Odata cu inceputul Postului Pastelui pentru toti cei care intentioneaza sa se supuna regulilor crestin s-a dat startul unui sir de intrebari de genul “Ce mai mananc azi? Ce mai gatesc maine? Ce retete sa mai incerc ca sa mai alternez mancarurile?”. Daca inca nu stii ce inseamna sa alcatuiesti un meniu de post, noi te ajutam in acest sens.
In fiecare an sunt patru posturi mari - al Pastelui, al Sfintilor Petru si Pavel, al Sfintei Maria si al Craciunului, dar si mai multe zile in care se tine post: miercurile si vinerile, dar si in anumite zile sarbatori importante precum Taierea Capului Sfantului Ioan.
Pe parcursul acestora nu este voie sa se manance lactate si carne, astfel ca mancarea care se mananca este "de post”. Insa cei care tin postul fac acest lucru nu doar pentru importanta sa religioasa, ci si datorita rolului sau in detoxifierea organismului.
Ce poti folosi pentru a pregati un meniu de post
Atunci cand vrei sa alcatuiesti un meniu de post bazeaza-te pe legume, fructe, soia si derivatele sale (lapte din soia, unt din soia), singurul tip de carne permis fiind cel de peste. La acestea adauga conservele din legume si fructe pe care le-ai pregatit deja si substitutiile vegetale pe care le gasesti deja pe piata.
1 Legumele sunt baza mancarurilor de post
Mancarurile pe care le vei prepara in timpul postului vor avea la baza legume: cartofi, ceapa, fasole, mazare, broccoli, varza, rosii, ardei, morcovi, vinete etc. Orice leguma vei avea in gand pentru gatit, atunci ar trebui sa stii ca nimic nu te opreste. Vrei sa experimentezi noi mancaruri pe baza de legume? Singurul impediment pe care il vei avea va fi imaginatia ta.
Gateste supe si ciorbe de legume - de rosii, cartofi, dovleci, fasole etc., in care insa nu vei mai avea voie sa adaugi smantana sau produse pe baza de lapte. Incearca retete de feluri principale pe baza de legume - prajeste-le in ulei, coace-le la cuptor, fierbe-le si consuma-le fie pisate, fie ca atare. Gustul unui piure de legume sau de cartofi poate fi foarte bun chiar si fara lapte, ci doar cu apa, delikat si margarina si doar daca ai, niste lapte de soia.
Daca vrei sa pregatesti aperitive pe baza de aluaturi usor de preparat, in care vei inlocui laptele cu apa minerala, in interiorul lor poti strecura piureuri de legume sau amestecuri obtinute din legume prajite sau fierte. Nu uita de fasolea batuta, ardeii umpluti cu ciuperci, clasicii cartofi prajiti sau copti, salatele de fasole sau cartofi, salatele orientale, dar nici de dulciurile continand legume, precum placinta cu dovleac.
Incearca retetele de post pe baza de legume: salata de castraveciori murati, sarmalele cu ciuperci, vinetele grecesti, ratatouille sau mancarea de legume la gratar. Nu uita nici de spaghetele cu sos simplu de rosii, care sunt delicioase.
2 Fructele sunt o sursa de substante nutritive
Poti gati si amestecand fructele cu legumele pe care le pregateai de obicei – fa piureuri din mere, avocado, kiwi sau banane, nu numai copiii le pot manca. Pregateste salate delicioase de fructe cu care poti inlocui deserturile pe baza de lactate, precum si compoturi hranitoare si gustoase cu care ii poti uimi pe membrii familiei.
Daca vei adauga fructe in aluaturile usor de preparat vei obtine nu doar deserturi foarte bune, ci si mici feluri de mancare. Adauga fructe precum bananele in aluatul de prajituri pentru a obtine prajiturele delicioase de post sau prune in sosuri care sa insoteasca snitele de soia de post iar membrii familiei tale iti vor mai cere o portie. Si nu uita de savuroasa mancare pregatita cu gutui, care poate fi servita nu doar impreuna cu pui, ci si ca atare.
3 Carnea poate fi inlocuita si cu soia
Soia este numita de multi "carnea vegetala”, asa ca vei putea inlocui in mancarurile tale carnea de origine animala cu aceasta componenta, obtinand totusi un gust foarte bun.
Daca vrei sa pregatesti friptura, indreapta-ti atentia spre bucatile mari de soia, daca vrei, pregateste snitele de post, iar daca te gandesti sa gatesti chiftelute de post, inlocuieste carnea tocata cu granule de soia pe care le poti praji putin in ulei impreuna cu restul compozitiei pentru chiftele.
De asemenea, chiftelele de post se pot face si cu cartofi sau ciuperci, care vor inlocui carnea in compozitie. In plus, friptura din carne poate fi inlocuita cu friptura din soia sau legume, in timp ce bucatile de soia pot fi puse si in ciorbe sau supe care au in reteta de baza ingredientul "carne".
4 Laptele de soia, varianta de substitutie pentru lapte
Laptele de origine animala poate fi usor inlocuit cu lapte de soia, despre care unele voci spune ca este chiar si mai sanatos decat laptele obisnuit. Serveste-le celor din familia ta lapte de soia la micul dejun iar atunci cand le pregatesti deserturi pe baza de lapte incearca acest tip de substitutie pentru a vedea ce gust are rezultatul.
5 Pestele este singurul tip de carne permisa in perioadele de post
In perioadele cu dezlegare la peste, acest tip de carne poate fi consumat la discretie. Pregateste salate cu peste, marinata de peste, somon sau alt fel de peste la gratar sau la cuptor impreuna cu legume, ciorba de peste, peste prajit cu mamaliguta si mujdei, salata de icre si orice alt fel de mancare ti se pare ca s-ar putea sa iti placa. Nu uita ca ai posibilitatea sa te indrepti si spre retetele de paste cu sos pe baza de carne de peste (precum tonul), care au un gust deosebit.
6 Fructele de mare se consuma in functie de alegerea fiecaruia
Una dintre cele mai aprinse discutii care se poarta in legatura cu postul si mancarea care se poate consuma in aceasta perioada este cea legata de fructele de mare. Unele voci sunt de parere ca scoicile, midiile, stridiile, caracatita, crevetii, calamarii sau linguini sunt carne, in timp ce altii considera ca acestea pot fi consumate fara probleme in timpul postului. Alegerea in aceasta privinta iti apartine, insa inainte de a te apuca sa le pregatesti ar trebui sa stii ca le poti manca mai ales sub forma de salate, la cuptor, simple sau cu legume, dar si alaturi de paste.
Despre mine
TOT O VIATA !
Impreuna vom reusi
BINE ATI VENIT!
„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
▼
2010
(58)
-
▼
februarie
(10)
- Cum sa scapi de durerile de cap, fara medicamente
- 10 lucruri mai putin cunoscute despre cafea
- Cum sa folosesti mustarul in bucatarie
- Cum sa folosesti scortisoara in bucatarie
- Ce poti gati in 30 de minute
- Ce poti gati in 45 de minute
- Cum sa alcatuiesti meniul de post
- 8 remedii neobisnuite pentru afectiuni frecvente
- Sfecla rosie detoxifica ficatul
- Detoxifierea organismului prin postul Pastelui
-
▼
februarie
(10)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu