Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


marți, 23 februarie 2010

Cum sa folosesti scortisoara in bucatarie

Iti place aroma de scortisoara insa nu stii cum altfel ai putea sa o folosesti? Te-ai gandit la o bautura calda, cu aroma de scortisoara insa aceasta idee nu te convinge? Culinar Acasa.ro te ajuta sa afli mai multe lucruri despre scortisoara si despre utilizarea acestui condiment in bucatarie.

Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute pe Pamant, fiind mentionata in scrierile egiptene, care o amintesc ca ingredient folosit pentru aromarea mancarurilor, medicina si imbalsamare, dar si in cartile de plante chinezesti din anii 2700 inainte de Hristos.

Coaja de copac cu proprietati medicale


Condimentul se obtine din coaja copacului de scortisoara, care creste mai ales in Asia. Exista mai multe tipuri de scortisoara, care este deseori confundata cu cateva tipuri de condimente si plante asemanatoare, precum casia sau Cinnamomum burmannii. Insa se spune ca scortisoara “adevarata” este scortisoara Ceylon, care are o aroma mai slaba decat a casiei sau a altor tipuri de produs obtinut din copac de scortisoara.

Scortisoara are proprietati care pot fi folosite si in zona medicala: uleiul esential este folosit in lupta cu raceala, dar si in tratarea problemelor sistemului digestiv. De asemenea, acest condiment are si efecte de anti-oxidant, anti-inflamator si anti-microbian, fiind folosit si pentru problemele dintilor sau pentru tratarea respiratiei urat mirositoare. In plus, se mai spune despre scortisoara ca are efect afrodiziac, fiind folosit si pentru incalzire, in lunile friguroase de iarna.

Cum alegi si pastrezi scortisoara


1 Acest condiment se prezinta sub forma de bete si de praf, care poate fi obtinut prin zdrobirea tuburilor de scortisoara.

2 Betisoarele de scortisoara pot fi pastrate pentru mai mult timp, insa praful are o aroma mai puternica.

3 Scortisoara trebuie pastrata intr-un recipient din sticla bine inchis, intr-un loc uscat si ferit de lumina. Tuburile de scortisoara isi pastreaza foarte bine aroma in aceste conditii, pentru aproximativ un an, in timp ce praful de scortisoara rezista astfel in jur de sase luni.
4 Poti prelungi perioada in care scortisoara isi pastreaza proprietatile daca o tii in frigider, inchisa intr-un vas sau invelita in hartie.

5 Poti verifica daca mai ai condimentul in stare proaspata mirosindu-l. Daca mirosul nu este unul dulce, poti arunca betele sau praful de scortisoara.

Cum sa folosesti scortisoara in bucatarie


1 Scortisoara este folosita mai ales ca un condiment: adaug-o peste bauturile din cacao, peste ciocolata calda, peste ceai cald sau peste cafeaua fierbinte deasupra careia ai pus un mot de frisca.

2 Presara scortisoara peste bauturi reci: cocktail-uri, sucuri, shake-uri, ceaiuri, lichioruri etc., le va da o savoare speciala.

3 Poti utiliza scortisoara si in prepararea deserturilor, precum a placintei sau prajiturilor cu mere, a budincilor, a gogosilor sau checurilor. Adaugand-o in aluat sau presarand-o pe deasupra produsului, vei descoperi la final ca rezultatul are un gust deosebit, mai aromat.

4 Daca vrei sa incerci mancaruri din Orientul Mijlociu, trebuie neaparat sa folosesti scortisoara, mai ales la felurile de mancare facute din pui si miel. De exemplu, pune la prajit, la foc iute, carne de miel, cu o vanata taiata felii, stafide si cateva betisoare de scortisoara pentru a obtine o astfel de mancare. De asemenea, ar trebui sa stii ca in bucataria din zona Persiei, acest condiment a fost utilizat pentru supele-crema, bauturi si dulciuri, fiind folosit in amestec cu curry pentru a da savoare in plus fripturilor.

5 In cazul in care vrei sa incerci aroma mancarurilor si cerealelor preferate ale americanilor, adauga scortisoara peste cereale, mancaruri pe baza de paine si deasupra fructelor.

6 Poti incerca o bautura deosebita, care cu siguranta te va incalzi pe timpul iernii, daca vei fierbe betisoare de scortisoara cu lapte (poate fi si de soia) si miere.

7 Daca vrei sa te bucuri de o mancare pentru copii, poti incerca paine prajita cu scortisoara. Dupa ce ai prajit painea, cat inca e fierbinte, stropeste-o cu cateva picaturi de ulei de seminte de in sau pune pe ea putin unt si pune deasupra miere si scortisoara. Rezultatul va fi nu numai gustos, ci si foarte sanatos.

8 In cazul in care vrei sa faci burritos sau nachos, poti pune in fasole de culoare neagra si putina scortisoara. Vei obtine un rezultat delicios.

9 Pentru ca in Mexic este un ingredient de baza in fabricarea ciocolatei, poti adauga si tu scortisoara atunci cand faci ciocolata de casa.

10 Adauga scortisoara peste orez cu lapte si peste pilafurile de orez, dar si in budincile pe care le prepari. De asemenea, daca faci mancaruri pe baza de legume sau fructe uscate, daca vei adauga peste ele acest condiment dulce, vei obtine un rezultat aromat si savuros.

11 Poti adauga acest condiment si in sosurile pentru marinat carnea, dar si adaugata direct peste carnea de pasare sau peste. O mai poti folosi si in dressing-uri pentru salate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate