa experimentezi. Atunci cand o pregatesti, poti adauga in crema ta de mustar ierburi aromatice (busuioc, marar, patrunjel, rozmarin, oregano), bere, vin, suc de fructe sau legume, miere, zahar brun, albusuri de ou sau unt topit. Cantitatea de ingrediente in plus adaugate ar trebui sa fie de o lingura la o cana de mustar.

Cum se pastreaza mustarul


1 Mustarul se pastreaza la loc uscat, care sa nu fie expus la lumina, intr-un vas bine inchis.

2 In cazul in care crema de mustar s-a separat, nu trebuie sa te ingrijorezi penru ca acest lucru se poate intampla, din cauza ca in continutul ei se afla si apa, carese poate evapora.
3 Crema de mustar depozitata se poate usca in timp. Daca vrei sa-ti refaci crema de mustar, ii poti adauga putin vin sau otet.

4 Daca sta mult timp, crema de mustar poate capata un cust amarui si isi poate pierde din aroma. In cazul in care, dupa ce l-ai gustat si i-ai adaugat otet sau vin, nu-ti place gustul pe care il are, este mai bine sa il arunci.

5 Semintele de mustar le poti depozita intr-un spatiu racoros si uscat, intr-un vas inchis bine, astfel incat sa nu intre aerul. Astfel, ele pot rezista fara sa isi piarda din savoare pana la sase luni. Si nu uita ca din aceste seminte iti poti face si tu propria crema de mustar.

6 Uleiul de mustar, care este iute si aromat, poate fi cumparat din magazinele cu specific indian sau oriental si poate fi pastrat pentru mult timp, atata timp cat este tinut in frigider. Altfel, dupa putin timp va capata un gust de ranced.

Cum poti folosi mustarul in bucatarie


1 Mustarul poate insoti carnea si branza, insa si alaturi de hamburgeri sau hot-dog.

2 Acest condiment este un ingredient important in anumite dressing-uri pentru salate, glazuri, sosuri, supe sau marinate.
3 In anumite bucate provenind din tari asiatice sau orientale, semintele de mustar sunt parte integranta din mancarurile gatite. Si in bucataria romaneasca, semintele de mustar sunt adaugate in procesul de pregatire a anumitor mancaruri sau muraturi.

4 Aroma mustarului scade daca este folosit in mancaruri care trebuie sa stea mult pe foc. Ar trebui sa tii cont de acest detaliu atunci cand vrei ca mancarea pe care o pregatesti sa aiba savoarea mustarului.

5 Poti adauga mustarul in maioneza, in amestecul de ulei si otet, datorita proprietatilor sale de emulsificator, dar si in sosuri pentru gratar. In plus, crema de mustar poate fi consumata nu doar ca atare, ci si adaugata pe post de condiment, pe suprafata carnii.

6 Daca ai reusit sa achizitionezi o sticla de ulei de mustar, o poti folosi pentru gatit mai ales daca vrei sa pregatesti o mancare cu aroma indiana. Cartofii se preteaza foarte bine gatitului cu ulei de mustar: ii cureti de coaja si ii tai cubulete intr-o tigaie in care ai pus deja un amestec de ulei de mustar si ulei de floarea soarelui, iar dupa ce s-au prajit, scoate-i si pune-i sa se scurga de ulei. Apoi, dupa ce ii rastorni in farfurie, adauga deasupra lor putin coriandru taiat.

7 Daca ai reusit sa gasesti frunze de planta de mustar, trebuie sa stii ca le poti adauga in salate, le poti gati cu orez si mazare sau fasole, le poti fierbe, face sote sau le poti adauga in alte mancaruri sote.

Cum sa folosesti scortisoara in bucatarie

Iti place aroma de scortisoara insa nu stii cum altfel ai putea sa o folosesti? Te-ai gandit la o bautura calda, cu aroma de scortisoara insa aceasta idee nu te convinge? Culinar Acasa.ro te ajuta sa afli mai multe lucruri despre scortisoara si despre utilizarea acestui condiment in bucatarie.

Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute pe Pamant, fiind mentionata in scrierile egiptene, care o amintesc ca ingredient folosit pentru aromarea mancarurilor, medicina si imbalsamare, dar si in cartile de plante chinezesti din anii 2700 inainte de Hristos.

Coaja de copac cu proprietati medicale


Condimentul se obtine din coaja copacului de scortisoara, care creste mai ales in Asia. Exista mai multe tipuri de scortisoara, care este deseori confundata cu cateva tipuri de condimente si plante asemanatoare, precum casia sau Cinnamomum burmannii. Insa se spune ca scortisoara “adevarata” este scortisoara Ceylon, care are o aroma mai slaba decat a casiei sau a altor tipuri de produs obtinut din copac de scortisoara.

Scortisoara are proprietati care pot fi folosite si in zona medicala: uleiul esential este folosit in lupta cu raceala, dar si in tratarea problemelor sistemului digestiv. De asemenea, acest condiment are si efecte de anti-oxidant, anti-inflamator si anti-microbian, fiind folosit si pentru problemele dintilor sau pentru tratarea respiratiei urat mirositoare. In plus, se mai spune despre scortisoara ca are efect afrodiziac, fiind folosit si pentru incalzire, in lunile friguroase de iarna.

Cum alegi si pastrezi scortisoara


1 Acest condiment se prezinta sub forma de bete si de praf, care poate fi obtinut prin zdrobirea tuburilor de scortisoara.

2 Betisoarele de scortisoara pot fi pastrate pentru mai mult timp, insa praful are o aroma mai puternica.

3 Scortisoara trebuie pastrata intr-un recipient din sticla bine inchis, intr-un loc uscat si ferit de lumina. Tuburile de scortisoara isi pastreaza foarte bine aroma in aceste conditii, pentru aproximativ un an, in timp ce praful de scortisoara rezista astfel in jur de sase luni.
4 Poti prelungi perioada in care scortisoara isi pastreaza proprietatile daca o tii in frigider, inchisa intr-un vas sau invelita in hartie.

5 Poti verifica daca mai ai condimentul in stare proaspata mirosindu-l. Daca mirosul nu este unul dulce, poti arunca betele sau praful de scortisoara.

Cum sa folosesti scortisoara in bucatarie


1 Scortisoara este folosita mai ales ca un condiment: adaug-o peste bauturile din cacao, peste ciocolata calda, peste ceai cald sau peste cafeaua fierbinte deasupra careia ai pus un mot de frisca.

2 Presara scortisoara peste bauturi reci: cocktail-uri, sucuri, shake-uri, ceaiuri, lichioruri etc., le va da o savoare speciala.

3 Poti utiliza scortisoara si in prepararea deserturilor, precum a placintei sau prajiturilor cu mere, a budincilor, a gogosilor sau checurilor. Adaugand-o in aluat sau presarand-o pe deasupra produsului, vei descoperi la final ca rezultatul are un gust deosebit, mai aromat.

4 Daca vrei sa incerci mancaruri din Orientul Mijlociu, trebuie neaparat sa folosesti scortisoara, mai ales la felurile de mancare facute din pui si miel. De exemplu, pune la prajit, la foc iute, carne de miel, cu o vanata taiata felii, stafide si cateva betisoare de scortisoara pentru a obtine o astfel de mancare. De asemenea, ar trebui sa stii ca in bucataria din zona Persiei, acest condiment a fost utilizat pentru supele-crema, bauturi si dulciuri, fiind folosit in amestec cu curry pentru a da savoare in plus fripturilor.

5 In cazul in care vrei sa incerci aroma mancarurilor si cerealelor preferate ale americanilor, adauga scortisoara peste cereale, mancaruri pe baza de paine si deasupra fructelor.

6 Poti incerca o bautura deosebita, care cu siguranta te va incalzi pe timpul iernii, daca vei fierbe betisoare de scortisoara cu lapte (poate fi si de soia) si miere.

7 Daca vrei sa te bucuri de o mancare pentru copii, poti incerca paine prajita cu scortisoara. Dupa ce ai prajit painea, cat inca e fierbinte, stropeste-o cu cateva picaturi de ulei de seminte de in sau pune pe ea putin unt si pune deasupra miere si scortisoara. Rezultatul va fi nu numai gustos, ci si foarte sanatos.

8 In cazul in care vrei sa faci burritos sau nachos, poti pune in fasole de culoare neagra si putina scortisoara. Vei obtine un rezultat delicios.

9 Pentru ca in Mexic este un ingredient de baza in fabricarea ciocolatei, poti adauga si tu scortisoara atunci cand faci ciocolata de casa.

10 Adauga scortisoara peste orez cu lapte si peste pilafurile de orez, dar si in budincile pe care le prepari. De asemenea, daca faci mancaruri pe baza de legume sau fructe uscate, daca vei adauga peste ele acest condiment dulce, vei obtine un rezultat aromat si savuros.

11 Poti adauga acest condiment si in sosurile pentru marinat carnea, dar si adaugata direct peste carnea de pasare sau peste. O mai poti folosi si in dressing-uri pentru salate.

luni, 22 februarie 2010

Ce poti gati in 30 de minute

Iti este foame si nu stii ce ai putea sa mananci mai repede? Ai aflat ca vei avea parte de o vizita surpriza din partea prietenilor peste o jumatate de ora si nu ai nimic pregatit? Noi te ajutam cu cateva idei de mancaruri pe care sa le pregatesti in 30 de minute.

1 De ce ai nevoie pentru a pregati un meniu in 30 de minute


Un timp scurt de preparare iti restrange foarte mult posibilitatile pentru ideile de mancaruri pe care sa le incluzi in meniu. Insa nu trebuie sa uiti faptul ca pentru a pregati o masa in 30 de minute te poti baza pe legume (cartofi, broccoli, ardei, ceapa, rosii, morcovi), fructe, anumite tipuri de carne (peste, pui), oua, orez, paste, lapte si produse derivate din lapte, precum si pe paine si sosuri.

Cu acestea poti pregati supe, salate, sandwich-uri, aperitive usor de preparat, feluri principale si deserturi, care pot fi combinate in meniuri. Singura granita pe care ai putea-o avea este propria imaginatie. In plus, nu uita sa folosesti si conservele pe care le ai deja in casa.

2 Ce mancaruri poti face cu ajutorul legumelor


Nu uita ca daca vei alege cartofii pentru a pregati mancare, vei reusi sa gatesti intr-un timp foarte scurt pentru ca acestia se fierb si prajesc intr-un timp scurt. Insa pe langa cartofi foloseste rosii, ardei, broccoli, ceapa, spanac sau morcovi, pe care le poti combina in mancaruri delicioase.

Le poti gati fie prin fierbere, fie prin prajire, atat in combinatie cu carne, ci si de sine statatoare, pentru a obtine supe, supe crema, legume coapte, piureuri de legume sau in combinatie cu branza, care le va adauga un plus de gust.
In plus, daca vei alege sa gatesti salate, aria de legume pe care le poti folosi in stare cruda se largeste, un exemplu in acest sens fiind varza, care poate fi adaugata in salatele tale.

3 Ce poti gati cu carne


Daca vrei sa mananci carne intr-o masa pregatita rapid, atunci ar trebui sa o ai cumparata in stare proaspata, pentru a nu mai fi necesara dezghetarea. Curat-o bine si spal-o si pune-o in tigaie, ori pe gratarul aragazului, pentru a fi gata in jumatate de ora. Cel mai bine ar fi sa alegi carnea de pui sau de peste, pentru ca aceasta nu necesita un timp indelungat de gatire.

4 Salatele si sandwich-urile sunt cele mai usor de preparat


Aceste doua feluri de mancare sunt nu doar sanatoase, ci si cele mai rapide. Taierea ingredientelor nu necesita foarte mult timp, asa cum nici prepararea dressing-ului nu dureaza prea mult. Chiar si daca prajesti o parte dintre ingrediente, o jumatate de ora va fi de ajuns pentru a obtine o salata gustoasa.
Sandwich-urile sunt de asemenea simple si gustoase. Ingredientele si combinatiile pe care le faci pentru a le obtine tin doar de imaginatia ta. In plus, daca le decorezi cu talent, ar putea deveni un punct de atractie pe masa.

5 Pastele sunt o solutie rapida pentru o masa gustoasa


Pune in paralel la fiert pastele si sosul pentru paste. Taie ingredientele pentru sos cat se incalzeste apa pentru paste si amesteca-le cu rabdare, fara a le grabi, 30 de minute sunt de ajuns pentru a termina pregatirea lor. Fie ca alegi spaghetele carbonara sau milanezele, rezultatul va fi unul gustos si apreciat.

6 Mancarurile pe baza de oua sunt foarte usor de preparat


Fie ca fierbi ouale si le adaugi in salate, fie ca le prajesti sau adaugi intr-o omleta, alaturi de carne sau in varianta simpla, rezultatul va fi o mancare gustoasa, sanatoasa si usor de preparat. Omletele pot fi consumate ca atare, impreuna cu salate sau garnituri de legume, dar si adaugate in sandwich-uri gustoase.

7 Supele


Supele de legume sunt mancaruri gustoase si hranitoare si mai ales usor de preparat. Fie ca alegi varianta de supa simpla, fie pe cea de supa crema, rezultatul final va fi unul savurat de intreaga familie. Acest fel de mancare se pregateste rapid, curatand legumele si punandu-le la fiert, fie cu apa, fie cu lapte sau amestec de alte ingrediente care sa ofere un plus de gust produsului final. Poti alege in acest sens intre supa crema de cartofi, supa crema de dovleac, o supa de ardei rosii cu busuioc sau o supa de broccoli si branza.

8 Deserturile


Pentru a prepara deserturi delicioase ar trebui sa te bazezi mai ales pe fructe, dar si pe aluaturi de tipul clatitelor. Taie fructele pe care le ai in casa in salate de fructe delicioase si foarte bogate in vitamine si pregateste clatite pe care le poti umple cu gemuri, ciocolata sau chiar fructe crude.

Ce poti gati in 45 de minute

Iti vin musafirii peste o ora si nu stii ce sa gatesti? Iti astepti familia sa se intoarca acasa si nu stii ce ai putea incropi ca sa le potolesti foamea? Poti alege cateva mancaruri care se gatesc in maxim 45 de minute. Iata cateva idei de astfel de meniuri.

1 De ce ai nevoie pentru a gati un meniu in 45 de minute


Inainte de a te apuca de treaba trebuie sa stii ca nu orice tip de leguma sau de carne poate fi gata in 45 de minute. Poti alege totusi sa combini legume precum cartofi, ceapa, mazare, rosii, broccoli, morcovi cu carne de pui, peste, carne de vitel sau carne de miel. Acestora le poti adauga oua, branzeturi, paste, orez, lapte, produse derivate din lapte si fructe. Si nu ar trebui uitate painea, sosurile si aluaturile usor de preparat.

Poti gati cu ele supe, salate, feluri pricipale si deserturi, pe care le poti combina in meniuri gustoase, hranitoare si mai ales usor de preparat.

2 Mancaruri pe baza de legume
Multe legume pot fi preparate in 45 de minute. Foloseste broccoli, ceapa, salata, spanac, rosii, morcovi, anghinare, pastai, mazare, vinete, conopida sau ardei grasi pentru a obtine mancaruri gustoase si sanatoase. Nu uita de cartofii care sunt foarte usor de preparat – de exemplu un cartof se coace la cuptorul cu micorunde in aproximativ 5 minute si se fierbe in aproximativ 15 minute.

Combina legumele fierte, prajite la tigaie sau in cuptor cu branza sau carne pentru a obtine feluri de mancare gustoasa. Fierbe legume din care sa faci supe de legume, piureuri, budinci de legume la cuptor, cartofi copti la cuptor sau budinci de cartofi cu branza pentru a-ti incanta familia. Nu da inapoi de la a pregati amestecuri de legume cu carne, precum musaca de vinete, legume cu peste la cuptor sau legume pregatite cu pui.

3 Mancaruri pe baza de carne


Carnea de pui, peste, vitel sau miel trebuie folosita in mancarurile pe care vrei sa le faci rapid, nu doar pentru calitatile nutritive, ci si pentru gustul pe care il dau mancarurilor. Gateste cu aceste tipuri de carne fie mancaruri facute la tigaie, fie la cuptor, ori fierte. Foloseste mai ales pieptul de pui, carnea frageda de vitel sau miel si pestele. Combina carnea cu legumele pentru a obtine feluri usoare si rapide.

De exemplu, una dintre cele mai usoare si rapide retete de preparat este cea de piept de pui la cuptor: pune intr-o tava 2-3 piepturi de pui curatate de oase si piele, impreuna cu o ceapa, 3-4 cartofi si 2-3 morcovi. Pune deasupra cateva linguri de ulei de masline si zema obtinuta dintr-un cub de concentrat de gaina cu apa (poate fi si zeama in care ai fiert legume sau carne de pasare) si da-le la cuptor. Dupa 40-45 de minute vei avea o mancare delicioasa. In plus, alaturi de pui poti pune ce legume vrei tu.
4 Salatele sunt cele mai rapide


Salatele sunt mancarurile cel mai usor de preparat. Daca te-ai hotarat ce iti doresti sa amesteci in salata, in rest nu vei avea altceva de facut decat sa tai si combini ingredientele. Chiar si daca vrei sa pregatesti o salata mai sofisticata, in care o parte dintre componente trebuie prajite sau fierte, intr-un final vei reusi sa termini de pregatit salata in cel mult 45 de minute.

5 Supele sunt usoare si hranitoare


O supa este de multe ori foarte necesara pentru membrii familiei tale. Cel mai usor de facut sunt supele pe baza de legume: rosii, dovlecei, ardei, cartofi etc.. Insa asta nu inseamna ca in supa nu poti adauga de exemplu cateva bucatele de jambon, care va da un plus de gust supei de cartofi.

6 Pastele


Un alt fel de mancare foarte rapid de preparat este la baza pastele. Desi sosul este cel care necesita mai mult timp pentru pregatire, mancarea va fi gata in 45 de minute. Combina ingredientele si variaza tipurile de paste pe care le pregatesti: alterneaza sosurile pe baza de branza cu cele pe baza de carne si potriveste sosul cu tipul de paste pe care il vei pregati. Si nu ezita sa gatesti paste cu legume, acestea din urma se pot transforma in baza pentru sosuri delicioase.
7 Aperitive


Incearca aperitivele din aluaturi usor de preparat, care au la baza aluaturi ce pot fi gata intr-un timp foarte scurt. Umpluturile ar trebui sa fie si ele obtinute rapid fie amestecand ingrediente pe care le ai deja in casa precum ficatei, branza sau carne deja pregatita, pe care sa le utilizezi pentru a umple gustarile pe care le pregatesti.

Nu te feri insa nici de bruschete sau alte aperitive pe care le poti obtine intr-un timp foarte scurt. Foloseste-ti imaginatia.

8 Omletele si mancarurile pe baza de oua


Foloseste ouale pe care le ai in casa pentru a gati ceva rapid. Omletele sunt foarte hranitoare iar combinatiile de oua cu carne si legume dau un rezultat foarte gustos.

9 Deserturi


Alege deserturi usoare: clatite, budinci, placinte, salata de fructe sau prajituri pe baza de fructe sau legume. Nu folosi aluaturi care se coc greu pentru ca timpul petrecut de aluat pentru a se coace este de obicei destul de mare. Insa nu ezita sa folosesti aluaturile usor de preparat, pe care sa le umpli cu fructe, gemuri, branza etc.
Incearca placinta cu branza, cocos, mere sau dovleac, insa redu la minim foaia de aluat pe care o folosesti. Si nu evita foile de placinta sau de prajituri pe care le poti cumpara din magazine, pentru a mai economisi timp.
Serveste-le mebrilor familiei salata de fructe, pe care o poti obtine foarte usor taind cateva fructe pe care le ai in casa si amestecandu-le cu putin rom sau lichior si putin zahar. Rezultatul va fi foarte gustos.

10 Iata si cateva idei de mancaruri pe care sa le pregatesti in 45 de minute:


* Aperitive pe baza de aluat usor de preparat
* Oua umplute cu sunca si branza Cedar
* Panini cu oua si prosciutto
* Bruschette cu gorgonzola si miere
* Cum sa prepari cascaval pane
* Bulete de cascaval
* Ciuperci cu usturoi si ierburi aromatice
* Rosii umplute cu branza feta
* Omleta cu rosii
* Bruschette cu rosii
* Supa de broccoli cu branza
* Supa de ardei rosii cu busuioc
* Supa-crema cu praz si cartofi
* Supa crema de dovleac
* Supa de rosii
* Supa crema de ciuperci
* Supa crema de dovlecei
* Pui cu lamaie si sos de ciuperci
* Pui cu smantana si paprica
* Mancare cu carnati si cartofi
* Penne siciliene cu creveti
* Penne cu vinete gatite cu bere
* Snitele de soia cu sos cu prune
* Peste copt cu legume
* Somon cu rosii si usturoi
* Pulpe de pui cu ceapa si cartofi
* Creveti cu lamaie
* Trei retete de mancare pentru bebelusi pe baza de banane
* Cum sa faci omleta pentru copii
* Pui condimentat cu legume la cuptor
* Spaghete cu sos de rosii
* Penne cu rosii si cascaval
* Stridii cu lamaie
* Piure de legume
* Pui cu lamaie si miere
* Paste Milaneze
* Creveti cu lamaie si usturoi
* Ciulama cu pui
* Cartofi cu sunca si cascaval
* Pui cu lamaie si miere
* Clatite cu mere
* Crema de ciocolata
* Clatite cu inghetata
* Coltunasi dulci cu branza
* Placinta cu nuca de cocos
* Crema de zahar ars
* Briose cu scortisoara

Cum sa alcatuiesti meniul de post

Odata cu inceputul Postului Pastelui pentru toti cei care intentioneaza sa se supuna regulilor crestin s-a dat startul unui sir de intrebari de genul “Ce mai mananc azi? Ce mai gatesc maine? Ce retete sa mai incerc ca sa mai alternez mancarurile?”. Daca inca nu stii ce inseamna sa alcatuiesti un meniu de post, noi te ajutam in acest sens.

In fiecare an sunt patru posturi mari - al Pastelui, al Sfintilor Petru si Pavel, al Sfintei Maria si al Craciunului, dar si mai multe zile in care se tine post: miercurile si vinerile, dar si in anumite zile sarbatori importante precum Taierea Capului Sfantului Ioan.

Pe parcursul acestora nu este voie sa se manance lactate si carne, astfel ca mancarea care se mananca este "de post”. Insa cei care tin postul fac acest lucru nu doar pentru importanta sa religioasa, ci si datorita rolului sau in detoxifierea organismului.

Ce poti folosi pentru a pregati un meniu de post


Atunci cand vrei sa alcatuiesti un meniu de post bazeaza-te pe legume, fructe, soia si derivatele sale (lapte din soia, unt din soia), singurul tip de carne permis fiind cel de peste. La acestea adauga conservele din legume si fructe pe care le-ai pregatit deja si substitutiile vegetale pe care le gasesti deja pe piata.

1 Legumele sunt baza mancarurilor de post


Mancarurile pe care le vei prepara in timpul postului vor avea la baza legume: cartofi, ceapa, fasole, mazare, broccoli, varza, rosii, ardei, morcovi, vinete etc. Orice leguma vei avea in gand pentru gatit, atunci ar trebui sa stii ca nimic nu te opreste. Vrei sa experimentezi noi mancaruri pe baza de legume? Singurul impediment pe care il vei avea va fi imaginatia ta.

Gateste supe si ciorbe de legume - de rosii, cartofi, dovleci, fasole etc., in care insa nu vei mai avea voie sa adaugi smantana sau produse pe baza de lapte. Incearca retete de feluri principale pe baza de legume - prajeste-le in ulei, coace-le la cuptor, fierbe-le si consuma-le fie pisate, fie ca atare. Gustul unui piure de legume sau de cartofi poate fi foarte bun chiar si fara lapte, ci doar cu apa, delikat si margarina si doar daca ai, niste lapte de soia.
Daca vrei sa pregatesti aperitive pe baza de aluaturi usor de preparat, in care vei inlocui laptele cu apa minerala, in interiorul lor poti strecura piureuri de legume sau amestecuri obtinute din legume prajite sau fierte. Nu uita de fasolea batuta, ardeii umpluti cu ciuperci, clasicii cartofi prajiti sau copti, salatele de fasole sau cartofi, salatele orientale, dar nici de dulciurile continand legume, precum placinta cu dovleac.

Incearca retetele de post pe baza de legume: salata de castraveciori murati, sarmalele cu ciuperci, vinetele grecesti, ratatouille sau mancarea de legume la gratar. Nu uita nici de spaghetele cu sos simplu de rosii, care sunt delicioase.

2 Fructele sunt o sursa de substante nutritive


Poti gati si amestecand fructele cu legumele pe care le pregateai de obicei – fa piureuri din mere, avocado, kiwi sau banane, nu numai copiii le pot manca. Pregateste salate delicioase de fructe cu care poti inlocui deserturile pe baza de lactate, precum si compoturi hranitoare si gustoase cu care ii poti uimi pe membrii familiei.

Daca vei adauga fructe in aluaturile usor de preparat vei obtine nu doar deserturi foarte bune, ci si mici feluri de mancare. Adauga fructe precum bananele in aluatul de prajituri pentru a obtine prajiturele delicioase de post sau prune in sosuri care sa insoteasca snitele de soia de post iar membrii familiei tale iti vor mai cere o portie. Si nu uita de savuroasa mancare pregatita cu gutui, care poate fi servita nu doar impreuna cu pui, ci si ca atare.

3 Carnea poate fi inlocuita si cu soia


Soia este numita de multi "carnea vegetala”, asa ca vei putea inlocui in mancarurile tale carnea de origine animala cu aceasta componenta, obtinand totusi un gust foarte bun.
Daca vrei sa pregatesti friptura, indreapta-ti atentia spre bucatile mari de soia, daca vrei, pregateste snitele de post, iar daca te gandesti sa gatesti chiftelute de post, inlocuieste carnea tocata cu granule de soia pe care le poti praji putin in ulei impreuna cu restul compozitiei pentru chiftele.

De asemenea, chiftelele de post se pot face si cu cartofi sau ciuperci, care vor inlocui carnea in compozitie. In plus, friptura din carne poate fi inlocuita cu friptura din soia sau legume, in timp ce bucatile de soia pot fi puse si in ciorbe sau supe care au in reteta de baza ingredientul "carne".

4 Laptele de soia, varianta de substitutie pentru lapte


Laptele de origine animala poate fi usor inlocuit cu lapte de soia, despre care unele voci spune ca este chiar si mai sanatos decat laptele obisnuit. Serveste-le celor din familia ta lapte de soia la micul dejun iar atunci cand le pregatesti deserturi pe baza de lapte incearca acest tip de substitutie pentru a vedea ce gust are rezultatul.

5 Pestele este singurul tip de carne permisa in perioadele de post


In perioadele cu dezlegare la peste, acest tip de carne poate fi consumat la discretie. Pregateste salate cu peste, marinata de peste, somon sau alt fel de peste la gratar sau la cuptor impreuna cu legume, ciorba de peste, peste prajit cu mamaliguta si mujdei, salata de icre si orice alt fel de mancare ti se pare ca s-ar putea sa iti placa. Nu uita ca ai posibilitatea sa te indrepti si spre retetele de paste cu sos pe baza de carne de peste (precum tonul), care au un gust deosebit.

6 Fructele de mare se consuma in functie de alegerea fiecaruia


Una dintre cele mai aprinse discutii care se poarta in legatura cu postul si mancarea care se poate consuma in aceasta perioada este cea legata de fructele de mare. Unele voci sunt de parere ca scoicile, midiile, stridiile, caracatita, crevetii, calamarii sau linguini sunt carne, in timp ce altii considera ca acestea pot fi consumate fara probleme in timpul postului. Alegerea in aceasta privinta iti apartine, insa inainte de a te apuca sa le pregatesti ar trebui sa stii ca le poti manca mai ales sub forma de salate, la cuptor, simple sau cu legume, dar si alaturi de paste.

8 remedii neobisnuite pentru afectiuni frecvente

Starea ta de sanatate nu este intotdeauna asa cum ti-ai dori. Uneori, ori din lipsa banilor, ori din imposibilitatea de a solicita ajutor medical, ai nevoie de tratamente rapide si eficiente. Afla ca exista cateva remedii, aparent neobisnuite, care fac insa minuni asupra corpului tau.

1 Banda izolatoare pentru negi. Negii sau verucile, termenul medical, sunt excrescente ale pielii, care nu provoaca niciun pericol pentru sanatate. Insa, aspectul lor este extrem de inestetic, mai ales daca apar in zonele vizibile de pe corp. Potrivit unui studiu stiintific, acoperirea cu banda izolatoare poate elimina negii mai bine decat metoda pe baza de inghetare a verucilor.

In urma acestei descoperiri, s-a ajuns la concluzia ca banda izolatoare poate elimina peste 85% din negi dupa doua luni, in comparatie cu metoda de inghetare care elimina verucile intr-o proportie de 60%. Inainte de a aplica o bucata de banda izolatoare pe neg, curata zona respectiva cu apa calda si sapun. Aplica banda izolatoare si freaca putin zona afectata.

La fiecare trei zile, indeparteaza bucata de banda si curata pielea moarta cu ajutorul unei pietre ponce sau a unei pile de unghii. Repeta aceasta operatiune pana cand negul va dispare. Substantele chimice din banda izolatoare vor sufoca si negul, ceea ce va duce la distrugerea lui.



2 Praf de copt (sau bicarbonat de sodiu) pentru infectiile tractului urinar. In special in perioada sezonului rece, infectiile tractului urinar (cistite, uretrite, prostatite etc) se acutizeaza. Inca de la primele simptome de boala, se recomanda consumului unei bauturi compuse dintr-un sfert de lingurite de praf de copt (sau de bicarbonat de sodiu) si un pahar mare cu apa.

Praful de copt ajuta vezica urinara sa creasca gradul de alcalinitate normal al urinei, reducand bacteriile sa se multiplice. Chiar daca nu este o metoda definitiva de tratament, pentru moment te vei simti mai bine.



3 Vodca pentru mirosul urat al picioarelor. Te-ai saturat pana peste cap de momentele stanjenitoare in care te afli de fiecare data cand mergi in vizita si te descalti de incaltaminte? Pentru a diminua mirosul neplacut al picioarelor, poti apela la o metoda mai neobisnuita, dar eficienta: sterge toata suprafata picioarelor cu un prosop imbibat in vodca.

Alcoolul, care se gaseste intr-o cantitate mare in vodca, impiedica instalarea umiditatii si actioneaza ca un antiseptic, distrugand ciupercile si bacteriile care se dezvolta cu usurinta in aceasta zona.



4 Apa de gura pentru arsuri. Cu siguranta atunci cand vine vorba de apa de gura te gandesti la utilitatea acesteia pentru ingrijirea danturii si improspatarea respiratiei. Insa, ce nu stiai este faptul ca acest produs poate fi utilizat cu succes in tratarea basicilor, cauzate de uleiul incins de exemplu. Proprietatea antiseptica a apei de gura contribuie la prevenirea infectarii zonei afectate si la uscarea acesteia intr-un timp mai rapid.

Pe o discheta de bumbac (discheta demachianta) toarna o cantitate mica de produs si aplic-o pe zona lezata pana cand basica se usuca si nu mai ustura. In cazul in care nu ai apa de gura la indemana, albusul de ou se dovedeste a fi o alegere foarte buna, deoarece substantele sale nutritive ajuta la refacerea colagenului natural al pielii.

5 Iaurt pentru improspatarea respiratiei. Cauzata fie de o igiena bucala precara, fie de diverse tulburari gastrointestinale, respiratia urat mirositoare (halena) se poate transforma la un moment dat intr-un real handicap. Pentru a nu lasa aceasta stanjenitoare problema de sanatate sa-ti creeze mari neplaceri, afla ca iaurtul se dovedeste un aliat excelent in distrugerea bacteriilor din cavitatea bucala. Specialistii sunt de parere ca bacteriile active din iaurt lupta impotriva agentilor patogeni care formeaza placa bacteriana si favorizeaza aparitia bolilor gingivale.

6 Ulei de masline pentru eczeme. Uleiul de masline, produs plasant intre mancare si medicament, isi imbogateste paleta de proprietati curative pe zi ce trece. Christopher Dannaker, profesor asistent de dermatologie la Universitatea din California San Francisco, este de parere ca uleiul de masline aplicat pe o zona de piele iritata face minuni.

Datorita numarului mare de antioxidanti, uleiul de masline poate reduce inflamatiile asociate eczemelor, insa contribuie si la prevenirea ridurilor si a petelor maro. De asemenea, substantele emoliente din balsam mentin pielea hidratata. Pentru un efect mai puternic, peste regiunea de piele iritata unde s-a aplicat initial uleiul se acopera o folie de plastic pentru a pastra umiditatea si impiedica uscarea epidermei.



7 Zahar pentru sughit. Amuzant in prima instanta, insa destul de sacaiator in momentul in care nu-ti mai da pace, sughitul are un leac extrem de... dulce: zaharul. Granulele uscate din zahar actioneaza asupra nervilor din muschii diafragmei care declanseaza spasmele. O lingurita de zahar consumata ca atare si nu dizolvata in apa se dovedeste un remediu foarte eficient.



8 Muzica pentru tensiunea arteriala. In afara de starea de relaxare pe care ti-o ofera ascultarea unei melodii, o echipa de cercetatori din Italia a descoperit ca 30 de minute de rasfat pentru urechi poate scadea considerabil tensiunea arteriala. Fie ca asculti la ipod in mijloacele de transport in comun, fie ca preferi sa asculti la tine acasa, muzica este un remediu eficient pentru hipertensivi.

Sfecla rosie detoxifica ficatul

Cunoscuta din cele mai vechi timpuri, sfecla rosie este un remediu terapeutic ce se utilizeaza cu precadere si in prezent. Majoritatea populatiei foloseste sfecla rosie doar ca pe un produs alimentar, insa este foarte important de stiut ca aceasta planta detine o serie de principii curative.



In primul rand, sucul de sfecla rosie este extrem de sanatos deoarece contine multe vitamine, ceea ce duce la combaterea anemiei, la intarirea sistemului imunitar si la detoxifierea ficatului ajutandu-l sa distruga grasimile depozitate. Datorita efectului de remineralizare si implicit de energizare a organismului, sfecla rosie este indicata in regimul alimentar al bolnavilor. Totusi, este contraindicata diabeticilor, deoarece detine un continut mare de zahar.

Bogata in glucide, oligoelemente si vitamine, cu un continut de potasiu chiar mai mare decat al drojdiei de bere, sfecla rosie ajuta la buna functionare a metabolismului. Acidul folic este de un real ajutor bolnavilor suferinzi de tensiune arteriala si mai ales foarte necesar in alimentatia gravidelor.

Sucul de sfecla scade tensiunea

Potrivit unui grup de cercetatori din Londra, persoanele hipertensive care consuma zilnic o cantitate de 500 de mililitri de suc de sfecla rosie beneficiaza de o scadere importanta a tensiunii arteriale.

Se pare ca nitritul este un ingredient cheie, acesta gasindu-se si in legumele verzi, precum spanacul si salata verde, care reactioneaza cu bacteriile din gura. In urma acestei reacţii au loc modificari chimice care au ca rezultat dilatarea vaselor de sange si, implicit, cresterea fluxului sangvin.

Foarte important! Proprietatile benefice ale sfeclei se pastreaza indiferent daca este servita cruda sau preparata si nu se pierd prin fierbere sau gatire la cuptor.

Detoxifierea organismului prin postul Pastelui

Postul Pastelui se imbina perfect cu perioada recomandata de medici pentru detoxifierea de primavara a organismului . Din fericire pentru noi toti, aceste saptamani de post sunt o ocazie de purificare atat la nivel spiritual cat si la nivel corporal.


Exista anumite teorii conform carora posturile de peste an reprezinta doar o metoda stabilita de comun acord de medicii si preotii de acum sute de ani, pentru a convinge oamenii sa manance sanatos si sa renunte la produsele de origine animala, macar cateva saptamani pe an. Indiferent care ar fi adevarul, este bine sa acceptam aceasta „provocare” in primul rand pentru sanatatea noastra.


Eliminarea toxinelor din organism, acumulate pe perioada iernii, ne va face sa ne simtim mai bine, sa fim mai fericiti, sa aratam mai bine si sa avem o piele mai frumoasa.


Detoxifierea inseamna neutralizarea si eliminarea tuturor toxinelor din organism. Acest proces de detoxifiere incepe intai la nivelul intestinelor, dupa care, se elimina toxinele din ficat, ajutand mai departe sangele sa elimine toate bacteriile si toxinele.


Daca pana la varsta de 30 de ani organismul reactioneaza rapid, se adapteaza si elimina deseurile fara mari probleme, dupa acest prag, corpul nostru depune un efort suplimentar in procesul de detoxifiere, motiv pentru care necesita ajutor. Lipsa de efort fizic si alimentele prefabricate sunt doi factori care accelereaza adunarea toxinelor in organism. La finalul iernii, dupa o alimentatie saraca in produse proaspete si bogata in grasimi pentru a face fata frigului, organismul nostru se afla intr-un impas si nu mai poata face fata numarului mare de toxine.


Asadar, este momentul sa dai organismului tau o mana de ajutor si sa il ajuti sa elimine o mare parte din toxinele acumulate in ultimele luni.


Iata cateva alimente care sunt perfecte atat pentru perioada postului, cat si pentru procesul de detoxifiere:

Fructe si legume


Fructele si legumele sunt esentiale atat in perioada postului, cat si intr-o cura de detoxifiere a organismului. Avand in vedere varietatea care exista pe piata, poti manca in fiecare zi alte fructe: mere, portocale, pere, struguri albi si negri, ananas, pomelo, mandarine, lamai etc. Nici legumele nu sunt de neglijat. Introdu in regimul alimentar zilnic: morcovi, cartofi, mazare, varza, salata verde, broccoli, porumb, ardei gras, ardei capia, dovlecei, castraveti, conopida etc.


Nu uita de fructele uscate sau confiate: stafide, smochine, caise, curmale etc. Acestea sunt bogate in fibre, vitamine si minerale esentiale pentru energie si vitalitate. Partea care poate deranja cumva, este aceea ca fructele uscate/confiate au un continut caloric mai mare decat al fructelor proaspete.


Toate aceste alimente pot fi mancate ca atare sau introduse in salate si diverse mancaruri.

Oleaginoase


Semintele si fructele oleaginoase sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega 3. Acestea mai contin lipide si proteine, necesare unui organism puternic. Poti consuma zilnic nuci, seminte de floarea soarelui sau dovleac, alune, arahide, fistic, migdale, susan pentru a-ti face plinul de energie.

Verdeturi


Mararul, patrunjelul si leusteanul sunt trei ingrediente esentiale intr-o cura de detoxifiere. Acestea sunt bogate in vitamine si minerale si purifica trupul. Verdeturile elimina toxinele si intretin bunastarea organismului, mai ales daca sunt consumate proaspete sau sub forma de fiertura. Partea buna este ca o legatura de verdeata nu costa mai mult de 1 leu, insa beneficiile acestora sunt de nepretuit.

Produse pe baza de soia


Deoarece soia nu contine colesterol, ci doar uleiuri minerale, vitamine, fibre si saruri minerale, este un aliment perfect atat pentru post cat si pentru detoxifierea organismului. Acesta poate fi consumat sub forma de lapte, branza, snitel, pate sau granule, asa ca oferta pentru inlocuitorul carnii este destul de variata.

Ciuperci


Pentru ca pot fi preparate in zeci de feluri, pentru ca sunt delicioare, pentru ca fac parte din categoria alimentatiei vii si pentru ca au in compozitia lor substante organice, zeci de vitamine si minerale esentiale pentru organism, ciupercile sunt perfecte pentru perioada postului si pentru detoxifierea trupului. Mai mult decat atat, ele sunt numite si „carnea vegetala” datorita continutului bogat de proteine, motiv pentru care pot inlocui cu succes produsele si preparatele din carne. In plus, 100 de grame de ciuperci contin doar 20 de calorii, motiv pentru care niciun alt ingredient nu poate concura cu acestea intr-o cura de slabire.

Lichide


Consuma multa apa, ceaiuri sau sucuri naturale de fructe. Sucurile de citrice preparate in casa sunt o sursa excelenta de vitamina C si substante detoxifiante. In ceea ce priveste ceaiurile, cel mai cunoscut si recomandat in curele de detoxifiere a organismului este ceaiul verde. Acelasi efect il are si ceaiul de urzica dar si cel de soc. De asemenea, sucul de aloe vera este un detoxifiant excelent, avand efecte de curatare a ficatului, a intestinelor si a vezicii biliare.

Renunta la:


Pentru ca procesul de detoxifiere sa fie complet, este recomandat sa renunti la cafea, tutun, bauturi carbogazoase si bauturi alcoolice. In aceste saptamani de post, incearca sa scoti aceste patru lucruri negative din organismul tau pentru a te bucura de efecte excelente.


De asemenea, evita pe cat posibil alimentele prajite, zaharul, sarea, grasimile, alimentele cu E-uri, coloranti si conservanti.

Persoane interesate