Impreuna vom reusi

BINE ATI VENIT!

„ ACESTE SFATURI TREBUIE SĂ LE AI APROAPE DE SUFLET PENTRU REALIZAREA VISELOR TALE ŞI A CELOR DRAGI „


joi, 5 august 2010

Farmacie taraneasca Farmacie taraneasca Leacuri de toamna

Leacuri din fructe

Constipatie. Se bea sucul proaspat stors din fructe bine coapte de scorus. Sucul se poate dilua cu apa (2 linguri de suc la 100 ml apa) sau cu ceai, daca gustul este prea puternic.

Diaree. Se sparg nuci si se aleg peretii despartitori dintre miezuri. Se fierbe 5 minute o cana cu apa impreuna cu 2 linguri din aceste cojite. Se strecoara si se bea rece. Si porumbele sunt folosite in caz de diaree, proaspete sau fierte in compoturi sau gemuri. Se culeg numai dupa prima bruma. Se pot usca, si astfel se folosesc si in sezonul de iarna.

Hemoroizi. Se piseaza seminte de gutui. Peste pulberea obtinuta se toarna apa si se lasa pana a doua zi. Din cand in cand, se amesteca compozitia. A doua zi se inmoaie o panza in apa rece din vas si compresa obtinuta se aplica pentru mai multe ore pe locul bolnav.

Probleme digestive. In cazul unei digestii mai dificile, constipatie sau hemoroizi, bolnavul era hranit cel putin trei zile la rand cu cir de malai - o mamaliga foarte moale, in care se fierbeau si prune proaspete sau corcoduse coapte, fara samburi.

Leacuri din legume si zarzavaturi

Dureri reumatice. Se aduna si se usuca la umbra vrejurile de rosii, vinete si cartofi, dupa recoltarea lor. Se oparesc si se lasa apa sa se raceasca putin, apoi - fie se tine in aceasta apa incheietura bolnava, fie se inmoaie in ea o panza din care se face o compresa, fie se aplica chiar plantele caldute, sub o panza ce are deasupra un plastic. Compresele se tin cateva ore. E bine daca sunt tinute de seara pana dimineata. Bolnavul de reumatism trebuie sa poarte numai haine din tesaturi naturale - bumbac, in, canepa, lana.
Se fierb 2-3 ardei foarte iuti in vin alb, cu miere. Fiertura se bea cat mai fierbinte, cate o lingura la fiecare ora. O compresa inmuiata in aceeasi fiertura se aplica peste articulatia dureroasa. Se mentine mai multe ceasuri. Este posibil ca la prima aplicatie sa se irite pielea, de aceea aceasta se unge mai intai cu ulei nerafinat. Acest leac este de ajutor si in caz de tuse uscata. Calmeaza tusea si durerile de gat.

Nas infundat, sinuzita. Se fierb cartofi mari, intregi, in coaja. Se scot pe o farfurie, se cresteaza la un capat si se fac inhalatii cu aburii cat mai calzi.

Tuse, dureri de piept in raceli. Napi albi, porcesti, se taie marunt sau se rad, dupa ce se curata de coaja. Se presara cu zahar si se lasa la loc ferit mai multe ceasuri. Se stoarce sucul obtinut si se bea cate o lingura din el, la 2-3 ore interval.
Uleiul de brad alb

Este unul din cele mai pretioase uleiuri de conifere. Trateaza organele respiratorii, imbunatateste capacitatea de trecere a bronhiilor, le elibereaza de lichid, puroi si sputa. Ajuta in caz de dispnee, este util pentru bolnavii de astm si tonifica sistemul nervos. Imbunatateste vascularizarea tesuturilor, intinereste pielea, netezeste ridurile. Regleaza emotiile (balsam pentru suflet), ajuta la inlaturarea depresiilor psihice, tonifica, mareste rezistenta si functiile vitale. Regleaza meteosensibilitatea, diminueaza oboseala, imbunatateste vederea, activeaza functiile sexuale si metabolice.

Acnee. Cu un tampon inmuiat in ulei de brad alb se tamponeaza cosurile inainte de culcare.

Afectiuni dermatologice (eczeme, psoriazis, rani, arsuri etc.). Se prepara un unguent dintr-o lingura de ulei de brad alb si 2 linguri de orice untura (grasime) topita si se unge locul afectat de doua-trei ori pe zi, timp de 3-4 saptamani.

Amigdalite. De patru-cinci ori pe zi se picura cu pipeta cate o picatura pe fiecare amigdala si cate o picatura in nas. Apare senzatia de arsura, lacrimare, stranut, dar in 15-20 minute dispare.

Unele forme de astm bronsic. Se folosesc inhalatii, daca persoana nu are alergie la aroma de brad. Atentie la inhalatori - aparatul nu trebuie sa contina piese componente din guma sau plastic, deoarece uleiul le dizolva.

Calcinoza pulmonara. De trei ori pe zi se bea un amestec din 50 ml apa si doua picaturi de ulei de brad alb, sau se picura pe un cubulet de zahar. In acelasi timp, se frectioneaza pieptul cu ulei. Se bea 45 de zile, dupa o pauza de 10 zile se repeta. Uneori, in timpul tratamentului dispare nisipul din rinichi si vezica urinara.

Dezinfectia aerului. In incapere sau in interiorul autoturismului se pune un servetel cu cateva picaturi de ulei de brad alb.
Dureri de inima. Se unge zona inimii cu 3-4 picaturi de ulei de brad alb, durerea dispare repede.

Dureri de muschi si articulatii, fracturi si poliartrita. Se frectioneaza locurile dureroase, dupa ce in prealabil se face o baie calda, ca sa se deschida toti porii. Uleiul de brad alb se foloseste curat sau in amestec cu untura topita. E nevoie de 20-30 proceduri.

Gripa. De 5-6 ori pe zi se frectioneaza pieptul, spatele, bratele si picioarele cu cate 4-5 picaturi de ulei de brad alb, amestecate cu otet sau tinctura de ardei iute.

Mastopatie. Zilnic se face masaj usor a glandelor mamare cu ulei de brad alb curat, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de 10 zile procedura se repeta.

Picioare umflate (edem). Intr-un vas cu apa calda se adauga un pahar de argila, 3 linguri de sare si 5 picaturi de ulei de brad alb. Procedura dureaza 25-30 minute.

Pneumonie, bronsita acuta si cronica. Se combina frectiile cu inhalatiile. In apa clocotita se adauga 2 picaturi (nu mai multe) de ulei de brad si se inhaleaza aburii timp de 5-7 minute.
Tuse. Inainte de culcare, se picura in gat 3 picaturi de ulei de brad alb.
Daca se adauga in cada 7 picaturi de ulei de brad alb, amestecat cu o lingura de lapte sau miere de albine, sistemul nervos se relaxeaza, se relaxeaza si muschii, dispare suprasolicitarea, intinereste tot organismul, somnul devine adanc si linistit. Este contraindicat persoanelor epileptice, cu spasme (convulsii) si cu afectiuni acute ale rinichilor.
Atentie! Ca sa controlati calitatea uleiului, amestecati 3-4 picaturi cu apa rece. Daca picaturile raman la suprafata si apa nu-si schimba culoarea, uleiul este bun pentru tratamente. Daca apa se coloreaza in alb (ca laptele) uleiul se foloseste numai in cosmetica.

Retete cu HREAN

Hreanul este o planta inegalabila prin componenta lui chimica si bogatia in vitamine si minerale (intr-o suta de grame sunt 120 mg calciu, 580 mg potasiu, 70 mg fosfor, 35 mg magneziu, peste 2000 mg fier, 80 mg sodiu, 200 mg sulf, vitamina C si multe altele). In manuscrisele secolului XIII, hreanul era numit "ochii imparatului" si radacina lui se compara cu aurul. Intr-adevar, aria de actiune a hreanului este foarte larga, cu conditia utilizarii de radacini proaspete, care sa nu fi trecut prin temperaturi ridicate (maximum 45 grade) in procesul conservarii, ceea ce duce la disparitia vitaminelor si a calitatilor terapeutice.

Angina pectorala. Zilnic, timp de o luna, se consuma dimineata, pe nemancate, cu o ora inainte de micul dejun, hrean proaspat ras amestecat cu miere de albine (o lingura rasa de hrean si o lingura cu varf de miere de albine). In caz de obezitate, se amesteca un pahar de radacina rasa cu un kilogram de miere si se consuma cate o lingurita de trei ori pe zi.

Amigdalita, gingivita, dureri de dinti. Radacina proaspata se da pe razatoare. O lingura mare se infuzeaza 10 minute in 100 ml apa fiarta si racita. Se face gargara de 4-5 ori pe zi, in special dupa masa.

Colecistita. Se prepara un aluat din faina si ulei. Se formeaza o placinta, se acopera cu hrean ras si se aplica pe locul bolnav. Apare o senzatie de arsura, dar trebuie suportata pana se incalzeste bine locul afectat. Concomitent, se administreaza infuzie dintr-o lingura de hrean ras, in 400 ml apa clocotita. Se infuzeaza o ora, se strecoara, se beau cate 60 ml de patru ori pe zi, inainte de masa (pentru eliminarea pietrelor).

Dureri de cap provocate de raceala. Se inhaleaza mirosul de hrean ras si se aplica pe ceafa cataplasme.

Dureri lombare, artrita, miozita. Se amesteca in cantitati egale hrean ras, ridiche neagra si smantana. Se aplica pe locurile dureroase, se acopera cu celofan si se leaga cu un fular de lana. Cataplasma se tine pana la senzatia puternica de arsura. Se aplica zilnic, inainte de culcare sau de 3-4 ori pe saptamana.

O alta varianta: se amesteca un pahar de hrean ras cu un pahar de cartofi rasi. Cataplasma obtinuta din amestecul de mai sus se aplica pentru doua ore sau mai putin, in functie de sensibilitatea pielii bolnavului. In caz de dureri acute, hreanul se amesteca cu cartofi copti la cuptor, fierbinti si se aplica pe locul bolnav, apoi se inveleste cu un strat de lana de oaie. Durerile dispar in doua ore.
Bai alternative cu hrean si mustar. * Prima zi: se leaga 50-70 g de hrean ras intr-o bucata de tifon si se introduce in cada cu apa calda (37 - 38gr.C). Bolnavul va sta in baie 15-20 minute. A doua zi: se dizolva in apa calda 400 g pulbere de mustar si se toarna in cada plina cu apa calduta (35 - 36 gr.C), unde bolnavul va sta 15 minute. Baile se fac 6-7 zile. Dupa fiecare baie se spala tot corpul sub un dus cald, pentru prevenirea iritatiei.

Edem, ascita. 150 g hrean ras se amesteca cu sucul obtinut din 2-3 lamai si se administreaza cate o lingura dupa fiecare masa.

Guta, miozita, dureri lombare. Hreanul ras se intinde pe un prosopel de in sau bumbac si se aplica pe locul bolnav. Ca sa fie mai usor de luat de pe piele, hreanul se baga intr-un ciorap de dama, se intinde pe toata lungimea lui si se aplica pe coloana vertebrala.

Hipertensiune. Se rade un pahar de hrean, se amesteca cu un pahar de apa si se lasa 36 de ore la macerat. Se stoarce bine si se amesteca cu un pahar de suc de sfecla, un pahar de suc de morcov, un pahar miere de albine si sucul de la o lamaie. Se consuma cate o lingura, de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa.

Indigestie. Se administreaza in timpul meselor sau dupa masa cate o lingura de amestec obtinut din 100 g hrean ras si 500 g sfecla rosie rasa.

Migrena. Se toaca o portocala cu coaja cu tot (doua parti), hrean (o parte) si cimbru (o parte) si se amesteca cu 5 linguri de vin rosu dulce. Se consuma cate o lingura de patru ori pe zi.

Otita cronica. Suc de hrean nediluat se pune in urechi cate 1-2 picaturi.

Pietre in vezica biliara. Peste o lingura de hrean ras se toarna 400 ml apa clocotita, se infuzeaza o ora si se strecoara. Se beau cate 60-70 ml, de patru ori pe zi, inainte de masa.

Raceala cu tuse, gripa. Infuzia din reteta precedenta se bea de 5-6 ori pe zi: copiii cate o lingurita, iar adultii cate o lingura. Infuzia se pastreaza la frigider doua zile. Apa de hrean ridica imunitatea, pofta de mancare, contine vitamina C comparativ cu sucul de lamaie, lupta cu microbii, curata sangele, amelioreaza paradontoza, stomatita si gingivita.

Sinuzita. Hreanul ras se aplica pe nas printr-un strat de tifon. Se acopera cu celofan. Se tine atata timp cat poate rabda bolnavul. Ochii se tin inchisi. In paralel, se bea si ceai caldut de cimbru.

Cosmetica cu legume

Castravete si albus de ou pentru pielea ofilita

Castravetii contin zahar, vitamine, saruri minerale care contribuie la imbunatatirea asimilarii produselor albuminice si a digestiei. In medicina populara, castravetii proaspeti si sucul din ei se folosesc in cazul afectiunilor stomacale, ale ficatului si ale rinichilor.

Pentru protejarea tenului, a pielii de pe miini si git, castravetii sint folositi si in cosmetica populara.

- Masca pe baza de castraveti insanatoseste pielea, o catifeleaza, face sa dispara porii, albeste pielea; este recomandata in cazul tenului obosit si vestejit, cu pori mari si cosuri.

- Atunci cind curatati un castravete, lasati pe coaja mai mult miez; puneti-va aceasta coaja pe fata. Daca intre momentul in care ati curatat castravetele si momentul in care folositi coaja in scopuri cosmetice au trecut citeva ore, nu va temeti sa puneti coaja la frigider; proprietatile sale extraordinare se vor mentine.

- Dati pe razatoare un castravete, pasta obtinuta puneti-o pe o bucata de pinza si acoperiti-va cu ea fata pentru citeva minute.

- Bateti spuma un albus de ou, adaugati doua linguri de suc de castravete proaspat stors si amestecati bine. Este o masca foarte indicata pentru pielea ofilita cu pori mari.

- Iata si o reteta foarte veche pentru pielea grasa: luati citiva castraveti mici, curatati-i si taiati-i marunt; puneti castravetii taiati intr-un pahar (pe jumatate), apoi umpleti paharul cu alcool, acoperiti-l cu ceva si puneti-l la soare. Dupa 12 zile strecurati continutul si frectionati-va fata in fiecare zi cu lichidul obtinut.

Tenul uscat se trateaza cu lapte si castravete

- Va puteti masa de asemenea pielea fetei cu o bucata de castravete proaspat, iar dupa o jumatate de ora va puteti spala cu apa rece.

- Daca pielea este putin prea uscata si crapata, puteti pregati laptele de castravete: citeva bucatele de castravete se pun in lapte si se lasa intr-un loc racoros 24 de ore. Dimineata se unge fata cu acest lapte. Atunci cind s-a uscat se spala cu apa rece.

- Sucul de castravete catifeleaza pielea si ii reda elasticitatea pierduta. O lingura de suc de castravete se amesteca cu o lingura de ulei de migdale si se unge cu acest amestec fata; dupa o jumatate de ora va puteti spala cu apa rece.

- Pentru tenul uscat este indicata o crema hidratanta cu castravete: se dizolva la baie de aburi 15 grame de ceara de albine, se adauga treptat in ea 60 de grame de ulei de migdale si un castravete curatat si dat pe razatoare. Se acopera vasul si se lasa la baie de aburi o ora; se amesteca din cind in cind; se lasa sa se raceasca, apoi se agita bine vasul; se intinde crema pe fata si pe git pentru o jumatate de ora, asemenea unei masti.

- Pentru pielea uscata este recomandata o masca pe baza de castravete: doi castraveti proaspeti se dau pe razatoare, se adauga faina de ovaz pina se obtine o pasta, iar in cazul pielii foarte sensibile se adauga si smintina proaspata. Masca se aplica pe fata pentru 20-25 de minute, apoi se inlatura cu un tampon inmuiat in apa la temperatura camerei.

Sucul de castravete inlatura pistruii

- Urmatoarea masca se potriveste pentru orice tip de piele: doua linguri de brinza de vaci, o lingura de lapte, o lingurita de ulei de floarea-soarelui, un castravete dat pe razatoare, putin patrunjel. Pasta obtinuta se intinde pe fata pentru 15-20 de minute, apoi se inlatura cu apa calda; dupa aceasta procedura se limpezeste fata cu apa rece.

- Pentru orice tip de ten este indicata o masca de legume combinate: se curata de coaja un castravete, apoi se aplica pe fata si pe git pentru 3-5 minute; dupa aceasta procedura pe fata se pune un morcov dat pe razatoare amestecat cu un galbenus de ou (procedura dureaza 20 de minute); masca se spala cu apa calduta, iar apoi cu apa rece.

- In cazul pielii palide si ofilite se pregateste o masca cu castravete: se amesteca o lingura de miere cu un castravete dat pe razatoare; se aplica masca pentru 20-25 de minute, apoi se spala cu un decoct din petale de trandafir.

- Persoanelor care transpira foarte mult li se recomanda sa isi maseze de citeva ori fata cu o bucata de castravete proaspat.

- Pe locurile unde se formeaza mai repede ridurile, in jurul gurii, se pot pune bucatele de castravete congelat.

- Pistruii pot fi indepartati sau facuti mai putin vizibili daca de citeva ori pe zi se spala fata cu suc proaspat de castravete, dar si cu tinctura de hrean in otet.

- Daca din cauza soarelui va apar pete pigmentate, pistrui, frectionati-va seara fata cu o bucata de castravete, apoi ungeti-va cu iaurt. In afara de aceasta, sucul de castravete improspateaza pielea, iar iaurtul si laptele proaspat pastreaza pielea catifelata.

Morcovul cu lapte hidrateaza pielea

- O masca din morcov ras improspateaza foarte mult tenul. Pe fata curata se pune un strat subtire de morcov si se lasa pentru 20 de minute.

- Pielea este hidratata si catifelata si de urmatoarea masca: un morcov ras se amesteca cu o lingura de lapte si se aplica pe fata. Fata se curata foarte bine cu suc de morcov.

- Pentru pielea palida, cu o culoare stearsa este indicata o masca cu morcov, care trebuie aplicata de doua-trei ori pe saptamina, timp de o luna; dupa aceasta perioada pielea va capata o culoare vie ca si cum v-ati fi bronzat. Pentru aceasta, morcovul se da pe razatoare, se pune pe o bucata de tifon si aplica pe fata pentru 15-20 de minute; dupa aceasta procedura pielea se spala cu apa calduta.

- Se dau pe razatoare trei morcovi, se adauga o lingura de piure de cartofi proaspat pregatit, o jumatate de galbenus de ou; se amesteca bine si se intinde pe fata intr-un strat egal; este o masca foarte indicata pentru redarea prospetimii tenului.

- Masca din morcov actioneaza foarte bine si asupra tenului gras, palid. Se da pe razatoare un morcov, se amesteca cu o cantitate mica de talc si se intinde pe fata.

- O alta masca recomandata pentru tratarea tenului gras este urmatoarea: se da pe razatoare un morcov, se amesteca cu un albus de ou batut spuma, apoi se adauga faina pina se obtine o pasta omogena; se intinde pe fata si pe git pentru 20 de minute.

Morcovul si smintina va scapa de petele rosii de pe fata

- In cazul pielii care transpira foarte repede este indicata o masca din morcov proaspat: se dau pe razatoare doi morcovi, se adauga un galbenus crud si citeva picaturi de ulei vegetal. Se aplica masca pentru 20-25 de minute, apoi se inlatura cu un tampon de vata si se spala fata cu apa rece.

- Un mijloc foarte indicat impotriva petelor rosii de pe fata este morcovul ras; peste un morcov se adauga o lingura de smintina proaspata. Amestecul se aplica pe fata pentru o jumatate de ora, dupa care se spala cu apa la temperatura camerei.

- Pentru pielea uscata puteti folosi urmatoarea reteta: o lingurita de suc de morcov se amesteca cu o lingurita de brinza de vaci proaspata si o lingurita de smintina; masca se aplica pentru 20 de minute si se spala cu apa calduta.

- Pentru catifelarea pielii este recomandata o masca cu mar si morcov; aceasta netezeste ridurile, iar fata isi recapata prospetimea.

Persoane interesate