Exista moduri de a imbunatati gustul alimentelor fara a adauga grasime, sare sau zahar.
Metode de a gati sanatos
Coacerea - gatitul alimentelor, acoperite sau descoperite, in interiorul unui cuptor sau intr-un dispozitiv similar.
Fierberea inabusita - rumenire si apoi fierbere la foc mic intr-o tigaie acoperita, in cantitate mica de lichid.
Frigere la gratar - gatitul prin expunere directa la foc la gratarul cuptorului sau la un dispozitiv similar.
Gratarul pe carbuni - gatitul prin expunere directa la caldura produsa de carbuni.
Marinare – fierbere la foc mic in bulion, otet sau suc de fructe, astfel incat alimental sa isi pastreze forma in timpul prepararii.
Prajire – preparare a alimentelor, acoperite sau descoperite, in cuptor sau intr-un dispozitiv similar. Este similara cu coacerea, dar se face la o temperatura mai ridicata.
Sotare – gatire rapida intr-o cantitate redusa de ulei intr-o tigaie fierbinte. Pentru unele retete puteti folosi bulion, grasime pentru gatit ambalata in dispozitive speciale (spay-uri) sau apa in locul uleiului.
Gatire la abur – prepararea alimentelor intr-un dispozitiv special ca un cos perforat, asezat deasupra unei cantitati de apa care fierbe.
Calire in grasime – gatire prin calirea unor bucati mici de alimente intr-o tigaie incinsa sau yok (dispozitiv in forma de bol folosit in bucataria chinezeasca) cu o cantitate mica de ulei.
Sfaturi pentru a gati sanatos
Carnea e bine sa o fierbeti, opariti sau prajiti pe gratar, nu in ulei.
Carnea nu se lasa la dezghetat la temperatura camerei. Este de preferat sa acoperiti cu apa rece pachetul de carne inchis ermetic, sau sa lasati carnea sa se dezghete in frigider.
Ceapa nu este sanatos sa o prajiti in ulei si faina pana la rumenire. Temperatura la care e prajita trebuie sa fie scazuta iar ceapa trebuie sa aiba apa proprie.
Faina se poate rumeni fara ulei, prajita in ulei e daunatoare.
Fasolea uscata sau mazarea trebuie preparata fara sa adaugati grasime.
Grasimea care apare in timpul gatirii trebuie scursa.
Grasmile folosite la prajeli devin toxice daca le folositi de mai multe ori sau daca sunt maronii la culoare.
Curatati toata grasimea vizibila de pe suprafata carnii inainte de a o gati.
Mirodeniile. Sporiti aroma mancarurilor cu carne prin marinare sau adaos de plante aromatice si mirodenii: frunze de dafin, piper negru, boia de ardei iute, mustar, usturoi, ghimbir, piper verde, salvie, maghiran, ceapa, oregano si cimbru.
Ouale trebuie fierte tari. Nu sunt sanatoase ouale crude sau preparate insuficient.
Uleiul trebuie folosit cu masura. Alegeti in special uleiul de masline, arahide sau canola, care sunt uleiurile cu continutul cel mai redus de grasimi saturate
Despre mine
TOT O VIATA !
Impreuna vom reusi
BINE ATI VENIT!
„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
▼
2009
(108)
-
▼
octombrie
(52)
- 10 alimente care te ajuta sa-ti imbunatatesti memoria
- De ce sa consumi otet de mere?
- Stii cat zahar consumi zilnic?
- Cum gatim rosiile: retete si mici trucuri
- Adevarul despre aditivii alimentari
- Legumele verzi combat depresia
- Ghidul fructelor si legumelor
- Limbajul secret al florilor
- Sa gatim sanatos si gustos
- 11 Sfaturi sanatoase
- Enigme despre viata
- Motto-uri despre viata
- Citate celebre
- Reguli pentru a fi fericit
- Am invatat
- Esti singur azi
- Bucatele de prietenie
- Flori si muzica
- Mirajul florilor
- Parfumul florilor
- serenada florilor
- Valsul fluturilor
- Un copac cu flori
- Nunta de flori
- Valsul florilor
- Mesajul lui Dumnezeu
- Avem timp
- Ruga pentru parinti
- MAMA
- Importanta unei clipe
- Niciodata - sfaturi
- A fi puternic
- CRIZA!!!
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- Dacă într-o zi simţi că vrei sa plângi, Sună-mă. N...
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- Fără titlu
- SANATATE
- Bani pentru criza
- pentru acasa
-
▼
octombrie
(52)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu