Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


sâmbătă, 31 octombrie 2009

Cum gatim rosiile: retete si mici trucuri

Nu numai ca au un gust delicios, dar mai sunt si incarcate cu nutrienti care aduc multe beneficii sanatatii noastre. TopSanatate iti prezinta cateva trucuri si retete ca sa te bucuri de savoarea rosiilor.
Ce beneficii aduc rosiile?

Uita de ketchup, bulion si pasta de rosii conservata! Acum ai la indemana rosiile proaspete pentru sosurile, ciorbele si diversele mancaruri pe care le prepari. Tine minte ca rosiile sunt o importanta sursa de: vitamina C, vitamina A, potasiu si fibre. De asemenea, nu putem sa uitam de licopen, o substanta care se aliaza cu celelalte vitamine si minerale pentru a proteja organismului de diverse afectiuni.

Studiile realizate pana in prezent au scos la iveala beneficii nenumarate ale rosiilor, printre cele mai importante numarandu-se protectia impotriva cancerului de prostata si a bolilor cardiovasculare.

Cateva trucuri

1. Foloseste intotdeauna o tigaie din otel inoxidabil, emailata pentru alimentele mai acide, cum sunt si rosiile. Tigaia din aluminiu sau fonta pot sa diminueze din culoarea sau savoarea alimentelor acide;

2. Pentru a decoji rosiile: pune un bol cu apa fierbinte si unul cu apa rece langa el. Se taie partea de la codite, se cresteaza cate un "X" in zona taiata si se scufunda un minut in apa clocotita. Apoi se scot cu grija si se introduc in apa rece. Asa le vei decoji foarte usor si rapid.

Supa crema de rosii (4 portii)

Daca tot avem rosii din plin pe parcursul verii, de ce sa nu te racoresti cu o supa racoritoare de rosii. Rezista pana la trei zile in frigider si te poti bucura de nutrientii din rosiile crude, fara sa ii distrugi prin preparare.

Ingrediente
4 cani de rosii cherry taiate
1/4 ceasca ulei de masline
putin unt
1/2 ceasca cu busuioc maruntit si frunze pentru ornat
1 catel de usturoi maruntit
crutoane (optional)

Mod de preparare
· pune toate ingredientele intr-un blender, adaugand si 2 cesti cu apa;
· se serveste ornata cu frunze proaspete de busuioc si crutoane, dupa preferinta.

Informatii nutritionale: 178 calorii; 1 g proteine; 2 g grasimi saturate; 12 g carbohidrati; 2 mg sodiu; 3 g fibre; 9 g zaharuri.

Paste cu sos de rosii, usturoi si busuioc

O mancare rapida, gustoasa si fara multe calorii. Daca iti place combinatia rosii-busuioc, prepara pastele cu acest sos pentru a le da o savoare speciala.

Ingrediente
paste (dupa preferinta)
4-5 catei de usturoi maruntiti
4 rosii mari sau o cana cu rosii cherry
2 linguri ulei de masline
1 ceapa mica maruntita
4-5 ciuperci fierte la abur in prealabil
sare si piper
parmezan (optional)
boabe de fasole (optional)

Mod de preparare
· se pun pastele la fiert, iar la final se stinge focul si se lasa cateva minute sub capac inainte de a le strecura;
· se pune usturoiul, ceapa si uleiul de masline intr-o tigaie, dar nu mai mult de 3-4 minute cat se rumenesc putin;
· adauga apoi ciupercile maruntite, rosiile (intregi sau maruntite) si busuiocul, lasand la foc mediu 5-10 minute;
· se toarca sosul peste pastele caldute si se orneaza cu frunze de busuioc si parmezan (dupa preferinta).
Dovlecei si rosii la cuptor (4 portii)

Pentru o cina delicioasa si usoara de vara este o alegere deosebita. Un mic truc cand le gatesti: sareaza si lasa dovleceii si rosiile sa se scurga inainte de a le prepara. Astfel, nu vor lasa foarte multa apa odata introduse la cuptor.

Ingrediente
4 rosii mari taiate rondele
4 dovlecei taiati rondele
4 linguri ulei de masline extravirgin
6 catei de usturoi, taiati marunt
4 linguri de masline negre fara sanburi
1 ceasca de busuioc proaspat maruntit (sau uscat)
1 ceasca de branza razuita (parmezan sau telemea, dupa preferinta)

Mod de preparare:
· se sareaza feliile de rosii si dovlecei, dupa care se lasa 45 de minute la scurs;
· pana se incalzeste cuptorul, pune dovleceii cu putin ulei de masline intr-o tigaie la foc mediu, dar nu-i lasa mai mult de 3-4 minute;
· alege o tava/un vas pentru cuptor pe care sa il tapetezi inainte cu putin ulei de masline sau unt si aseaza in straturi alternative dovleceii si rosiile. Presara printre ele usturoiul, maslinele, uleiul ramas si busuiocul maruntit;
· se presara deasupra branza si se acopera vasul cu o folie de aluminiu;
· se introduce la cuptor pentru 10 minute, dupa care se inlatura folia si se introduce din nou la cuptor pentru inca 20 de minute pana se topeste stratul de branza de la suprafata.

Informatii nutritionale: 180 calorii; 15 g proteine; 6 g grasimi saturate; 18 g carbohidrati; 15 mg colesterol; 310 mg sodiu; 6 g fibre; 9 g zaharuri.

Sandvisuri cu rosii si maioneza (4 portii)

Ingrediente
4 felii de paine integrala
8 lingurite de maioneza light
4 rondele de rosii
4 lingurite de busuioc proaspat maruntit
1/8 lingurita sare
1/8 lingurita piper macinat

Mod de preparare
· pune pe fiecare felie de paine putina maioneza;
· asaza deasupra maionezei rondelele de rosii si presara piperul si sarea;
· orneaza cu busuioc.

Informatii nutritionale: 75 calorii; 2 g grasimi; 0 mg colesterol; 12 g carbohidrati; 2 g proteine; 2 g fibre; 345 mg sodiu; 118 mg potasiu.

Pui cu rosii si masline

O mancare delicioasa, usor de facut, cu aer mediteranean, unde combinatia dintre masline si aroma rosiilor este perfecta. Ingredientele sunt pentru sase portii.

Ingrediente
6 pulpe de pui
6 rosii mari
200 g masline
1 legatura de marar, patrunjel
ulei
sare si piper
1/2 lamaie
3-4 catei de usturoi.

Mod de preparare:
· separa ciocanele de pulpa de pui si pune carnea la prajit in ulei incins. Las-o sa prinda culoare pe toate partile. Adauga usturoiul taiat marunt, un pahar de apa (sau de vin alb), acopera cu un capac si lasa puiul sa fiarba inabusit 20 minute;
· in timpul acesta, da rosiile prin razatoarea fina sau pune-le intr-un blender. Rezulta suc proaspat de rosii. Intr-o tigaie, pune putin ulei si, cand se incinge, adauga sucul de rosii. Lasa-l sa dea intr-un clocot, ca sa se lege putin. Adauga maslinele (nu foarte sarate si, de preferat, mai moi). Adauga cateva felii de lamaie, cu tot cu coaja, in sos. Lasa sa fiarba, maximum cinci minute. Adauga mararul si patrunjelul taiat fin, potriveste de sare si piper;
· adauga bucatelele de carne de pui in sosul de rosii, completeaza cu sosul lasat de pui, acopera si lasa totul pe foc, la foc mic, cinci-zece minute;
· serveste cald sau rece, alaturi de orez simplu sau legume fierte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate