Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


sâmbătă, 31 octombrie 2009

Adevarul despre aditivii alimentari

Te intrebi la ce ajuta aditivii in industria alimentara si de ce este necesara folosirea acestora? Afla raspunsurile la intrebarile tale de la dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie si expert al Comisiei Europene privind legislatia in domeniul Sigurantei Alimentelor.

Dr. Camelia Parvan


Ce sunt aditivii alimentari si cum se obtin ei?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Aditivii alimentari sunt substante folosite in industria alimentara cu scopul de a proteja integritatea produselor pe tot parcursul termenului lor de valabilitate, de a da culoare, gust, elasticitate, de a lega apa si grasimile, de a da un gust mai bun alimentelor. Foarte multi aditivi alimentari provin din surse minerale sau vegetale, iar unii dintre acestia sunt nutrienti esentiali (spre exemplu, aproape toate vitaminele sunt aditivi alimentari avizati in acest sens de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor - EFSA).

Conditii generale de utilizare a aditivilor alimentari:
· aditivul trebuie sa fie lipsit de nocivitate, atat imediat dupa utilizarea sa, cat si in cazul acumularii de doze si efecte in timp;
· necesitatea utilizarii aditivului trebuie sa fie motivata si acceptata din punct de vedere stiintific sau tehnologic, cu preferinta pentru produsele naturale, conform recomandarilor FAO/OMS;
· aditivul trebuie sa fie utilizat in doze minime, dar sa se faca simtit efectul actiunii sale;
· pentru fiecare aditiv trebuie sa fie stabilite metode simple si sensibile de identificare calitativa si dozare cantitativa;
· adaosul de aditivi trebuie sa fie inscriptionat pe ambalaje;
· aditivul trebuie sa ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, cu conditia de a nu fi folosit pentru a ascunde efectele utilizarii materiilor prime defectuoase sau a procedeelor indezirabile (inclusiv neigienice), pe parcursul oricareia dintre aceste activitati;
· prin inocuitate (lipsa nocivitatii) aditivilor se intelege atat lipsa toxicitatii, precum si a celorlalte efecte mutagene, carcinogene, etc. Acestea se demonstreaza prin experimentari pe termen scurt si lung, in laborator pe animale.


La ce ajuta ei in procesul de fabricare si pastrare? De ce este necesara folosirea lor?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Aditivii alimentari joaca un rol important in lantul alimentar modern. In zilele noastre, oferta de produse alimentare este deosebit de variata, iar consumatorii cer si mai multa varietate a produselor, precum si standarde ridicate de siguranta alimentara si proprietati nutritive la preturi convenabile. Indeplinirea acestor asteptari ale consumatorilor poate fi realizata numai prin folosirea tehnicilor moderne din industria alimentara, care includ si folosirea aditivilor alimentari dovediti eficienti si siguri ca urmare a unor indelungi testari. Fara folosirea aditivilor alimentari, anumite produse alimentare cu un continut scazut de zahar, esentiale pentru persoanele cu intoleranta la zaharuri, asa cum sunt diabeticii, nu ar fi posibile.


Ce sunt conservantii si ce surse au ei? Cat de siguri sunt pentru sanatate?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Conservantii joaca un rol deosebit de important impiedicand alterarea mancarii si pastrarea proprietatilor sale nutritionale. Fara folosirea acestora, oamenii pot risca sa dezvolte toxiinfectii alimentare ca botulism sau salmonela, hepatite. Unii conservanti, asa cum sunt acidul acetic sau dioxidul de sulf se folosesc de sute de ani. De asemenea, in industria alimentara se folosesc antioxidanti care au de asemenea un rol important in prelungirea duratei de viata a alimentelor, impiedicand oxidarea (rancezirea grasimii, schimbarea culorii, etc.). Multi antioxidanti sunt vitamine: vitamina C, vitamina E, vitamina A, betacarotenul, fiind antioxidanti naturali.


Dar colorantii ce surse au?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Colorantii asigura si mentin culorile specifice alimentelor. Cei mai multi coloranti provin din surse vegetale si animale – carotenoizii, cochinealul, anato, clorofile, caramelul etc.


Care sunt aditivii alimentari cu un efect potential daunator pentru sanatatea noastra?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Aditivii alimentari avizati de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) parcurg o lunga serie de teste clinice care indica efectele consumului acestora pe termen. EFSA emite avizele sale privitoare la aditivii alimentari pe baza recomandarilor unui Panel independent de oamenii de stiinta specializati in domeniu. Deciziile in cadrul Consiliului stiintific al EFSA se iau prin consens. Cu alte cuvinte, niciun aditiv alimentar nu este autorizat daca acesta nu intruneste consensul tuturor membrilor Consiliului stiintific al EFSA.

Acest proces riguros de avizare este menit sa faca aditivii alimentari aflati pe lista Comisiei Europene si a EFSA siguri pentru consumul uman. In cazul in care studii ulterioare indica anumite riscuri de sanatate pe care le ridica folosirea anumitor aditivi alimentari, EFSA reevalueaza respectiva substanta si, in masura in care nu mai exista consens in randul oamenilor de stiinta din Panelul independent al EFSA in legatura cu acea substanta, ea este indepartata de pe lista aditivilor alimentari avizati. Astfel, riscurile pentru consumatori sunt minime. Desigur, unii aditivi alimentari pentru care nu exista alternative in natura sunt realizati prin sinteza. Insa pentru oamenii de stiinta, esentiala nu este proveninenta unui aditiv alimentar, ci proprietatile nutritionale ale acestora si siguranta pentru consum.


Care sunt alimentele cu cele mai multe adaosuri chimice?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: In industria alimentara moderna aproape toate produsele alimentare incorporeaza aditivi alimentari sub o forma sau alta, mai ales daca ne gandim la faptul ca pana si ingrediente precum otetul, acidul acetic E-260, sunt pe lista aditivilor alimentari ai EFSA. Alt exemplu este acidul citric (E 330) care este parte a ciclului vital al celulelor. Fara acid citric ca si fara acid fosforic (E 338) nu poate exista viata. Hans Adolf Krebs a luat in 1953 un premiu Nobel pentru aceasta descoperire (ciclul lui Krebs). De asemenea, aspartamul (E 951) contine doi aminoacizi care sunt de fapt "caramizile" proteinelor din care este constituita carnea, inclusiv cea umana.

Chiar si aerul pe care il respiram este constituit in majoritate din trei E-uri: azotul 78% (E 941), oxigenul 21% (E 948) si argonul 0.9 %(E 938). Cele descrise mai sus arata faptul ca sistemul de codificare al aditivilor alimentari nu este altceva decit un mod de organizare, control si verificare a utilizarii acestora. Faptul ca un aditiv are atribuit un cod „E” asta inseamna ca acest aditiv a fost testat si aprobat de EFSA, deci este sigur.


Care sunt aditivii interzisi in UE, dar folositi inca in Romania?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: In Romania se aplica integral prevederile legislative comunitare in materie de folosire a aditivilor alimentari. Prin urmare, in industria alimentara romaneasca se pot folosi numai aditivii alimentari admisi de catre EFSA si Comisia Europeana. La respectarea prevederilor legislatiei comunitare in domeniu vegheaza Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.


Numeroase studii arata ca unii aditivi alimentari sunt cancerigeni, insa ei continua sa fie folositi in industria alimentara romaneasca. Cum comentati dumneavoastra?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: In masura in care acestea sunt realizate potrivit metodologiei stiintifice internationale, rezultatele unor astfel de studii ar trebui comunicate Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor pentru a reevalua respectivele substante. Aditivii alimentari admisi de catre EFSA si Comisia Europeana sunt absolut siguri pentru consumul uman daca sunt utilizati potrivit specificatiilor EFSA. A spune ca exista E-uri toxice sau cancerigene este o contradictie in termeni si deci este gresit. Este exact ca in expresia caragieleasca „curat murdar”. Din contra, daca se utilizeaza aditivi care nu au atribuit un cod „E” atunci acestia pot fi suspectati in privinta sigurantei alimentare, deoarce nu au fost verificati si nu se cunoaste efectul lor asupra sanatatii.


Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al III-lea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. Sunt adevarate aceste statistici, ce parere aveti dumneavoastra?
Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care este cea mai importanta autoritate medicala pe plan mondial, prima cauza de mortalitate la nivel global o reprezinta bolile cardiovaculare ischemice, urmate de accidentele vasculare cerebrale, de infectiile respiratorii si de infectarea cu virusul HIV/SIDA. In rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu sunt mentionate eventuale boli cauzate de consumul de alimente cu aditivi alimentari.

Material realizat in colaborare cu Cercet. Dr. Camelia Parvan, cercetator Stiintific grad I, Sef Sectie Sanatatea in Relatie cu Alimentul, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti; Expert al Comisiei Europene privind legislatia in domeniul Sigurantei Alimentelor; reprezentant national pe probleme de Nutritie si Siguranta Alimentelor la Organizatia Mondiala a Sanatatii si formator in domeniul Sigurantei Alimentelor.
de Ioana Marosan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate