Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


sâmbătă, 31 octombrie 2009

10 alimente care te ajuta sa-ti imbunatatesti memoria

Alimentele pot constitui o arma importanta in lupta ta impotriva imbatranirii creierului, oferind protectia necesara celulelor nervoase si vaselor de sange. Afla ce alegeri sa faci pentru a mentine sanatatea creierului si a-i incetini procesul de imbatranire.

Cele mai multe dintre aceste alimente atat de necesare pentru buna functionare a creierului pot fi deosebit de benefice si pentru inima, deoarece atat creierul, cat si inima au nevoie de provizii de oxigen. Riscul de aparitie a unor probleme cardiovasculare este corelat cu cel de declin cognitiv.

1. Afinele - sunt importante surse de antioxidanti, care "anihileaza" actiunea radicalilor liberi. Diversele cercetari efectuate pe soareci au descoperit ca afinele imbunatatesc memoria, funtiile motorii si previn tulburarile de echilibru si coordonare care intervin odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, au efecte benefic si asupra tensiunii arteriale.

2. Legumele cu frunze inchise la culoare - homocisteina este parte normala a metabolismului proteic, insa un nivel ridicat al acesteia poate duce la dementa, precum si la un risc ridicat de aparitie a bolilor cardiovasculare. Ea are nevoie de folati, vitaminele B6 si B12, care se gasesc in legume precum sfecla mangold si varza verde.

3. Somon, sardine si hering - acizii grasi omega-3 care lipsesc din dietele multor persoane din tarile dezvoltate sunt esentiali pentru o buna functionare a creierului. Au un efect major in tulburarile maniaco-depresive, depresie majora si schizofrenie. Potrivit unui studiu, persoanele care au consumat cel putin o portie de carne de peste pe saptamana sunt mult mai putin predispuse la a dezvolta Alzheimer.

4. Spanacul - are un puternic efect antioxidant, incetinind deficientele de memorie si problemele sistemului nervos central care apar odata cu inaintarea in varsta.

5. Vinul rosu - prelungeste viata. Insa, trebuie sa retii ca alcoolul in exces incetineste functionarea creierului, asadar poti sa alegi fara probleme sucul de struguri. Un studiu recent a aratat ca sucul de struguri imbunatateste semnificativ memoria si functiile motorii. Potrivit cercetatorilor implicati in studiu, sucul de struguri ar stimula productia neurotransmitatorului dopamina.

6. Grau integral si orez brun - o metoda eficienta de a-ti imbunatati aportul de nutrienti este sa te axezi pe o dieta care include in planul ei orezul brun. Foarte bogat in vitamine si magnezi, acesta aduce un beneficiu important sanatatii cognitive. De asemenea, graul integral are in compozitie vitamina B6, care are rolul de a reduce nivelul homocisteinei.

7. Pudra de cacao - incalzeste-te cu o ciocolata calda pentru a-ti imbunatati memoria si a scapa de degeraturi. Nutritionistii sustin ca antioxidantii din 2 linguri de pudra de cacao "sunt de 2 ori mai puternici decat cei care se gasesc in vinul rosu, de 2-3 ori mai eficienti decat cei din ceaiul verde si de 4-5 ori mai puternici decat cei din ceaiul negru". Substantele antioxidante din pudra de cacao protejeaza celulele creierului impotriva stresului oxidativ, care poate cauza Alzheimer sau alte afectiuni.

8. Fructele oleaginoase (migdalele si nucile) - sunt bogate in antioxidanti si au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului. Un studiu efectuat de expertii de la Harvard a aratat ca femeile care au consuma regulat mai mult aproximativ 150 grame de fructe oleaginoase pe saptamana si-au redus semnificativ riscul de a dezvolta boli coronariene. Si mai mult, aceste fructe nu ingrasa, in comparatie cu alte alimente bogate in grasimi. De asemenea, nucile au un continut ridicat de acizi grasi omega-3.

9. Uleiul de masline - contine polifenoli, cu o puternica actiune impotriva radicalilor liberi. Acesta reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Este recomandat sa alegi uleiul de masline extra-virgin.

10. Usturoiul - datorita proprietatilor antioxidante impiedica imbatranirea prematura. De asemenea, mai adauga si componentele antibacteriene si antivirale care ajuta la indepartarea racelilor si a diverselor infectii. Consumat in stare cruda isi pastreaza toate aceste proprietati. Prin gatire, desi se reduc aceste beneficii, totusi este foarte indicat pentru sanatate

De ce sa consumi otet de mere?

Otetul de mere este un ingredient care da savoare mai multor mancaruri. Putini stiu insa ca el are numeroase proprietati curative. Afla care sunt acestea!

De secole, otetul de mere a fost folosit ca un remediu natural pentru diverse afectiuni, dar si ca adjuvant pentru pierderea in greutate si diminuarea colesterolului. Intrucat pastreaza proprietatile fructelor din care este obtinut, contine magneziu, fier, fosfor, fluor, potasiu si vitamina C si ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si, de asemenea, protejeaza arterele si previne bolile reumatice.

Cel mai bun otet de mere este cel natural care se obtine din fructe taiate felii si care au fost lasate sa fermenteze. Otetul de mere natural contine minerale si enzime pe care cel din din comert este posibil sa nu le aiba din cauza procesului prin care a fost fabricat. De aceea, specialistii recomanda otetul facut in casa care are un nivel al ph-ului cuprins intre 5 si 7.


Ce beneficii iti aduce otetul de mere?

Potrivit Homeremediesweb.com, otetul de mere este un antibiotic natural care trateaza eficient infectiile, fara a avea insa efectele adverse pe care le dau, de regula, medicamentele. Alte beneficii:
· echilibreaza nivelul colesterolului;
· previne intoxicatiile alimentare;
· trateaza anumite probleme ale pielii, precum acneea;
· ajuta impotriva alergiilor;
· previne oboseala musculara dupa efectuarea excitiilor fizice;
· intareste sistemul imunitar;
· ajuta in lupta impotriva kilogramelor in plus;
· imbunatateste digestia si te scapa de constipatie;
· combate respiratia urat mirositoare;
· amelioreaza simptomele artritei si gutei;
· previne formarea pietrelor la rinichi si aparitia infectiilor urinare.


Cateva remedii naturiste

Otetul de mere poate fi folosit ca remediu pentru:

Pierderea in greutate
In ceea ce priveste acest aspect, exista mai multe teorii. Unii specialisti spun ca otetul de mere accelereaza metabolismul, in timp ce altii sugereaza ca pierderea in greutate se realizeaza datorita faptului ca arde caloriile. mai multi nutritionisti cred ca daca se combina administrarea vitaminei B6 si a lecitinei cu otetul de mere, kilogramele se vor pierde mult mai repede. Se pot pune 2 linguri de otet de mere intr-un pahar cu apa si se bea continutul inainte de fiecare masa, sau, cate putin, pe tot parcursul zilei. Atentie insa, remediul acesta nu tine loc de dieta. Regimul alimentar corespunzator trebuie de asemenea, urmat. Daca te hotarasti sa urmezi o dieta in care sa incluzi si acest remediu, cel mai bine ar fi sa te adresezi unui medic nutritionist. O dieta personalizata si recomandarile de rigoare sunt cele mai sigure si vor da rezultatele pe care le doresti.

Reumatism
Se amesteca o lingura de otet de mere cu o lingurita de miere si se ia de trei ori pe zi, timp de trei luni. Anumite substante din otetul de mere incetinesc procesele de imbatranire a cartilajelor si a epiteliilor. De asemenea, otetul este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatoare articulare.

Insomnie
Se amesteca 2 lingurite de miere cu 2 lingurite de oteti de mere, se adauga putina apa si se bea inainte de a merge la culcare.

Diabet
Otetul de mere este recomandat diabeticilor deoarece normalizeaza valorile glicemiei. Amesteca 2 linguri de otet de mere cu un varf de cutit de sare, apoi pune lichidul intr-un pahar cu apa. Bea continutul inaintea fiecarei mese.

Constipatie
Se pun 2 linguri de otet de mere intr-un pahar cu apa si se bea de trei ori pe zi, inainte de masa. Daca nu iti place gustul, poti adauga otetul in suc de mere sau de struguri.

Halena (respiratia urat mirositoare)
Pentru a scapa de respiratia urat mirositoare, dilueaza 1/2 de lingura de otet de mere intr-un pahar cu apa si fa gargara cu acest amestec timp de 10 secunde.

Migrene
Frictioneaza-ti tamplele cu otet de mere, daca te supara durerile de cap. O alta metoda este inspirarea vaporilor de otet dintr-un vas care contine acest lichid.

Imbatranirea prematura a pielii
Se face un amestec din suc de ceapa si otet de mere si se maseaza zonele afectate, timp de sase saptamani, in fiecare seara. Otetul ofera suplete pielii si previne aparitia infectiilor si a dermatozelor.

Matreata
Clateste-ti parul dupa fiecare spalare cu otet de mere si apa pentru a scapa de matreata si a avea un par matasos si sanatos.

Celulita
Prepara un amestec din 3 parti de otet de mere si o parte ulei de masaj. Aplica Aceasta solutie pe zonele afectate de doua ori pe zi. Masajul te va ajuta sa reduci urmele neplacute ale celulitei.

Oboseala
Masajul energic al intregului corp cu otet de mere, urmat de un dus, te va face sa te simti in forma si mai putin obosita.


Otetul de mere: masuri de precautie

Folosit cu moderatie, otetul de mere nu are efecte adverse. Otetul nu se consuma ca atare, ci dizolvat cu apa sau suc deoarece poate sa atace smaltul dintilor si sa provoace senzatii de arsura la nivelul gurii si gatului. De asemenea, nu se recomanda folosirea indelugata pentru femeile aflate la menopauza si care prezinta risc de osteoporoza intrucat otetul de mere poate duce la scaderea densitatii osoase si a nivelului de potasiu din organism.

Stii cat zahar consumi zilnic?

Pe langa obezitate si carii, zaharul sau dulciurile pot provoca si alte probleme de sanatate. Zaharul este o sursa de energie, iar o persoana normala are nevoie de aproximativ 50-60 de grame pe zi. Cei mai multi dintre noi insa, depasim aceasta doza cu mult.

Specialistii sustin ca si cei care evita sa adauge zahar in ceai, de exemplu, sau care nu consuma multe dulciuri, pot depasi, fara sa stie, doza recomandata ca fiind sanatoasa. Cercetatorii spun ca in ultimii 30 de ani, producatorii au dublat cantitatea de zahar adaugata in alimente.

Pe langa problemele de greutate si sanatate orala, studiile indica si o legatura intre consumul ridicat de zahar si afectiuni precum obezitate sau cancer.


Zaharul da dependenta

Ca si tigarile sau drogurile, oamenii de stiinta cred ca si zaharul poate da dependenta. Specialistii americani de la Universitatea Princeton au observat ca intreruperea dietei bogate in zahar la cobai da simptome asemanatoare cu cele ale dependentei de nicotina sau morfina, cobaii experimentand stari de nervozitate sau frisoane.


Risc crescut de diabet

Avand in vedere ca un consum ridicat de zahar duce la o crestere in greutate, iar supraponderalitatea favorizeaza aparitia diabetului.In Romania, peste 500.000 de persoane sufera de diabet, iar la nivel mondial, cifra se ridica la 270 de milioane de bolnavi. Nici prognozele specialistilor nu sunt optimiste: in urmatorii cincizeci de ani, in cazul in care nu apar schimbari majore in alimentatie, numarul diabeticilor se va dubla, poluarea si stresul favorizand aparitia aceastei boli.

Un studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane a descoperit ca femeile care consuma zilnic una sau mai multe bauturi cu un continut ridicat de zahar prezinta un risc dublu de diabet tip 2, fata de cele care beau mai putine.

Insa nici inlocuitorii artificiali nu sunt tocmai sanatosi, sustin specialistii. Cel mai cunoscut indulcitor este zaharina, care este de 300 de ori mai dulce de zaharul. Insa si acesta trebuie evitat deoarece, studiile facute pe cobai au aratat ca are potential cancerigen.


Cancer si imbatranire prematura

Studii efectuate pana in prezent arata ca persoanele care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar prezinta un risc crescut de cancer localizat in special la: pancreas, piele, uter sau tractul urinar. Incidenta cancerului de colon(intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la cei care consuma foarte rar zahar.

Cercetarile au descoperit si ca un consum ridicat de zahar creste si nivelul de stres oxidativ din organism care favorizeaza imbatranirea prematura si aparitia cancerului.

Studiile efectuate pe soareci de laborator au descoperit si o legatura intre consumul ridicat de bauturi dulci si o capacitate scazuta de memorare, precum si cu afectiuni ca Alzheimer.

Dintre bolile provocate de consumul mare de zahar mai fac parte: osteoporoza, scleroza, cardiopatiile, gastrita, tulburarile de ciclu menstrual, reumatism, anemia, astenia, sinuzita.


Obezitate

Obezitatea apare frecvent la consumatorii de dulciuri. In aparitia obezitatii, se pare ca dulciurile sunt mai periculoase decat produsele bogate in colesterol (carne, branzeturi, margarina).


Consumul de zahar la copii

La copii, un consum ridicat de produse bogate in zahar poate afecta procesul de crestere si provoaca aparitia rahitismului sau a pubertatii prematura.


Atentie la etichete!

Specialistii ne sfatuiesc sa citim cu atentie etichetele, avand in vedere ca zaharul se gaseste printre ingredientele multor produse. Zaharul se foloseste ca agent de conservare si aroma in industria alimentara. De exemplu, o sticla de numai 500 ml de bautura racoritoare gen cola contine 50 mg zahar.

Mare atentie si la produsele de tip "light"! Unele dintre ele contin substante mai daunatoare chiar decat zaharul.


Inlocuieste zaharul cu...
· Mierea de albine reprezinta alternativa ideala, putand fi folosita pentru indulcirea ceaiurilor sau laptelui. Nu uita ca mierea este mai dulce decat zaharul si din acest motiv trebuie folosita in cantitate mai mica decat acesta;
· Zaharul brun este asemanator cu zaharul obisnuit dar mai inchis la culoare si poate fi folosit in pregatirea prajiturilor;
· Fructele ajuta la normalizarea glicemiei, la reglarea functiilor pancreasului, la rafinarea gustului. Si fructele uscate precum stafidele, smochinele sau caisele deshidratate sunt un excelent inlocuitor al zaharului.

Cum gatim rosiile: retete si mici trucuri

Nu numai ca au un gust delicios, dar mai sunt si incarcate cu nutrienti care aduc multe beneficii sanatatii noastre. TopSanatate iti prezinta cateva trucuri si retete ca sa te bucuri de savoarea rosiilor.
Ce beneficii aduc rosiile?

Uita de ketchup, bulion si pasta de rosii conservata! Acum ai la indemana rosiile proaspete pentru sosurile, ciorbele si diversele mancaruri pe care le prepari. Tine minte ca rosiile sunt o importanta sursa de: vitamina C, vitamina A, potasiu si fibre. De asemenea, nu putem sa uitam de licopen, o substanta care se aliaza cu celelalte vitamine si minerale pentru a proteja organismului de diverse afectiuni.

Studiile realizate pana in prezent au scos la iveala beneficii nenumarate ale rosiilor, printre cele mai importante numarandu-se protectia impotriva cancerului de prostata si a bolilor cardiovasculare.

Cateva trucuri

1. Foloseste intotdeauna o tigaie din otel inoxidabil, emailata pentru alimentele mai acide, cum sunt si rosiile. Tigaia din aluminiu sau fonta pot sa diminueze din culoarea sau savoarea alimentelor acide;

2. Pentru a decoji rosiile: pune un bol cu apa fierbinte si unul cu apa rece langa el. Se taie partea de la codite, se cresteaza cate un "X" in zona taiata si se scufunda un minut in apa clocotita. Apoi se scot cu grija si se introduc in apa rece. Asa le vei decoji foarte usor si rapid.

Supa crema de rosii (4 portii)

Daca tot avem rosii din plin pe parcursul verii, de ce sa nu te racoresti cu o supa racoritoare de rosii. Rezista pana la trei zile in frigider si te poti bucura de nutrientii din rosiile crude, fara sa ii distrugi prin preparare.

Ingrediente
4 cani de rosii cherry taiate
1/4 ceasca ulei de masline
putin unt
1/2 ceasca cu busuioc maruntit si frunze pentru ornat
1 catel de usturoi maruntit
crutoane (optional)

Mod de preparare
· pune toate ingredientele intr-un blender, adaugand si 2 cesti cu apa;
· se serveste ornata cu frunze proaspete de busuioc si crutoane, dupa preferinta.

Informatii nutritionale: 178 calorii; 1 g proteine; 2 g grasimi saturate; 12 g carbohidrati; 2 mg sodiu; 3 g fibre; 9 g zaharuri.

Paste cu sos de rosii, usturoi si busuioc

O mancare rapida, gustoasa si fara multe calorii. Daca iti place combinatia rosii-busuioc, prepara pastele cu acest sos pentru a le da o savoare speciala.

Ingrediente
paste (dupa preferinta)
4-5 catei de usturoi maruntiti
4 rosii mari sau o cana cu rosii cherry
2 linguri ulei de masline
1 ceapa mica maruntita
4-5 ciuperci fierte la abur in prealabil
sare si piper
parmezan (optional)
boabe de fasole (optional)

Mod de preparare
· se pun pastele la fiert, iar la final se stinge focul si se lasa cateva minute sub capac inainte de a le strecura;
· se pune usturoiul, ceapa si uleiul de masline intr-o tigaie, dar nu mai mult de 3-4 minute cat se rumenesc putin;
· adauga apoi ciupercile maruntite, rosiile (intregi sau maruntite) si busuiocul, lasand la foc mediu 5-10 minute;
· se toarca sosul peste pastele caldute si se orneaza cu frunze de busuioc si parmezan (dupa preferinta).
Dovlecei si rosii la cuptor (4 portii)

Pentru o cina delicioasa si usoara de vara este o alegere deosebita. Un mic truc cand le gatesti: sareaza si lasa dovleceii si rosiile sa se scurga inainte de a le prepara. Astfel, nu vor lasa foarte multa apa odata introduse la cuptor.

Ingrediente
4 rosii mari taiate rondele
4 dovlecei taiati rondele
4 linguri ulei de masline extravirgin
6 catei de usturoi, taiati marunt
4 linguri de masline negre fara sanburi
1 ceasca de busuioc proaspat maruntit (sau uscat)
1 ceasca de branza razuita (parmezan sau telemea, dupa preferinta)

Mod de preparare:
· se sareaza feliile de rosii si dovlecei, dupa care se lasa 45 de minute la scurs;
· pana se incalzeste cuptorul, pune dovleceii cu putin ulei de masline intr-o tigaie la foc mediu, dar nu-i lasa mai mult de 3-4 minute;
· alege o tava/un vas pentru cuptor pe care sa il tapetezi inainte cu putin ulei de masline sau unt si aseaza in straturi alternative dovleceii si rosiile. Presara printre ele usturoiul, maslinele, uleiul ramas si busuiocul maruntit;
· se presara deasupra branza si se acopera vasul cu o folie de aluminiu;
· se introduce la cuptor pentru 10 minute, dupa care se inlatura folia si se introduce din nou la cuptor pentru inca 20 de minute pana se topeste stratul de branza de la suprafata.

Informatii nutritionale: 180 calorii; 15 g proteine; 6 g grasimi saturate; 18 g carbohidrati; 15 mg colesterol; 310 mg sodiu; 6 g fibre; 9 g zaharuri.

Sandvisuri cu rosii si maioneza (4 portii)

Ingrediente
4 felii de paine integrala
8 lingurite de maioneza light
4 rondele de rosii
4 lingurite de busuioc proaspat maruntit
1/8 lingurita sare
1/8 lingurita piper macinat

Mod de preparare
· pune pe fiecare felie de paine putina maioneza;
· asaza deasupra maionezei rondelele de rosii si presara piperul si sarea;
· orneaza cu busuioc.

Informatii nutritionale: 75 calorii; 2 g grasimi; 0 mg colesterol; 12 g carbohidrati; 2 g proteine; 2 g fibre; 345 mg sodiu; 118 mg potasiu.

Pui cu rosii si masline

O mancare delicioasa, usor de facut, cu aer mediteranean, unde combinatia dintre masline si aroma rosiilor este perfecta. Ingredientele sunt pentru sase portii.

Ingrediente
6 pulpe de pui
6 rosii mari
200 g masline
1 legatura de marar, patrunjel
ulei
sare si piper
1/2 lamaie
3-4 catei de usturoi.

Mod de preparare:
· separa ciocanele de pulpa de pui si pune carnea la prajit in ulei incins. Las-o sa prinda culoare pe toate partile. Adauga usturoiul taiat marunt, un pahar de apa (sau de vin alb), acopera cu un capac si lasa puiul sa fiarba inabusit 20 minute;
· in timpul acesta, da rosiile prin razatoarea fina sau pune-le intr-un blender. Rezulta suc proaspat de rosii. Intr-o tigaie, pune putin ulei si, cand se incinge, adauga sucul de rosii. Lasa-l sa dea intr-un clocot, ca sa se lege putin. Adauga maslinele (nu foarte sarate si, de preferat, mai moi). Adauga cateva felii de lamaie, cu tot cu coaja, in sos. Lasa sa fiarba, maximum cinci minute. Adauga mararul si patrunjelul taiat fin, potriveste de sare si piper;
· adauga bucatelele de carne de pui in sosul de rosii, completeaza cu sosul lasat de pui, acopera si lasa totul pe foc, la foc mic, cinci-zece minute;
· serveste cald sau rece, alaturi de orez simplu sau legume fierte.

Adevarul despre aditivii alimentari

Te intrebi la ce ajuta aditivii in industria alimentara si de ce este necesara folosirea acestora? Afla raspunsurile la intrebarile tale de la dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie si expert al Comisiei Europene privind legislatia in domeniul Sigurantei Alimentelor.

Dr. Camelia Parvan


Ce sunt aditivii alimentari si cum se obtin ei?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Aditivii alimentari sunt substante folosite in industria alimentara cu scopul de a proteja integritatea produselor pe tot parcursul termenului lor de valabilitate, de a da culoare, gust, elasticitate, de a lega apa si grasimile, de a da un gust mai bun alimentelor. Foarte multi aditivi alimentari provin din surse minerale sau vegetale, iar unii dintre acestia sunt nutrienti esentiali (spre exemplu, aproape toate vitaminele sunt aditivi alimentari avizati in acest sens de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor - EFSA).

Conditii generale de utilizare a aditivilor alimentari:
· aditivul trebuie sa fie lipsit de nocivitate, atat imediat dupa utilizarea sa, cat si in cazul acumularii de doze si efecte in timp;
· necesitatea utilizarii aditivului trebuie sa fie motivata si acceptata din punct de vedere stiintific sau tehnologic, cu preferinta pentru produsele naturale, conform recomandarilor FAO/OMS;
· aditivul trebuie sa fie utilizat in doze minime, dar sa se faca simtit efectul actiunii sale;
· pentru fiecare aditiv trebuie sa fie stabilite metode simple si sensibile de identificare calitativa si dozare cantitativa;
· adaosul de aditivi trebuie sa fie inscriptionat pe ambalaje;
· aditivul trebuie sa ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, cu conditia de a nu fi folosit pentru a ascunde efectele utilizarii materiilor prime defectuoase sau a procedeelor indezirabile (inclusiv neigienice), pe parcursul oricareia dintre aceste activitati;
· prin inocuitate (lipsa nocivitatii) aditivilor se intelege atat lipsa toxicitatii, precum si a celorlalte efecte mutagene, carcinogene, etc. Acestea se demonstreaza prin experimentari pe termen scurt si lung, in laborator pe animale.


La ce ajuta ei in procesul de fabricare si pastrare? De ce este necesara folosirea lor?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Aditivii alimentari joaca un rol important in lantul alimentar modern. In zilele noastre, oferta de produse alimentare este deosebit de variata, iar consumatorii cer si mai multa varietate a produselor, precum si standarde ridicate de siguranta alimentara si proprietati nutritive la preturi convenabile. Indeplinirea acestor asteptari ale consumatorilor poate fi realizata numai prin folosirea tehnicilor moderne din industria alimentara, care includ si folosirea aditivilor alimentari dovediti eficienti si siguri ca urmare a unor indelungi testari. Fara folosirea aditivilor alimentari, anumite produse alimentare cu un continut scazut de zahar, esentiale pentru persoanele cu intoleranta la zaharuri, asa cum sunt diabeticii, nu ar fi posibile.


Ce sunt conservantii si ce surse au ei? Cat de siguri sunt pentru sanatate?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Conservantii joaca un rol deosebit de important impiedicand alterarea mancarii si pastrarea proprietatilor sale nutritionale. Fara folosirea acestora, oamenii pot risca sa dezvolte toxiinfectii alimentare ca botulism sau salmonela, hepatite. Unii conservanti, asa cum sunt acidul acetic sau dioxidul de sulf se folosesc de sute de ani. De asemenea, in industria alimentara se folosesc antioxidanti care au de asemenea un rol important in prelungirea duratei de viata a alimentelor, impiedicand oxidarea (rancezirea grasimii, schimbarea culorii, etc.). Multi antioxidanti sunt vitamine: vitamina C, vitamina E, vitamina A, betacarotenul, fiind antioxidanti naturali.


Dar colorantii ce surse au?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Colorantii asigura si mentin culorile specifice alimentelor. Cei mai multi coloranti provin din surse vegetale si animale – carotenoizii, cochinealul, anato, clorofile, caramelul etc.


Care sunt aditivii alimentari cu un efect potential daunator pentru sanatatea noastra?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Aditivii alimentari avizati de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) parcurg o lunga serie de teste clinice care indica efectele consumului acestora pe termen. EFSA emite avizele sale privitoare la aditivii alimentari pe baza recomandarilor unui Panel independent de oamenii de stiinta specializati in domeniu. Deciziile in cadrul Consiliului stiintific al EFSA se iau prin consens. Cu alte cuvinte, niciun aditiv alimentar nu este autorizat daca acesta nu intruneste consensul tuturor membrilor Consiliului stiintific al EFSA.

Acest proces riguros de avizare este menit sa faca aditivii alimentari aflati pe lista Comisiei Europene si a EFSA siguri pentru consumul uman. In cazul in care studii ulterioare indica anumite riscuri de sanatate pe care le ridica folosirea anumitor aditivi alimentari, EFSA reevalueaza respectiva substanta si, in masura in care nu mai exista consens in randul oamenilor de stiinta din Panelul independent al EFSA in legatura cu acea substanta, ea este indepartata de pe lista aditivilor alimentari avizati. Astfel, riscurile pentru consumatori sunt minime. Desigur, unii aditivi alimentari pentru care nu exista alternative in natura sunt realizati prin sinteza. Insa pentru oamenii de stiinta, esentiala nu este proveninenta unui aditiv alimentar, ci proprietatile nutritionale ale acestora si siguranta pentru consum.


Care sunt alimentele cu cele mai multe adaosuri chimice?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: In industria alimentara moderna aproape toate produsele alimentare incorporeaza aditivi alimentari sub o forma sau alta, mai ales daca ne gandim la faptul ca pana si ingrediente precum otetul, acidul acetic E-260, sunt pe lista aditivilor alimentari ai EFSA. Alt exemplu este acidul citric (E 330) care este parte a ciclului vital al celulelor. Fara acid citric ca si fara acid fosforic (E 338) nu poate exista viata. Hans Adolf Krebs a luat in 1953 un premiu Nobel pentru aceasta descoperire (ciclul lui Krebs). De asemenea, aspartamul (E 951) contine doi aminoacizi care sunt de fapt "caramizile" proteinelor din care este constituita carnea, inclusiv cea umana.

Chiar si aerul pe care il respiram este constituit in majoritate din trei E-uri: azotul 78% (E 941), oxigenul 21% (E 948) si argonul 0.9 %(E 938). Cele descrise mai sus arata faptul ca sistemul de codificare al aditivilor alimentari nu este altceva decit un mod de organizare, control si verificare a utilizarii acestora. Faptul ca un aditiv are atribuit un cod „E” asta inseamna ca acest aditiv a fost testat si aprobat de EFSA, deci este sigur.


Care sunt aditivii interzisi in UE, dar folositi inca in Romania?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: In Romania se aplica integral prevederile legislative comunitare in materie de folosire a aditivilor alimentari. Prin urmare, in industria alimentara romaneasca se pot folosi numai aditivii alimentari admisi de catre EFSA si Comisia Europeana. La respectarea prevederilor legislatiei comunitare in domeniu vegheaza Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.


Numeroase studii arata ca unii aditivi alimentari sunt cancerigeni, insa ei continua sa fie folositi in industria alimentara romaneasca. Cum comentati dumneavoastra?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: In masura in care acestea sunt realizate potrivit metodologiei stiintifice internationale, rezultatele unor astfel de studii ar trebui comunicate Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor pentru a reevalua respectivele substante. Aditivii alimentari admisi de catre EFSA si Comisia Europeana sunt absolut siguri pentru consumul uman daca sunt utilizati potrivit specificatiilor EFSA. A spune ca exista E-uri toxice sau cancerigene este o contradictie in termeni si deci este gresit. Este exact ca in expresia caragieleasca „curat murdar”. Din contra, daca se utilizeaza aditivi care nu au atribuit un cod „E” atunci acestia pot fi suspectati in privinta sigurantei alimentare, deoarce nu au fost verificati si nu se cunoaste efectul lor asupra sanatatii.


Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al III-lea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. Sunt adevarate aceste statistici, ce parere aveti dumneavoastra?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care este cea mai importanta autoritate medicala pe plan mondial, prima cauza de mortalitate la nivel global o reprezinta bolile cardiovaculare ischemice, urmate de accidentele vasculare cerebrale, de infectiile respiratorii si de infectarea cu virusul HIV/SIDA. In rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu sunt mentionate eventuale boli cauzate de consumul de alimente cu aditivi alimentari.

Material realizat in colaborare cu Cercet. Dr. Camelia Parvan, cercetator Stiintific grad I, Sef Sectie Sanatatea in Relatie cu Alimentul, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti; Expert al Comisiei Europene privind legislatia in domeniul Sigurantei Alimentelor; reprezentant national pe probleme de Nutritie si Siguranta Alimentelor la Organizatia Mondiala a Sanatatii si formator in domeniul Sigurantei Alimentelor.
de Ioana Marosan

Legumele verzi combat depresia

Antidepresivele sunt panaceul folosit de catre majoritatea persoanelor care sufera de stari depresive. Insa, un studiu nou arata importanta si beneficiile pe care le poate aduce consumul adecvat de legume cu frunze verzi in cazul persoanelor depresive.



Cercetarile arata ca depresia este legata de cantitatea de folati (acid folic)in organism, acestia gasindu-se in cantitate insemnata in legumele cu frunze verzi, sparanghel si alte alimente. In urma studiului, expertii au constatat o deficienta de acid folic in cazul a peste 3000 de subiecti care se aflau in perioada de recuperare dupa episoade de depresie.

Nu se stie cu siguranta daca nivelul scazut de folati cauzeaza starile de depresie sau viceversa. Ceea ce a reusit sa demonstreze cercetarea de fata este ca daca folatii joaca un rol important in reglarea reactiilor biochimice de la nivelul creierului, inseamna ca daca acestia se gasesc in cantitate mica pot declansa simptome asemanatoare cu depresia (cum ar fi, oboseala si imposibilitatea de concentrare). Asadar mare atentie, pentru ca ceea ce la o prima vedere poate sa para o stare depresiva, are la fel de multe sanse sa fie doar o deficienta de acid folic.

Numeroase studii au dovedit efectele benefice ale folatilor care usureaza simptomele depresiei, atat administrati individual, cat si in combinatie cu terapia antidepresiva. Dar nu trebuie sa ne gandim ca de acum luam acid folic si ne vindecam de toate starile de proasta dispozitie. Expertii avertizeaza ca sunt mai multi factori implicati si ca probabil "multe persoane care vor citi despre acest studiu vor gandi: ma simt abatut/a? Iau un supliment cu acid folic! Nicidecum nu este acesta mesajul. In schimb speram ca psihiatrii sa fie atenti si sa verifice si nivelul de acid folic al pacientilor".


Legumele cu frunze verzi: alternativa sanatoasa

De ce sa nu incerci sa-ti maresti nivelul de acid folic consumand legume cu frunze verzi si alte alimente bogate in folati? Spanacul, sparanghelul, cerealele integrale, fasolea boabe, ficatul constituie surse bogate in acid folic. Daca vrei sa iei suplimente alimentare cu acid folic este indicat sa discuti cu un medic inainte. Doza zilnica recomandata de acid folic este de 400 micrograme.

Ghidul fructelor si legumelor

Sursa sanatatii

"Mananca multe fructe si legume!" este recomandarea specialistilor pentru un organism sanatos. Un consum ridicat de fructe si legume te protejeaza de bolile de inima, de cancer, cataracta si degenerescenta maculara, te ajuta sa tii sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului si sa previi durerile cauzate de diverse probleme digestive.

Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele si legumele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca acestea au un nivel crescut de antioxidanti. Dupa o analiza atenta a substantelor antioxidante din legume, fructe si uleiuri vegetale s-a constatat ca cele mai importante surse de antioxidanti sunt spanacul, ardeii, sparanghelul, guliile, zmeura, mura, capsunele, maslinele, uleiul din soia si uleiul de masline extravirgin.
Fructe
Ananas, Capsuni, Pepene verde, Prune, Prune uscate, Stafide, Zmeura, Grepfrut, Kiwi, Lamaie, Papaya, Pere, Portocale, Struguri, Afine, Banane, Caise, Merisor sau coacaze de munte, Pepene galben, Smochine
Legume
Ardei, Avocado, Sfecla, Sparanghel, Castravete, Conopida, Telina, Vinete, Broccoli, Morcovi, Varza, Varza de Bruxelles

Limbajul secret al florilor

Inca din perioada victoriana, florile erau folosite pentru a transmite un mesaj celui care le primea. Tipul florii, precum si culoarea acesteia, ajutau expeditorul sa transmita un anumit sentiment, o emotie sau o idee.

Limbajul florilorFlorile pot exprima dragoste, ura, gelozie sau fericire, aproape orice gand pe care ni-l putem imagina. Desi oamenii trimit flori ca o modalitate de a spune ceva unui prieten sau unui membru al familiei, sunt foarte multe flori al caror inteles istoric de obicei nu se cunoaste.

Inainte de a trimite un buchet de flori unei persoane dragi, cititi aceste randuri pentru a va familiariza cu simbolistica celor mai frumoase flori.

Garoafa
floare veche de aproape 2000 de ani, garoafa este o floare puternica si parfumata, reprezentand mandria si frumusetea. Garoafele sunt potrivite sa fie trimise cu ocazia unei recente absolviri, cuiva care a trebuit sa treaca peste o mare provocare sau cuiva care si-a atins telul. Daca doriti sa transmiteti cuiva "Sunt mandru de tine", garoafele sunt cea mai buna alegere. Aceasta floare mai semnifica, de asemenea dragoste si devotament.

Hortensia
se bucura de o istorie foarte bogata. Cultivata prima data in Japonia, a fost introdusa in Marea Britanie in anul 1788. Hortensia este reprezentativa pentru sentimentele sincere si transmise din suflet. Daca doriti sa transmiteti cuiva scuze sau sa transmiteti un sentiment care vine din inima, atunci hortensia este cea mai potrivita.

Irisul
o floare delicata si foarte populara multor persoane, irusul este atat splendid, cat si uluitor. Irisul infloreste primavara si ramane inflorit cateva zile. Conform traditiei, irisul este cea mai potrivita floare de a transmite complimentele tale, altei persoane. Daca v-ati gandit sa complimentati o persoana pe care o admirati, trimitandu-i un buchet de iris este un cadou foarte frumos. Irisul semnifica intelepciune, credinta si speranta.

Nemtisorul
Este o floare care adauga o nota de eleganta unui buchet de flori proaspat taiate. O floare delicata, catifelata, cu flori ce parca plutesc in aer, un buchet de nemtisor e menit sa incurajeze destinatrul sa fie voios si sa nu ia viata prea in serios. Nu e de mirare de ce nemtisorul este sinonim pentru voiosie sau umor. Orhideea
o floare exotica ce incanta privirea oricui, orhideea este o floare unica a carei frumosete este apreciata de toata lumea. Pentru a capta atentia unei persoane un buchet de orhidee este cel mai indicat. Reprezentative pentru dragoste si frumusete, orhideele sunt minunate daca aveti intentii amoroase.

Trandafirul
de-a lungul timpului, trandafirul a jucat un rol inportant in istorie si in mitologie. De exemplu, se stie ca Afodita, zeita dragostei la greci, il prezenta pe Cupidon cu un trandafir. Desigur, trandafirul simbolizeaza dragoste, pasiune si atractie. Daca trimiteti un buchet de trandafiri persoanei iubite cu siguranta nu veti da gres.

Sa gatim sanatos si gustos

Exista moduri de a imbunatati gustul alimentelor fara a adauga grasime, sare sau zahar.

Metode de a gati sanatos
Coacerea - gatitul alimentelor, acoperite sau descoperite, in interiorul unui cuptor sau intr-un dispozitiv similar.
Fierberea inabusita - rumenire si apoi fierbere la foc mic intr-o tigaie acoperita, in cantitate mica de lichid.
Frigere la gratar - gatitul prin expunere directa la foc la gratarul cuptorului sau la un dispozitiv similar.
Gratarul pe carbuni - gatitul prin expunere directa la caldura produsa de carbuni.
Marinare – fierbere la foc mic in bulion, otet sau suc de fructe, astfel incat alimental sa isi pastreze forma in timpul prepararii.
Prajire – preparare a alimentelor, acoperite sau descoperite, in cuptor sau intr-un dispozitiv similar. Este similara cu coacerea, dar se face la o temperatura mai ridicata.
Sotare – gatire rapida intr-o cantitate redusa de ulei intr-o tigaie fierbinte. Pentru unele retete puteti folosi bulion, grasime pentru gatit ambalata in dispozitive speciale (spay-uri) sau apa in locul uleiului.
Gatire la abur – prepararea alimentelor intr-un dispozitiv special ca un cos perforat, asezat deasupra unei cantitati de apa care fierbe.
Calire in grasime – gatire prin calirea unor bucati mici de alimente intr-o tigaie incinsa sau yok (dispozitiv in forma de bol folosit in bucataria chinezeasca) cu o cantitate mica de ulei.

Sfaturi pentru a gati sanatos
Carnea e bine sa o fierbeti, opariti sau prajiti pe gratar, nu in ulei.
Carnea nu se lasa la dezghetat la temperatura camerei. Este de preferat sa acoperiti cu apa rece pachetul de carne inchis ermetic, sau sa lasati carnea sa se dezghete in frigider.
Ceapa nu este sanatos sa o prajiti in ulei si faina pana la rumenire. Temperatura la care e prajita trebuie sa fie scazuta iar ceapa trebuie sa aiba apa proprie.
Faina se poate rumeni fara ulei, prajita in ulei e daunatoare.
Fasolea uscata sau mazarea trebuie preparata fara sa adaugati grasime.
Grasimea care apare in timpul gatirii trebuie scursa.
Grasmile folosite la prajeli devin toxice daca le folositi de mai multe ori sau daca sunt maronii la culoare.
Curatati toata grasimea vizibila de pe suprafata carnii inainte de a o gati.
Mirodeniile. Sporiti aroma mancarurilor cu carne prin marinare sau adaos de plante aromatice si mirodenii: frunze de dafin, piper negru, boia de ardei iute, mustar, usturoi, ghimbir, piper verde, salvie, maghiran, ceapa, oregano si cimbru.
Ouale trebuie fierte tari. Nu sunt sanatoase ouale crude sau preparate insuficient.
Uleiul trebuie folosit cu masura. Alegeti in special uleiul de masline, arahide sau canola, care sunt uleiurile cu continutul cel mai redus de grasimi saturate

11 Sfaturi sanatoase

Simti ca te-a parasit tonusul, ca ti s-au descarcat bateriile? Esti dezorientata si nu stii cum sa actionezi? Esti din fire o persoana sedentara? Urmeaza 11 sfaturi practice pentru a-ti revigora organismul! Afla cum sa procedezi pentru a gasi mici portite de evadare in cele mai aglomerate zile. Este suficient sa-ti rezervi un sfert de ora pentru a te deconecta.

1. Utilizeaza spuma de baie! - Pentru o relaxare perfecta dupa o zi grea de munca ofera-ti o baie cu spuma. Umple cada cu apa, toarna spumantul (respectand indicatiile de utilizare) si asteapta dizolvarea acestuia. Intra in cada si destinde-ti corpul cat se poate de mult, evitand miscarile precipitate. Incearca sa-ti ignori problemele savurand fiecare clipa petrecuta in sala de baie. Este unul dintre cele mai bune remedii de indepartare a stresului si a oboselii.

2. Respira adanc! - O buna respiratie permite relaxarea sistemului nervos central si re-echilibrarea energiei. Inainte de a-ti face toaleta , practica un numar echilibrat de exercitii respiratorii. Aseaza-te in fata ferestrei deschise pentru a inspira profound de 10 ori cu gura deschisa.

3. Opteaza pentru un dus tonifiant! - Dusurile revigorante sunt cele facute cu o apa ce nu este excesiv de calda. Opteaza pentru un gel tonifiant pe baza de uleiuri esentiale cu proprietati stimulatoare.

4. Maseaza-te! - Sub dus, utilizeaza lufa - buretele de baie special confectionat - pentru a te masa viguros. Datorita acestei frectionari riguroase, este activata circulatia sanguina, fiind stimulate toate centrele energetice. In plus, frectionarea cu un burete mai aspru este un excelent gomaj natural.

5. Periaza-ti bine dintii! - Dupa ce termini micul-dejun, nu uita sa-ti cureti dintii. Dupa ce ti-ai clatit gura cu apa proaspata, periaza-te inca o data (fara pasta de dinti), masandu-ti gingiile si cerul gurii (utilizeaza o periuta cu perii flexibili). Prin acest exercitiu iti exciti toti receptorii nervosi care sunt situati la nivelul cavitatii bucale.

6. Respecta ritmul natural al organismului! - Corpul asculta de ritmurile biologice care ii regleaza temperatura, secretia de hormoni, bataile inimii etc. Pentru ca se urmeaza un program prestabilit, el este sfatuit cand sa manance, cand sa se culce si cand sa se trezeasca.
Atentie mare la toate dereglarile pe termen scurt: programarea timpul din weekend, de exemplu. Daca te culci prea tarziu, te vei trezi tarziu si vei manca la ora 13.00 si micul dejun si pranzul. Pe moment aceasta solutie de compromis pare tare agreabila si comoda, insa, nu este una dintre cele mai bune metode de programare a meselor.
In cazul in care te culci mai tarziu decat obisnuiesti sa o faci in mod normal, incearca sa te trezesti la ora la care o faci de obicei, pentru ca altfel ceasul intern este decalat si ramai pe parcursul acelei zile cu o senzatie de frustrare.

7. Opteaza pentru sport! - Uita de vorba "de maine ma apuc de sport" pentru ca acest maine nu va mai veni niciodata. Cea mai buna solutie pentru a nu mai amana este fixarea unei ore in agenda ta de lucru pentru a lua cursuri de sport - tenis, inot, gimnastica etc.
O alta modalitate consta in a te trezi cu 5 minute mai devreme decat se intampla de obicei pentru a face cateva exercitii de gimnastica.
De la un caz la altul, rezultatele activitatilor fizice nu se vor lasa mult asteptate. Vei elimina rapid toxinele, iti vei regasi tonusul optimist si supletea siluetei.

8. Adu marea la tine in casa! - Este foarte simplu si extrem de util sa aduci marea la tine in casa. Cumpara-ti sare marina, netratata (de culoare gri, nu de culoare alba) si varsa un pumn pe fundul cazii. Umple cada cu apa nu prea calda, temperatura ar trebui sa fie intre 36 si 37 grade Celsius. Aprinde doua lumanari (daca ai la indemana) si pune un CD care sa reproduca sunetele specific marine. Intra in cada si inchide ochii. 20 de minute mai tarziu iti vei redobandi forma excelenta.

9. Mizeaza pe vitaminele din fructe! - Acest lucru e un mijloc eficace pentru a-ti face plinul de vitamina C. Stoarce doua portocale, o lamaie si jumatate de grepfrut. Indulceste cu o lingura de miere si amesteca bine. Pentru a obtine un suc de fructe concentrat in vitamine adauga o lingura cu germeni de grau.

10. Renunta la excitantii sistemului nervos! - Tutunul, cafeaua si alcoolul sunt prieteni falsi. Tutunul iti reduce capacitatile pulmonare si respiratorii prin diminuarea cantitatii de oxigen transportata de sistemul sanguin.
Efectul "de inveselire" al alcoolului este real si imediat prin aportul de zahar. Nu omite, insa, faptul ca alcoolul antreneaza scaderea vigilentei si incetineste reflexele.
In fine, cafeaua consumata in exces creste excitabilitatea neuro-musculara, amplificand starea de oboseala.

11. Vitaminele si energizantele! - Trebuie sa intelegi mai intai care este tipul de oboseala care te afecteaza, pentru a o trata corespunzator. Te simti tensionata, nervoasa? Opteaza pentru magneziu si vitamina B6. Esti cu moralul la pamant? Mizeaza pe litiu. Ti-a scazut tonusul? Cumpara-ti produse pe baza de ginseng.

miercuri, 28 octombrie 2009

Dacă într-o zi simţi că vrei sa plângi, Sună-mă. Nu îti promit ca te voi face să râzi , Dar pot plînge împreună cu tine. Dacă într-o zi ai chef să fugi, Sună-mă. Nu îţi promit că îţi voi spune să te opreşti, Dar pot alerga împreună cu tine . Dacă înt-o zi nu vrei să asculţi pe nimeni, Sună-mă. Şi îti promit că nu voi zice nimic. Dar dacă într-o zi mă suni , Şi nu răspunde nimeni, Vino repede să mă vezi ,


marți, 27 octombrie 2009

SANATATE



Nu uita!
Suntem ceea ce mancam!
Sanatatea noastra depinde de noi!

Bani pentru criza


http://www.cashfiesta.com/php/join.php?ref=mirela1810
www.reforma-asigurarilor.ro/register.php?cID=240
http://www.MetropolitanS.ro, cod sponsor:CEvNBT1c
http://qualitybux.com/index.php?ref=mirela1810
http://www.trekpay.com/?ref=1957
http://bux.to/?r=mirela1810

pentru acasa


http://www.dieteculinare.3x.ro

Persoane interesate