Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


marți, 15 decembrie 2009

6 pasi catre o viata fara tigari

Nu mai vrei sa te expui bolilor grave care pot aparea la fumatori si vrei sa te lasi de fumat. De data aceasta DEFINITIV. Ai mai incercat de cateva ori, dar mereu te-ai reapucat pentru ca stres-ul cotidian este o scuza buna sa mai “tragi” inca o tigara.Stii ca nicotina da dependenta si este un drog chiar mai puternic decat cocaina in acest sens si ca are efecte deavastatoare asupra plamanilor (cancer, tuse si expectoratii, pneumonie, tuberculoza), asa ca ai toate motivele sa renunti. Stiu ca este greu, dar nu imposibil. Pentru a trece mai usor peste aceasta etapa din viata ta si a iesi invingatoare in lupta cu tutunul, iti dau si eu “o mana de ajutor” cu cateva sfaturi:
1. “Inarmeaza-te” cu multa rabdare.Stiu ca vrei ca tot acest efort (pentru ca asa este perceput) sa nu dureze mai mult de o luna si sa dispara dependenta de tigari usor si repede. Fumezi de cativa ani sau nici macar nu-ti mai amintesti de cand, asa ca este absolut normal sa nu reusesti sa renunti imediat.Relaxeaza-te, nu te gandi numai la factorul timp, ai multa rabdare cu tine si cu tot acest proces. Daca ziua de ieri sau pe cea de maine nu o poti schimba, prezentul iti apartine. Fiecare zi este altfel, vei observa ca evoluezi cu pasi mici, dar siguri.
2. Fii optimista! Inceputul este intotdeuna greu.Daca te gandesti mereu ca nu vei reusi sa renunti la tigari pentru ca fumezi de atata timp sau ca ai mai incercat si nu a mers, pornesti la drum cu stangul (cum spune o vorba din popor).Mai bine ia in calcul toate lucrurile bune pe care ti le poate aduce aceasta schimbare majora in viata ta. Sanatatea ta si a copiilor tai nu va mai fi in pericol, banii pe care ii dadeai pe tigari vor ajunge pentru innoirea garderobei tale (sau orice alte hobby-uri, placeri) si iti lungesti viata cu pana la 10 ani. Succesul pe termen lung, indiferent de natura lui, incepe de la autosugestie. Puterea mintii este foarte mare.
3. Ai grija de tine mai mult decat de obicei.Aceasta perioada este mult mai solicitanta pentru organismul tau.- Eliminarea toxinelor din corpul tau necesita si o alimentatie mai sanatoasa, bogata in minerale, vitamine, calciu. Mananca mai des, nu neaparat in cantitati mai mari.- Somnolenta isi va face simtita prezenta pentru ca organismul simte nevoia de “recuperare” ca dupa o boala lunga si grea. Nu te impotrivi, dormi mai mult daca ai posibilitatea. - Apa te va ajuta foarte mult in acest proces de renuntare la nicotina. Este o modalitate foarte eficienta de a elimina cat mai repede toxinele din organism. Bea cat mai multe lichide, hidratarea va reface celulele distruse de tigari.- Miscarea este o metoda foarte buna de a transpira, eliminand astfel toxinele. Mergi pe jos zilnic, cel putin o ora, asta in cazul in care nu ai deja o activitate sportiva preferata.- Ia multivitamine zilnic pentru a te ajuta sa-ti recapeti energia mult mai repede.
4. Cere ajutor daca simti nevoia.Studiile au aratat ca persoanele care vor sa renunte la tigari si apeleaza la ajutorul site-urilor care se ocupa de aceasta problema (care au si forumuri), prietenilor de incredere sau la institutiile specializate au sanse mult mai mari sa poata scoate definitiv acest viciu din viata lor.Nimic nu se comapara cu sprijinul pe care ti-l poate oferi o persoana care a trecut prin aceeasi situatie ca si tine.
5. Renunta la “o ultima tigara”.Daca te lasi prada “ispitei” unei ultime tigari, sunt sanse foarte mari sa revii la un pachet pe zi. A te lasa de fumat inseamna a renunta de tot la tigari, nu doar a le reduce numarul. Nu asta este solutia pentru o viata sanatoasa.
6. Nu lasa timpul sa “stearga” amintirile.Vrei sa renunti la fumat din mai multe motive. Nu lasa trecerea lunilor, anilor sa iti intunece amintirile acelor momente in care te simteai atat de rau din cauza tigarilor.Aminteste-ti adesea de acele clipe poate povestind si prietenilor, cunostintelor de starea prin care ai trecut, incurajand astfel sip e altcineva sa-ti urmeze exemplul.Priveste aceasta etapa de detoxifierea de nicotina ca pe o provocare noua si incitanta a vietii tale, la finalul careia dor TU trebuie sa iesi invingatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate