Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


marți, 23 februarie 2010

Cum sa folosesti mustarul in bucatarie

Despre mustar spun unii ca este doar un condiment in bucatarie, pe care trebuie sa il folosesti cu grija, datorita iutimii sale. Insa nu multi stiu ca acesta era condimentul preferat al nobililor francezi, care il consumau in cantitati foarte mari, iar la Curtea nobililor englezi exista un om care avea o functie legata de mustar si prepararea lui. Daca vrei sa stii mai multe lucruri despre mustar si despre cum il poti folosi in bucatarie, iata cateva sfaturi.

Mustarul este cunoscut mai ales prin crema de mustar si semintele de mustar care sunt folosite foarte des in bucatarie. Insa mustarul nu este numai atat, ci si o importanta sursa de sanatate, datorita continutului sau in vitaminele A, C, K, E, B1, B2 si B3, mangan, calciu, potasiu, magneziu, fier, potasiu. Datorita acestor componente, mustarul este indicat pentru consum mai ales pentru cei cu probleme respiratorii, cu afectiuni ale plamanilor, dar si pentru intretinerea inimii.

Crema de mustar


Aceasta crema a fost facuta prima data de catre cei din Imperiul Roman, dintr-un amestec de seminte de mustar si must, adica vinul obtinut din struguri, inainte de a fermenta. Insa in timp crema de mustar a devenit si reteta imbogatita, care are la baza urmatoarele ingrediente: seminte de mustar zdrobite si amestecate cu must sau cu apa si otet, la care s-au adaugat in timp piper, chimen, leustean, seminte de coriandru prajite, marar, telina, busuioc, oregano, ceapa, miere, ulei si zeama de carne. Cei careau dezvoltat aceasta reteta au fost francezii, care prin bucatarii de la Dijon au dezvoltat reteta pana la cea actuala. Tocmai de aceea, Dijon a devenit capitala internationala a mustarului.

Exista mai multe variante de mustar: mustarul de baza, mustarul Dijon (care contine in afara de reteta de baza si vin alb si vin de Burgundia), mustarul cu fructe, mustarul cu miere, mustarul cu radacinoase (de exemplu cu hrean), mustarul cu boabe de mustar, mustarul dulce, mustarul iute, mustarul cu ierburi (cu busuioc, cu marar si lamaie, cu ardei gras, cu usturoi, cu rozmarin), mustarul galben etc.. De asemenea, exista tipuri de mustar specifice unor tari:mustar frntuzesc, mustar polonez, mustar rusesc si altele, care au fost adaptate la specificul tarii producatoare.
Cum se face crema de mustar


Daca iti place mustarul si iti doresti sa incerci sa ti-l prepari acasa, iata cum poti face acest lucru:

1 Vei avea nevoie de seminte de mustar si praf de mustar, otet de vin, un recipient in care sa poti zdrobi mustarul (sau o rasnita, daca ai in casa), un bol din sticla, doua linguri si doua cani, borcane in care sa pui crema de mustar rezultata.

2 Zdrobeste semintele de mustar si amesteca-le in bol cu restul de ingrediente. Masoara cantitatile in asa fel incat la partea de otet sa fie jumatate din partea de seminte de mustar ( de exemplu la doua cani de seminte de mustar pui o cana de otet). Daca vrei, mai poti folosi si alte ingrediente precum ulei de masline (poti adauga o lingura), radacinoase rase, ierburi etc.. Rezultatul ar trebui sa fie ca un sos mai subtire.

3 Poti servi crema imediat, insa cel mai indicat ar fi sa o lasi sa stea la temperatura camerei timp de una – doua zile, astfel incat sa-si poata lua savoare din toate ingredientele.

4 Nu te teme sa experimentezi. Atunci cand o pregatesti, poti adauga in crema ta de mustar ierburi aromatice (busuioc, marar, patrunjel, rozmarin, oregano), bere, vin, suc de fructe sau legume, miere, zahar brun, albusuri de ou sau unt topit. Cantitatea de ingrediente in plus adaugate ar trebui sa fie de o lingura la o cana de mustar.

Cum se pastreaza mustarul


1 Mustarul se pastreaza la loc uscat, care sa nu fie expus la lumina, intr-un vas bine inchis.

2 In cazul in care crema de mustar s-a separat, nu trebuie sa te ingrijorezi penru ca acest lucru se poate intampla, din cauza ca in continutul ei se afla si apa, carese poate evapora.
3 Crema de mustar depozitata se poate usca in timp. Daca vrei sa-ti refaci crema de mustar, ii poti adauga putin vin sau otet.

4 Daca sta mult timp, crema de mustar poate capata un cust amarui si isi poate pierde din aroma. In cazul in care, dupa ce l-ai gustat si i-ai adaugat otet sau vin, nu-ti place gustul pe care il are, este mai bine sa il arunci.

5 Semintele de mustar le poti depozita intr-un spatiu racoros si uscat, intr-un vas inchis bine, astfel incat sa nu intre aerul. Astfel, ele pot rezista fara sa isi piarda din savoare pana la sase luni. Si nu uita ca din aceste seminte iti poti face si tu propria crema de mustar.

6 Uleiul de mustar, care este iute si aromat, poate fi cumparat din magazinele cu specific indian sau oriental si poate fi pastrat pentru mult timp, atata timp cat este tinut in frigider. Altfel, dupa putin timp va capata un gust de ranced.

Cum poti folosi mustarul in bucatarie


1 Mustarul poate insoti carnea si branza, insa si alaturi de hamburgeri sau hot-dog.

2 Acest condiment este un ingredient important in anumite dressing-uri pentru salate, glazuri, sosuri, supe sau marinate.
3 In anumite bucate provenind din tari asiatice sau orientale, semintele de mustar sunt parte integranta din mancarurile gatite. Si in bucataria romaneasca, semintele de mustar sunt adaugate in procesul de pregatire a anumitor mancaruri sau muraturi.

4 Aroma mustarului scade daca este folosit in mancaruri care trebuie sa stea mult pe foc. Ar trebui sa tii cont de acest detaliu atunci cand vrei ca mancarea pe care o pregatesti sa aiba savoarea mustarului.

5 Poti adauga mustarul in maioneza, in amestecul de ulei si otet, datorita proprietatilor sale de emulsificator, dar si in sosuri pentru gratar. In plus, crema de mustar poate fi consumata nu doar ca atare, ci si adaugata pe post de condiment, pe suprafata carnii.

6 Daca ai reusit sa achizitionezi o sticla de ulei de mustar, o poti folosi pentru gatit mai ales daca vrei sa pregatesti o mancare cu aroma indiana. Cartofii se preteaza foarte bine gatitului cu ulei de mustar: ii cureti de coaja si ii tai cubulete intr-o tigaie in care ai pus deja un amestec de ulei de mustar si ulei de floarea soarelui, iar dupa ce s-au prajit, scoate-i si pune-i sa se scurga de ulei. Apoi, dupa ce ii rastorni in farfurie, adauga deasupra lor putin coriandru taiat.

7 Daca ai reusit sa gasesti frunze de planta de mustar, trebuie sa stii ca le poti adauga in salate, le poti gati cu orez si mazare sau fasole, le poti fierbe, face sote sau le poti adauga in alte mancaruri sote.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate