Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


joi, 5 august 2010

Farmacie taraneasca Farmacie taraneasca Leacuri de toamna

Leacuri din fructe

Constipatie. Se bea sucul proaspat stors din fructe bine coapte de scorus. Sucul se poate dilua cu apa (2 linguri de suc la 100 ml apa) sau cu ceai, daca gustul este prea puternic.

Diaree. Se sparg nuci si se aleg peretii despartitori dintre miezuri. Se fierbe 5 minute o cana cu apa impreuna cu 2 linguri din aceste cojite. Se strecoara si se bea rece. Si porumbele sunt folosite in caz de diaree, proaspete sau fierte in compoturi sau gemuri. Se culeg numai dupa prima bruma. Se pot usca, si astfel se folosesc si in sezonul de iarna.

Hemoroizi. Se piseaza seminte de gutui. Peste pulberea obtinuta se toarna apa si se lasa pana a doua zi. Din cand in cand, se amesteca compozitia. A doua zi se inmoaie o panza in apa rece din vas si compresa obtinuta se aplica pentru mai multe ore pe locul bolnav.

Probleme digestive. In cazul unei digestii mai dificile, constipatie sau hemoroizi, bolnavul era hranit cel putin trei zile la rand cu cir de malai - o mamaliga foarte moale, in care se fierbeau si prune proaspete sau corcoduse coapte, fara samburi.

Leacuri din legume si zarzavaturi

Dureri reumatice. Se aduna si se usuca la umbra vrejurile de rosii, vinete si cartofi, dupa recoltarea lor. Se oparesc si se lasa apa sa se raceasca putin, apoi - fie se tine in aceasta apa incheietura bolnava, fie se inmoaie in ea o panza din care se face o compresa, fie se aplica chiar plantele caldute, sub o panza ce are deasupra un plastic. Compresele se tin cateva ore. E bine daca sunt tinute de seara pana dimineata. Bolnavul de reumatism trebuie sa poarte numai haine din tesaturi naturale - bumbac, in, canepa, lana.
Se fierb 2-3 ardei foarte iuti in vin alb, cu miere. Fiertura se bea cat mai fierbinte, cate o lingura la fiecare ora. O compresa inmuiata in aceeasi fiertura se aplica peste articulatia dureroasa. Se mentine mai multe ceasuri. Este posibil ca la prima aplicatie sa se irite pielea, de aceea aceasta se unge mai intai cu ulei nerafinat. Acest leac este de ajutor si in caz de tuse uscata. Calmeaza tusea si durerile de gat.

Nas infundat, sinuzita. Se fierb cartofi mari, intregi, in coaja. Se scot pe o farfurie, se cresteaza la un capat si se fac inhalatii cu aburii cat mai calzi.

Tuse, dureri de piept in raceli. Napi albi, porcesti, se taie marunt sau se rad, dupa ce se curata de coaja. Se presara cu zahar si se lasa la loc ferit mai multe ceasuri. Se stoarce sucul obtinut si se bea cate o lingura din el, la 2-3 ore interval.
Uleiul de brad alb

Este unul din cele mai pretioase uleiuri de conifere. Trateaza organele respiratorii, imbunatateste capacitatea de trecere a bronhiilor, le elibereaza de lichid, puroi si sputa. Ajuta in caz de dispnee, este util pentru bolnavii de astm si tonifica sistemul nervos. Imbunatateste vascularizarea tesuturilor, intinereste pielea, netezeste ridurile. Regleaza emotiile (balsam pentru suflet), ajuta la inlaturarea depresiilor psihice, tonifica, mareste rezistenta si functiile vitale. Regleaza meteosensibilitatea, diminueaza oboseala, imbunatateste vederea, activeaza functiile sexuale si metabolice.

Acnee. Cu un tampon inmuiat in ulei de brad alb se tamponeaza cosurile inainte de culcare.

Afectiuni dermatologice (eczeme, psoriazis, rani, arsuri etc.). Se prepara un unguent dintr-o lingura de ulei de brad alb si 2 linguri de orice untura (grasime) topita si se unge locul afectat de doua-trei ori pe zi, timp de 3-4 saptamani.

Amigdalite. De patru-cinci ori pe zi se picura cu pipeta cate o picatura pe fiecare amigdala si cate o picatura in nas. Apare senzatia de arsura, lacrimare, stranut, dar in 15-20 minute dispare.

Unele forme de astm bronsic. Se folosesc inhalatii, daca persoana nu are alergie la aroma de brad. Atentie la inhalatori - aparatul nu trebuie sa contina piese componente din guma sau plastic, deoarece uleiul le dizolva.

Calcinoza pulmonara. De trei ori pe zi se bea un amestec din 50 ml apa si doua picaturi de ulei de brad alb, sau se picura pe un cubulet de zahar. In acelasi timp, se frectioneaza pieptul cu ulei. Se bea 45 de zile, dupa o pauza de 10 zile se repeta. Uneori, in timpul tratamentului dispare nisipul din rinichi si vezica urinara.

Dezinfectia aerului. In incapere sau in interiorul autoturismului se pune un servetel cu cateva picaturi de ulei de brad alb.
Dureri de inima. Se unge zona inimii cu 3-4 picaturi de ulei de brad alb, durerea dispare repede.

Dureri de muschi si articulatii, fracturi si poliartrita. Se frectioneaza locurile dureroase, dupa ce in prealabil se face o baie calda, ca sa se deschida toti porii. Uleiul de brad alb se foloseste curat sau in amestec cu untura topita. E nevoie de 20-30 proceduri.

Gripa. De 5-6 ori pe zi se frectioneaza pieptul, spatele, bratele si picioarele cu cate 4-5 picaturi de ulei de brad alb, amestecate cu otet sau tinctura de ardei iute.

Mastopatie. Zilnic se face masaj usor a glandelor mamare cu ulei de brad alb curat, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de 10 zile procedura se repeta.

Picioare umflate (edem). Intr-un vas cu apa calda se adauga un pahar de argila, 3 linguri de sare si 5 picaturi de ulei de brad alb. Procedura dureaza 25-30 minute.

Pneumonie, bronsita acuta si cronica. Se combina frectiile cu inhalatiile. In apa clocotita se adauga 2 picaturi (nu mai multe) de ulei de brad si se inhaleaza aburii timp de 5-7 minute.
Tuse. Inainte de culcare, se picura in gat 3 picaturi de ulei de brad alb.
Daca se adauga in cada 7 picaturi de ulei de brad alb, amestecat cu o lingura de lapte sau miere de albine, sistemul nervos se relaxeaza, se relaxeaza si muschii, dispare suprasolicitarea, intinereste tot organismul, somnul devine adanc si linistit. Este contraindicat persoanelor epileptice, cu spasme (convulsii) si cu afectiuni acute ale rinichilor.
Atentie! Ca sa controlati calitatea uleiului, amestecati 3-4 picaturi cu apa rece. Daca picaturile raman la suprafata si apa nu-si schimba culoarea, uleiul este bun pentru tratamente. Daca apa se coloreaza in alb (ca laptele) uleiul se foloseste numai in cosmetica.

Retete cu HREAN

Hreanul este o planta inegalabila prin componenta lui chimica si bogatia in vitamine si minerale (intr-o suta de grame sunt 120 mg calciu, 580 mg potasiu, 70 mg fosfor, 35 mg magneziu, peste 2000 mg fier, 80 mg sodiu, 200 mg sulf, vitamina C si multe altele). In manuscrisele secolului XIII, hreanul era numit "ochii imparatului" si radacina lui se compara cu aurul. Intr-adevar, aria de actiune a hreanului este foarte larga, cu conditia utilizarii de radacini proaspete, care sa nu fi trecut prin temperaturi ridicate (maximum 45 grade) in procesul conservarii, ceea ce duce la disparitia vitaminelor si a calitatilor terapeutice.

Angina pectorala. Zilnic, timp de o luna, se consuma dimineata, pe nemancate, cu o ora inainte de micul dejun, hrean proaspat ras amestecat cu miere de albine (o lingura rasa de hrean si o lingura cu varf de miere de albine). In caz de obezitate, se amesteca un pahar de radacina rasa cu un kilogram de miere si se consuma cate o lingurita de trei ori pe zi.

Amigdalita, gingivita, dureri de dinti. Radacina proaspata se da pe razatoare. O lingura mare se infuzeaza 10 minute in 100 ml apa fiarta si racita. Se face gargara de 4-5 ori pe zi, in special dupa masa.

Colecistita. Se prepara un aluat din faina si ulei. Se formeaza o placinta, se acopera cu hrean ras si se aplica pe locul bolnav. Apare o senzatie de arsura, dar trebuie suportata pana se incalzeste bine locul afectat. Concomitent, se administreaza infuzie dintr-o lingura de hrean ras, in 400 ml apa clocotita. Se infuzeaza o ora, se strecoara, se beau cate 60 ml de patru ori pe zi, inainte de masa (pentru eliminarea pietrelor).

Dureri de cap provocate de raceala. Se inhaleaza mirosul de hrean ras si se aplica pe ceafa cataplasme.

Dureri lombare, artrita, miozita. Se amesteca in cantitati egale hrean ras, ridiche neagra si smantana. Se aplica pe locurile dureroase, se acopera cu celofan si se leaga cu un fular de lana. Cataplasma se tine pana la senzatia puternica de arsura. Se aplica zilnic, inainte de culcare sau de 3-4 ori pe saptamana.

O alta varianta: se amesteca un pahar de hrean ras cu un pahar de cartofi rasi. Cataplasma obtinuta din amestecul de mai sus se aplica pentru doua ore sau mai putin, in functie de sensibilitatea pielii bolnavului. In caz de dureri acute, hreanul se amesteca cu cartofi copti la cuptor, fierbinti si se aplica pe locul bolnav, apoi se inveleste cu un strat de lana de oaie. Durerile dispar in doua ore.
Bai alternative cu hrean si mustar. * Prima zi: se leaga 50-70 g de hrean ras intr-o bucata de tifon si se introduce in cada cu apa calda (37 - 38gr.C). Bolnavul va sta in baie 15-20 minute. A doua zi: se dizolva in apa calda 400 g pulbere de mustar si se toarna in cada plina cu apa calduta (35 - 36 gr.C), unde bolnavul va sta 15 minute. Baile se fac 6-7 zile. Dupa fiecare baie se spala tot corpul sub un dus cald, pentru prevenirea iritatiei.

Edem, ascita. 150 g hrean ras se amesteca cu sucul obtinut din 2-3 lamai si se administreaza cate o lingura dupa fiecare masa.

Guta, miozita, dureri lombare. Hreanul ras se intinde pe un prosopel de in sau bumbac si se aplica pe locul bolnav. Ca sa fie mai usor de luat de pe piele, hreanul se baga intr-un ciorap de dama, se intinde pe toata lungimea lui si se aplica pe coloana vertebrala.

Hipertensiune. Se rade un pahar de hrean, se amesteca cu un pahar de apa si se lasa 36 de ore la macerat. Se stoarce bine si se amesteca cu un pahar de suc de sfecla, un pahar de suc de morcov, un pahar miere de albine si sucul de la o lamaie. Se consuma cate o lingura, de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa.

Indigestie. Se administreaza in timpul meselor sau dupa masa cate o lingura de amestec obtinut din 100 g hrean ras si 500 g sfecla rosie rasa.

Migrena. Se toaca o portocala cu coaja cu tot (doua parti), hrean (o parte) si cimbru (o parte) si se amesteca cu 5 linguri de vin rosu dulce. Se consuma cate o lingura de patru ori pe zi.

Otita cronica. Suc de hrean nediluat se pune in urechi cate 1-2 picaturi.

Pietre in vezica biliara. Peste o lingura de hrean ras se toarna 400 ml apa clocotita, se infuzeaza o ora si se strecoara. Se beau cate 60-70 ml, de patru ori pe zi, inainte de masa.

Raceala cu tuse, gripa. Infuzia din reteta precedenta se bea de 5-6 ori pe zi: copiii cate o lingurita, iar adultii cate o lingura. Infuzia se pastreaza la frigider doua zile. Apa de hrean ridica imunitatea, pofta de mancare, contine vitamina C comparativ cu sucul de lamaie, lupta cu microbii, curata sangele, amelioreaza paradontoza, stomatita si gingivita.

Sinuzita. Hreanul ras se aplica pe nas printr-un strat de tifon. Se acopera cu celofan. Se tine atata timp cat poate rabda bolnavul. Ochii se tin inchisi. In paralel, se bea si ceai caldut de cimbru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate